22.07.2019:   Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Moskvo v Rusijo, kjer bo v torek, 23. julija, in v sredo, 24. julija 2019, v Državnem akademskem gledališču Bolšoj uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Naslovno vlogo bo odplesal baletni zvezdnik Denis Matvijenko.

Peer Gynt Edwarda Cluga kar dvakrat zapored v gledališču Bolšoj v Moskvi

  Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Moskvo v Rusijo, kjer bo v torek, 23. julija, in v sredo, 24. julija 2019, v Državnem akademskem gledališču Bolšoj uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Naslovno vlogo bo odplesal baletni zvezdnik Denis Matvijenko.

12.07.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Severno Makedonijo na festival "Ohridsko leto", kjer bo jutri, 13. julija 2019, na prizorišču Dolni Saraj uprizorila dramo Somrak bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.

Somrak bogov na festivalu »Ohridsko leto«

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Severno Makedonijo na festival "Ohridsko leto", kjer bo jutri, 13. julija 2019, na prizorišču Dolni Saraj uprizorila dramo Somrak bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.

11.07.2019: Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 12. julija, in v soboto, 13. julija 2019, z opero Giuseppa Verdija Nabucco nastopila na 29. festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu. Pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona bodo nastopili Genadij Vaščenko, Luka Brajnik, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Oksana Kramareva, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

Verdijev Nabucco na Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 12. julija, in v soboto, 13. julija 2019, z opero Giuseppa Verdija Nabucco nastopila na 29. festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu. Pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona bodo nastopili Genadij Vaščenko, Luka Brajnik, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Oksana Kramareva, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

23.06.2019: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 24. junija 2019, s Horo Edwarda Cluga in Cantato Maura Bigonzettija v znamenitem Janačkovem gledališču v Brnu na Češkem nastopil na festivalu Dance Brno 2019.

Gostovanje Baleta s Horo – Cantato na festivalu Dance Brno 2019

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 24. junija 2019, s Horo Edwarda Cluga in Cantato Maura Bigonzettija v znamenitem Janačkovem gledališču v Brnu na Češkem nastopil na festivalu Dance Brno 2019.

20.06.2019: Ta konec tedna in še v ponedeljek Opera SNG Maribor ponovno vabi na koncerte. Simfonični orkester SNG Maribor bo z zborom Opere in s solisti Sabino Cvilak, Jakijem Jurgcem, Rebeko Lokar, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom ter Andrejo Zakonjšek Krt pod taktirko Simona Krečiča nastopil na Noči najlepših opernih arij v Amfiteatru Avditorija Portorož v petek, 21. junija 2019. V soboto, 22. junija 2019, jim lahko prisluhnete na Koncert v parku v Grajskem parku v Slovenski Bistrici. V ponedeljek, 24. junija 2019, pa bodo simfonični orkester, operni zbor in solisti pod taktirko Simona Robinsona nastopili na Gala opernem večeru v Gaju nad Mariborom. Vljudno vabljeni!

Bogato koncertno dogajanje v podaljšanem vikendu

Ta konec tedna in še v ponedeljek Opera SNG Maribor ponovno vabi na koncerte. Simfonični orkester SNG Maribor bo z zborom Opere in s solisti Sabino Cvilak, Jakijem Jurgcem, Rebeko Lokar, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom ter Andrejo Zakonjšek Krt pod taktirko Simona Krečiča nastopil na Noči najlepših opernih arij v Amfiteatru Avditorija Portorož v petek, 21. junija 2019. V soboto, 22. junija 2019, jim lahko prisluhnete na Koncert v parku v Grajskem parku v Slovenski Bistrici. V ponedeljek, 24. junija 2019, pa bodo simfonični orkester, operni zbor in solisti pod taktirko Simona Robinsona nastopili na Gala opernem večeru v Gaju nad Mariborom. Vljudno vabljeni!

17.06.2019: V Stari dvorani SNG Maribor bo v četrtek, 20. junija 2019, premiera operete Radovana Gobca Planinska roža, ki nastaja v koprodukciji Opere SNG Maribor in Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Premiera operete Planinska roža

V Stari dvorani SNG Maribor bo v četrtek, 20. junija 2019, premiera operete Radovana Gobca Planinska roža, ki nastaja v koprodukciji Opere SNG Maribor in Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

14.06.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v soboto, 15. junija 2019, ob 21. uri v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor pripravlja Dramanje. Zbrane bodo zdramili s predstavitvijo repertoarja jubilejne stote sezone in jih nasmejali s komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Brezplačne vstopnice za ogled prireditve so pri gledališki blagajni. Število vstopnic je omejeno, zato pohitite!

Dramanje

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v soboto, 15. junija 2019, ob 21. uri v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor pripravlja Dramanje. Zbrane bodo zdramili s predstavitvijo repertoarja jubilejne stote sezone in jih nasmejali s komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Brezplačne vstopnice za ogled prireditve so pri gledališki blagajni. Število vstopnic je omejeno, zato pohitite!

10.06.2019: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Romunijo, jutri bodo z baletoma Hora in Stabat Mater v koreografiji Edwarda Cluga v gledališču Regina Maria odprli festival European Music Open v Oradei.

Balet s Horo in Stabat Mater odpira festival European Music Open v Oradei

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Romunijo, jutri bodo z baletoma Hora in Stabat Mater v koreografiji Edwarda Cluga v gledališču Regina Maria odprli festival European Music Open v Oradei.

06.06.2019: Predstava Drame SNG Maribor Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, ki ga je po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija in Nicole Badalucca napisal Ivor Martinić, je uvrščen v tekmovalni spored 54. Festivala Borštnikovo srečanje in v tekmovalno selekcijo 34. festivala "Gavelline večeri". Čestitamo!

Somrak bogov na FBS in Gavellinih večerih

Predstava Drame SNG Maribor Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, ki ga je po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija in Nicole Badalucca napisal Ivor Martinić, je uvrščen v tekmovalni spored 54. Festivala Borštnikovo srečanje in v tekmovalno selekcijo 34. festivala "Gavelline večeri". Čestitamo!

30.05.2019: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so na novinarski konferenci direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za jubilejno stoto sezono 2019/2020.

Predstavitev repertoarja za jubilejno stoto sezono 2019/2020

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so na novinarski konferenci direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji Aleksandar Popovski, Simon Krečič in Edward Clug predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za jubilejno stoto sezono 2019/2020.

15.05.2019: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 17. maja 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Premiera Gounodeve opere Faust

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 17. maja 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Charlesa Gounoda Faust pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

23.04.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. aprila 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice. Igrajo Kristijan Ostanek, Davor Herga, Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Miloš Battelino, Nejc Ropret, Aleš Valič k. g., Eva Kraš, Mateja Pucko, Ana Urbanc, Liza Marijina, Minca Lorenci, Lea Cok k. g., Eva Stražar k. g., Doroteja Nadrah k. g. in Vesna Kuzmić k. g.

Premiera Lova na čarovnice

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. aprila 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Arthurja Millerja Lov na čarovnice v režiji Janusza Kice. Igrajo Kristijan Ostanek, Davor Herga, Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Miloš Battelino, Nejc Ropret, Aleš Valič k. g., Eva Kraš, Mateja Pucko, Ana Urbanc, Liza Marijina, Minca Lorenci, Lea Cok k. g., Eva Stražar k. g., Doroteja Nadrah k. g. in Vesna Kuzmić k. g.

08.04.2019: Solista Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Asami Nakashima in Yuya Omaki sta na sedmem mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nureyev, ki je od 30. marca do 5. aprila 2019 potekalo v Budimpešti na Madžarskem, osvojila prvo nagrado. Iskrene čestitke!

Prva nagrada Asami Nakashima in Yuyi Omakiju na 7. mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nureyev v Budimpešti

Solista Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor Asami Nakashima in Yuya Omaki sta na sedmem mednarodnem baletnem tekmovanju Rudolf Nureyev, ki je od 30. marca do 5. aprila 2019 potekalo v Budimpešti na Madžarskem, osvojila prvo nagrado. Iskrene čestitke!

03.04.2019: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 5. aprila 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Umberta Giordana Andrea Chénier pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Sarah Schinasi. V naslovni vlogi bo nastopil Renzo Zulian, kot njegova izvoljenka Maddalena di Coigny pa Sabina Cvilak.

Premiera Giordanove opere Andrea Chénier

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 5. aprila 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Umberta Giordana Andrea Chénier pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Sarah Schinasi. V naslovni vlogi bo nastopil Renzo Zulian, kot njegova izvoljenka Maddalena di Coigny pa Sabina Cvilak.

29.03.2019: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nadaljuje serijo uspešnih gostovanj z baletoma Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Tako bodo mariborski baletniki nocoj nastopili v gledališču Teatro Sociale Como v Italiji.

Balet na gostovanju s Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v Comu v Italiji

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nadaljuje serijo uspešnih gostovanj z baletoma Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Tako bodo mariborski baletniki nocoj nastopili v gledališču Teatro Sociale Como v Italiji.

19.03.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z gostovanja na festivalu "Teatar na raskršću", ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču Niš v Srbiji, vrnila s sedmimi nagradami.

Sedem nagrad Drami SNG Maribor za Somrak bogov

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z gostovanja na festivalu "Teatar na raskršću", ki je potekal v Srbskem narodnem gledališču Niš v Srbiji, vrnila s sedmimi nagradami.

18.03.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bo nocoj v tekmovalnem delu festivala "Teatar na raskršću" v Srbskem narodnem gledališču Niš uprizorila dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.

Somrak bogov na festivalu »Teatar na raskršću«

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bo nocoj v tekmovalnem delu festivala "Teatar na raskršću" v Srbskem narodnem gledališču Niš uprizorila dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.

13.03.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. marca 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo po romanu Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib k. g..

Premiera drame Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. marca 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo po romanu Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Petja Labović, Eva Kraš, Ksenija Mišič, Minca Lorenci, Kristijan Ostanek, Bojan Maroševič in Pavle Ravnohrib k. g..

06.03.2019: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. marca 2019, v Veliki dvorani premierno izvedel koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija Hora - Cantata v grenko-sladkih melodijah s pridihom etno glasbe, ki slavijo lepoto življenja v vsej njeni čutnosti in minljivosti.

Premiera baletnega Večera Hora – Cantata v koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. marca 2019, v Veliki dvorani premierno izvedel koreografiji Edwarda Cluga in Maura Bigonzettija Hora - Cantata v grenko-sladkih melodijah s pridihom etno glasbe, ki slavijo lepoto življenja v vsej njeni čutnosti in minljivosti.

13.02.2019: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. februarja 2019, v Veliki dvorani premierno izvedla Mozartovo spevoigro Ugrabitev iz seraja pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Bruna Berger-Gorskega.

Premiera Mozartove Ugrabitve iz seraja

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. februarja 2019, v Veliki dvorani premierno izvedla Mozartovo spevoigro Ugrabitev iz seraja pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Bruna Berger-Gorskega.

06.02.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 9. februarja 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone, Popolni tujci v režiji Tamare Damjanović, ki je besedilo napisala po motivih italijanske filmske uspešnice. Igrajo Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc in Matevž Biber.

Popolni tujci v režiji Tamare Damjanović

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 9. februarja 2019, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone, Popolni tujci v režiji Tamare Damjanović, ki je besedilo napisala po motivih italijanske filmske uspešnice. Igrajo Tomo Tomšič, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc in Matevž Biber.

23.01.2019: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj na Malem odru že petdesetič izvedla očarljivo komedijo o ljubezni v zrelih letih Alekseja Nikolajeviča Arbuzova Staromodna komedija v režiji Ajde Valcl. Nastopila bosta Milada Kalezić in Bojan Maroševič.

Petdeseta jubilejna ponovitev Staromodne komedije

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj na Malem odru že petdesetič izvedla očarljivo komedijo o ljubezni v zrelih letih Alekseja Nikolajeviča Arbuzova Staromodna komedija v režiji Ajde Valcl. Nastopila bosta Milada Kalezić in Bojan Maroševič.

11.01.2019: Naša uprizoritev avtorja Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol je bila uvrščena na tekmovalni program 49. Tedna slovenske drame v Kranju, ki bo letos potekal od 27. marca do predvidoma 8. aprila 2019.

Fant, dekle in gospod na 49. Tednu slovenske drame

Naša uprizoritev avtorja Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol je bila uvrščena na tekmovalni program 49. Tedna slovenske drame v Kranju, ki bo letos potekal od 27. marca do predvidoma 8. aprila 2019.

08.01.2019: Velika dvorana SNG Maribor bo v petek, 11. januarja 2019, ob 19. uri prizorišče velikega gostovanja Drame HNK Zagreb z eno najboljših predstav pretekle sezone Kristian Novak Cigan, ampak najlepši v režiji Ivice Buljana.

Cigan, ampak najlepši

Velika dvorana SNG Maribor bo v petek, 11. januarja 2019, ob 19. uri prizorišče velikega gostovanja Drame HNK Zagreb z eno najboljših predstav pretekle sezone Kristian Novak Cigan, ampak najlepši v režiji Ivice Buljana.

07.01.2019: V soboto, 12. januarja 2019, bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor nastopil orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Michaela Wendeberga s sopranistko Rinnat Moriah, s pianistom Jean-Fredericom Neuburgerjem in s solisti Slovenske filharmonije. Na koncertu, ki poteka v Orkestrskem ciklu Narodnega doma Maribor, bodo izvedli Alavó Vita Žuraja in Junakovo življenje, op. 40 Richarda Straussa.

Koncert orkestra Slovenske filharmonije

V soboto, 12. januarja 2019, bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor nastopil orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Michaela Wendeberga s sopranistko Rinnat Moriah, s pianistom Jean-Fredericom Neuburgerjem in s solisti Slovenske filharmonije. Na koncertu, ki poteka v Orkestrskem ciklu Narodnega doma Maribor, bodo izvedli Alavó Vita Žuraja in Junakovo življenje, op. 40 Richarda Straussa.

17.12.2018: V želji, da bi si tudi letos vzeli vsaj nekaj časa zase in za redke čarobne trenutke ob božiču, vas vabimo na tradicionalni božični koncert Zbora Opere SNG Maribor, na katerem boste lahko v družbi članov opernega zbora, vokalnega tria Serafine, pianistke Olge Pečeny in dirigentke Zsuzse Budavari Novak prisluhnili najlepšim božičnim melodijam z vsega sveta ter priredbam priljubljenih božičnih in drugih umetniških pesmi slovenskih in tujih skladateljev (A. Foerster, A. Jobst, M. Tomc, P. I. Čajkovski, F. Mendelssohn-Bartholdy, A. Adam, I. Berlin, F. Loesser, J. Pierpoint, R. Stolz, C. Franck idr.), ki so kot nalašč primerni za ta čas.

Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor

V želji, da bi si tudi letos vzeli vsaj nekaj časa zase in za redke čarobne trenutke ob božiču, vas vabimo na tradicionalni božični koncert Zbora Opere SNG Maribor, na katerem boste lahko v družbi članov opernega zbora, vokalnega tria Serafine, pianistke Olge Pečeny in dirigentke Zsuzse Budavari Novak prisluhnili najlepšim božičnim melodijam z vsega sveta ter priredbam priljubljenih božičnih in drugih umetniških pesmi slovenskih in tujih skladateljev (A. Foerster, A. Jobst, M. Tomc, P. I. Čajkovski, F. Mendelssohn-Bartholdy, A. Adam, I. Berlin, F. Loesser, J. Pierpoint, R. Stolz, C. Franck idr.), ki so kot nalašč primerni za ta čas.

14.12.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. decembra 2018, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že stotič uprizorila songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. Nastopili bodo Irena Varga, Sandy Lopičić k. g., Denis Horvat k. g., Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek in Mirjana Šajinović.

Stota jubilejna uprizoritev Večno mladi

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. decembra 2018, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že stotič uprizorila songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. Nastopili bodo Irena Varga, Sandy Lopičić k. g., Denis Horvat k. g., Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek in Mirjana Šajinović.

29.11.2018: Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna, 3. decembru, v številnih kulturnih ustanovah, zavodih, gledališčih, knjižnicah in muzejih že tradicionalno na pobudo Ministrstva za kulturo RS poteka Ta veseli dan kulture, na katerem se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi. Kot vsako leto svoja vrata odpira tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

Ta veseli dan kulture v Slovenskem narodnem gledališču Maribor

Ob rojstnem dnevu Franceta Prešerna, 3. decembru, v številnih kulturnih ustanovah, zavodih, gledališčih, knjižnicah in muzejih že tradicionalno na pobudo Ministrstva za kulturo RS poteka Ta veseli dan kulture, na katerem se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi. Kot vsako leto svoja vrata odpira tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

20.11.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 23. novembra 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila avtorski projekt Igorja Pisona Drugibutalci. Igrajo Minca Lorenci, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez in Matija Stipanič.

Premiera avtorskega projekta Igorja Pisona Drugibutalci

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 23. novembra 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila avtorski projekt Igorja Pisona Drugibutalci. Igrajo Minca Lorenci, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez in Matija Stipanič.

08.11.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 9. novembra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedel dramski balet Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je v koprodukciji z Baletom HNK Zagreb nastal po noveli Thomasa Manna in na glasbo Gustava Mahlerja.

Premiera baleta Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 9. novembra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedel dramski balet Smrt v Benetkah v koreografiji in režiji Valentine Turcu, ki je v koprodukciji z Baletom HNK Zagreb nastal po noveli Thomasa Manna in na glasbo Gustava Mahlerja.

07.11.2018: Slovensko narodno gledališče Maribor je izdalo mobilno aplikacijo, ki omogoča enostaven vpogled v dogajanje največje slovenske gledališke hiše. Uporabnikom predstavlja aktualni program, novice in video vsebine.

Mobilna aplikacija SNG Maribor

Slovensko narodno gledališče Maribor je izdalo mobilno aplikacijo, ki omogoča enostaven vpogled v dogajanje največje slovenske gledališke hiše. Uporabnikom predstavlja aktualni program, novice in video vsebine.

07.11.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj, v sredo, 7. novembra 2018, z dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v HNK Zagreb. Za gledališko priredbo znamenitega Viscontijevega filma, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča in ki jo je napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, v hrvaški prestolnici vlada veliko zanimanje.

Gostovanje Drame s Somrakom bogov v HNK Zagreb na Hrvaškem

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj, v sredo, 7. novembra 2018, z dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v HNK Zagreb. Za gledališko priredbo znamenitega Viscontijevega filma, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča in ki jo je napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, v hrvaški prestolnici vlada veliko zanimanje.

20.10.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na enem največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu, že 46. mednarodnem festivalu Cervantino v Guanajuatu v Mehiki izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga.

Balet SNG Maribor na velikem gostovanju s Stabat Mater in Le Sacre du Printemps na festivalu Cervantino v Mehiki

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na enem največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu, že 46. mednarodnem festivalu Cervantino v Guanajuatu v Mehiki izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga.

04.10.2018: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. oktobra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedla Verdijevo opero Nabucco pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona. Nastopili bodo Genadij Vaščenko, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

Spektakularna premiera Verdijevega Nabucca

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. oktobra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedla Verdijevo opero Nabucco pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona. Nastopili bodo Genadij Vaščenko, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

03.10.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 6. oktobra 2018, na Malem odru premierno uprizorila Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, uprizoritev po svetovni knjižni uspešnici Marka Haddona v dramatizaciji Simona Stephensa, ki jo je zrežirala Mateja Kokol. Igrajo Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Maša Žilavec, Matija Stipanič, Irena Varga in Bojan Maroševič.

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa v režiji Mateje Kokol

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 6. oktobra 2018, na Malem odru premierno uprizorila Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, uprizoritev po svetovni knjižni uspešnici Marka Haddona v dramatizaciji Simona Stephensa, ki jo je zrežirala Mateja Kokol. Igrajo Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Maša Žilavec, Matija Stipanič, Irena Varga in Bojan Maroševič.

18.09.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 21. septembra 2018, v Stari dvorani premierno uprizorilo dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Mataniča.

Premiera Somraka bogov v režiji Daliborja Matanića

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 21. septembra 2018, v Stari dvorani premierno uprizorilo dramo Somrak Bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Mataniča.

17.09.2018: Na 21. Festivalu slovenskega filma (FSF) je član našega dramskega ansambla Timon Šturbej prejel nagrado vesna za najboljšo stransko moško vlogo v filmu Posledice za "briljanten" lik Željka. Iskrene čestitke!

Vesna za najboljšo stransko moško vlogo Timonu Šturbeju

Na 21. Festivalu slovenskega filma (FSF) je član našega dramskega ansambla Timon Šturbej prejel nagrado vesna za najboljšo stransko moško vlogo v filmu Posledice za "briljanten" lik Željka. Iskrene čestitke!

10.09.2018: Drama HNK Zagreb bo v petek, 14. septembra 2018, ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor gostovala z uspešnico Kdor poje, zlo ne misli.

Uspešnica Kdor poje, zlo ne misli v Veliki dvorani SNG Maribor

Drama HNK Zagreb bo v petek, 14. septembra 2018, ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor gostovala z uspešnico Kdor poje, zlo ne misli.

05.09.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. september 2018, ob 17. uri uprizoril otroški balet Kekec. Koncept in koreografija Edward Clug, soavtor koncepta Boštjan Narat, glasba Katalena.

Premiera otroškega baleta Kekec

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. september 2018, ob 17. uri uprizoril otroški balet Kekec. Koncept in koreografija Edward Clug, soavtor koncepta Boštjan Narat, glasba Katalena.

30.08.2018: Gregor Radonjič, mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor, se bo septembra v Slovenskem narodnem gledališču Maribor predstavil s serijo fotografij iz cikla ''Tišine''.

Razstava umetniških fotografij Gregorja Radonjiča ''TIŠINE'' septembra v SNG Maribor

Gregor Radonjič, mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor, se bo septembra v Slovenskem narodnem gledališču Maribor predstavil s serijo fotografij iz cikla ''Tišine''.

13.07.2018: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor z gostovanjem v Italiji, kjer bodo nocoj, 13., in v soboto, 14. julija 2018, z izvedbo opere Giuseppa Verdija Trubadur nastopili na 28. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu, zaključuje aktualno sezono.

Verdijev Trubadur na Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor z gostovanjem v Italiji, kjer bodo nocoj, 13., in v soboto, 14. julija 2018, z izvedbo opere Giuseppa Verdija Trubadur nastopili na 28. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu, zaključuje aktualno sezono.

09.07.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri z gostovanjem na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in tako zaključila aktualno sezono. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Medeja na 32. festivalu Grad teatar v Budvi

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri z gostovanjem na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in tako zaključila aktualno sezono. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

30.06.2018: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Koper bo danes v Stari dvorani izvedla predpremiero glasbene pravljice za otroke, op. 67 Sergeja Prokofjeva Peter in volk v režiji Katje Pegan in koreografiji Gaja Žmavca.

Peter in volk

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Koper bo danes v Stari dvorani izvedla predpremiero glasbene pravljice za otroke, op. 67 Sergeja Prokofjeva Peter in volk v režiji Katje Pegan in koreografiji Gaja Žmavca.

27.06.2018: Spoštovani! Obveščamo Vas, da je prišlo do spremembe ure začetka predstave Peter in volk. Predpremiera glasbene pravljice je, v soboto 30. junija 2018, ob 11.00 v Stari dvorani. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Sprememba ure začetka predstave Peter in volk

Spoštovani! Obveščamo Vas, da je prišlo do spremembe ure začetka predstave Peter in volk. Predpremiera glasbene pravljice je, v soboto 30. junija 2018, ob 11.00 v Stari dvorani. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

22.06.2018: Otvoritvena predstava letošnjega Festivala Lent (22. junija ob 21. uri) prihaja iz naše hiše. Uprizoritev baletne mojstrovine Petra Iljiča Čajkovskega na prostem, pod poletnim nebom, na katerem utripa stotine zvezd, obljublja zagotovilo za nepozabno doživetje!

Labodje jezero na Festivalu Lent

Otvoritvena predstava letošnjega Festivala Lent (22. junija ob 21. uri) prihaja iz naše hiše. Uprizoritev baletne mojstrovine Petra Iljiča Čajkovskega na prostem, pod poletnim nebom, na katerem utripa stotine zvezd, obljublja zagotovilo za nepozabno doživetje!

12.06.2018: Nocoj bo ob 20. uri v Stari dvorani SNG Maribor gostovalo Istarsko narodno kazalište Pula z uprizoritvijo Služkinj Jeana Geneta v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Petra Blašković, Rada Mrkšić in Ronald Braus.

Gostovanje INK Pula z Genetovimi Služkinjami

Nocoj bo ob 20. uri v Stari dvorani SNG Maribor gostovalo Istarsko narodno kazalište Pula z uprizoritvijo Služkinj Jeana Geneta v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Petra Blašković, Rada Mrkšić in Ronald Braus.

12.06.2018: Koncertni cikel komorne glasbe Carpe artem je zakorakal že v sedmo sezono. Tudi v novi sezoni cikla se bo na odru Kazinske dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor zvrstilo šest koncertov v izvedbi odličnih glasbenikov, katerih krog se z vsakim novim letom širi in bogati. Trenutno poteka vpis abonmajev na blagajni SNG Maribor.

Absolutno - komorni cikel koncertov Carpe artem 2018/19

Koncertni cikel komorne glasbe Carpe artem je zakorakal že v sedmo sezono. Tudi v novi sezoni cikla se bo na odru Kazinske dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor zvrstilo šest koncertov v izvedbi odličnih glasbenikov, katerih krog se z vsakim novim letom širi in bogati. Trenutno poteka vpis abonmajev na blagajni SNG Maribor.

04.06.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj v Narodnem gledališču v Podgorici v Črni gori na Festivalu narodnih gledališč "Maštanije" uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića. Nastopili so Natašo Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Medeja na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je včeraj v Narodnem gledališču v Podgorici v Črni gori na Festivalu narodnih gledališč "Maštanije" uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića. Nastopili so Natašo Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

01.06.2018: Vpis abonmajev za sezono 2018/2019 se je danes začel v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Dosedanjim abonentom bodo njihove stalne sedeže ohranili do 9. junija 2018.

Vpis abonmajev za sezono 2018/2019

Vpis abonmajev za sezono 2018/2019 se je danes začel v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Dosedanjim abonentom bodo njihove stalne sedeže ohranili do 9. junija 2018.

28.05.2018: Pred novo sezono sta direktor Danilo Rošker in predsednik uprave Nove KBM John Denhof na predsatvitvi repertoarja Drame, Opere in Baleta SNG Maribor za sezono 2018/2019 slovesno podpisala sponzorsko pogodbo, s katero je Nova KBM, ki že več kot petdeset let tesno sodeluje z gledališčem, tradicionalno prevzela generalno pokroviteljstvo.

Slavnostni podpis sponzorske pogodbe z Novo KBM o generalnem pokroviteljstvu

Pred novo sezono sta direktor Danilo Rošker in predsednik uprave Nove KBM John Denhof na predsatvitvi repertoarja Drame, Opere in Baleta SNG Maribor za sezono 2018/2019 slovesno podpisala sponzorsko pogodbo, s katero je Nova KBM, ki že več kot petdeset let tesno sodeluje z gledališčem, tradicionalno prevzela generalno pokroviteljstvo.

25.05.2018: Nocoj se z Operno nočjo v Mestnem parku Maribor ob 20.30 začenja Festival Ezl ek, ki bo ponovno popestril kulturni utrip mesta ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka. Operna noč v Mestnem parku je že vrsto let tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor, na katerem bodo letos pod taktirko Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec, Jure Počkaj ter operni zbor. Program nepozabne romantične noči ob veličastnem zaključku operne sezone sestavljajo najlepše operne arije G. Verdija, C. Gounoda, W. A. Mozarta, G. Donizettija, U. Giordana, R. Stolza, F. Lehárja in G. Puccinija.

Operna noč v Mestnem parku

Nocoj se z Operno nočjo v Mestnem parku Maribor ob 20.30 začenja Festival Ezl ek, ki bo ponovno popestril kulturni utrip mesta ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka. Operna noč v Mestnem parku je že vrsto let tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor, na katerem bodo letos pod taktirko Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec, Jure Počkaj ter operni zbor. Program nepozabne romantične noči ob veličastnem zaključku operne sezone sestavljajo najlepše operne arije G. Verdija, C. Gounoda, W. A. Mozarta, G. Donizettija, U. Giordana, R. Stolza, F. Lehárja in G. Puccinija.

17.05.2018: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 18. maja 2018, v Veliki dvorani premierno izvedla muzikal Titanik po knjižni predlogi in scenariju Petra Stona, glasbi in libretu Mauryja Yestona pod taktirko Dana Kalouska in v režiji Stanislava Moše.

Premiera muzikala Titanik

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 18. maja 2018, v Veliki dvorani premierno izvedla muzikal Titanik po knjižni predlogi in scenariju Petra Stona, glasbi in libretu Mauryja Yestona pod taktirko Dana Kalouska in v režiji Stanislava Moše.

15.05.2018: Spoštovani obiskovalci!  Vsem, ki nestrpno pričakujete premiero muzikala Titanik sporočamo, da bo pol ure pred pričetkom vsake predstave kratka predstavitev. Vsebino in zanimivosti o aktualni mariborski produkciji Titanik bo predstavila muzikologinja Melanija Markovič.

Predstavitev muzikala Titanik

Spoštovani obiskovalci!  Vsem, ki nestrpno pričakujete premiero muzikala Titanik sporočamo, da bo pol ure pred pričetkom vsake predstave kratka predstavitev. Vsebino in zanimivosti o aktualni mariborski produkciji Titanik bo predstavila muzikologinja Melanija Markovič.

08.05.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 11. maja 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Ödöna von Horvátha Kazimir in Karolina v režiji Eduarda Milerja. Igrajo Petja Labović, Ana Urbanc, Davor Herga, Timon Šturbej, Nika Rozman, Kristijan Ostanek, Gorazd Žilavec k. g., Mojca Simonič, Maša Žilavec, Žan Koprivnik in Matija Stipanič.

Premiera Kazimirja in Karoline v režiji Eduarda Milerja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 11. maja 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Ödöna von Horvátha Kazimir in Karolina v režiji Eduarda Milerja. Igrajo Petja Labović, Ana Urbanc, Davor Herga, Timon Šturbej, Nika Rozman, Kristijan Ostanek, Gorazd Žilavec k. g., Mojca Simonič, Maša Žilavec, Žan Koprivnik in Matija Stipanič.

16.04.2018: Spoštovani abonenti, žal vas moramo obvestiti, da danes zaradi bolezni v ansamblu odpovedujemo predstavo Bog masakra. Nadomestili jo bomo s predstavo Ojdip v Kolonu. Iskreno se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje.

Nujno obvestilo

Spoštovani abonenti, žal vas moramo obvestiti, da danes zaradi bolezni v ansamblu odpovedujemo predstavo Bog masakra. Nadomestili jo bomo s predstavo Ojdip v Kolonu. Iskreno se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje.

15.04.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu danes v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril baletni večer sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper's Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.

Gostovanje Baleta SNG Maribor v Sankt Peterburgu v Rusiji na 17. festivalu Dance Open

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu danes v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril baletni večer sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper's Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.

12.04.2018: V počastitev visokega jubileja baletnega ustvarjanja je danes predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad obeleževanjem 100. obletnice slovenskega baleta.

Stota obletnica slovenskega baleta

V počastitev visokega jubileja baletnega ustvarjanja je danes predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad obeleževanjem 100. obletnice slovenskega baleta.

10.04.2018: Zaradi nepredvidljivih zapletov in zavlačevanja  dogovorov s strani imetnikov avtorskih pravic v Londonu smo primorani izvedbo muzikala Nesrečniki (Les Misérables) prestaviti v eno izmed naslednjih sezon. Z isto ekipo ustvarjalcev – z mojstrom muzikala, režiserjem Stanislavom Mošo – bomo v istem terminu uprizorili večkrat nagrajeni muzikal Titanik, ki vas bo prepričal s svojim umetniškim sporočilom. Kupcem, ki so vstopnice za muzikal Nesrečniki (Les Misérables) že kupili v prosti prodaji, bomo pri gledališki blagajni vrnili denar, lahko pa jih uporabijo tudi za ogled muzikala Titanik v istih terminih. Za nastalo nevšečnost se vam iskreno opravičujemo in vam želimo obilo lepih doživetij v naši operni hiši tudi v prihodnje.

Spoštovani obiskovalci!

Zaradi nepredvidljivih zapletov in zavlačevanja  dogovorov s strani imetnikov avtorskih pravic v Londonu smo primorani izvedbo muzikala Nesrečniki (Les Misérables) prestaviti v eno izmed naslednjih sezon. Z isto ekipo ustvarjalcev – z mojstrom muzikala, režiserjem Stanislavom Mošo – bomo v istem terminu uprizorili večkrat nagrajeni muzikal Titanik, ki vas bo prepričal s svojim umetniškim sporočilom. Kupcem, ki so vstopnice za muzikal Nesrečniki (Les Misérables) že kupili v prosti prodaji, bomo pri gledališki blagajni vrnili denar, lahko pa jih uporabijo tudi za ogled muzikala Titanik v istih terminih. Za nastalo nevšečnost se vam iskreno opravičujemo in vam želimo obilo lepih doživetij v naši operni hiši tudi v prihodnje.

05.04.2018: Ob prihajajoči premieri opere Mesečnica bo na dan premiere, 6. aprila 2018, ob 19.00, 7., 10., 12. in 14. aprila 2018 ob 19.00 ter 15. aprila 2018 ob 16.30 v Kazinski dvorani kratka predstavitev opernega dela Mesečnica. Vsebino in zanimivosti o aktualni mariborski produkciji opernega dela Vincenza Bellinija bo predstavila muzikologinja Melanija Markovič.

Predstavitev Bellinijeve opere Mesečnica (La sonnambula)

Ob prihajajoči premieri opere Mesečnica bo na dan premiere, 6. aprila 2018, ob 19.00, 7., 10., 12. in 14. aprila 2018 ob 19.00 ter 15. aprila 2018 ob 16.30 v Kazinski dvorani kratka predstavitev opernega dela Mesečnica. Vsebino in zanimivosti o aktualni mariborski produkciji opernega dela Vincenza Bellinija bo predstavila muzikologinja Melanija Markovič.

04.04.2018: Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. aprila, premierno uprizorila opero Vincenza Bellinija Mesečnica (La sonnambula) v režiji Huga de Ane in pod taktirko Simona Robinsona, režiser slovenske uprizoritve je Filippo Tonon. Nastopili bodo Petya Ivanova, Martin Sušnik, Luka Brajnik, Valentina Čuden, Irena Petkova, Jure Počkajin  Bogdan Stopar ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Premiera Bellinijeve Mesečnice

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. aprila, premierno uprizorila opero Vincenza Bellinija Mesečnica (La sonnambula) v režiji Huga de Ane in pod taktirko Simona Robinsona, režiser slovenske uprizoritve je Filippo Tonon. Nastopili bodo Petya Ivanova, Martin Sušnik, Luka Brajnik, Valentina Čuden, Irena Petkova, Jure Počkajin  Bogdan Stopar ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

16.03.2018: Slovensko narodno gledališče Maribor se odpravlja na gostovanje na 16. Iberoameriški gledališki festivali v Bogoti v Kolumbiji, ki poteka od 16. marca do 1. aprila 2018.

Slovensko narodno gledališče Maribor odhaja na veliko gostovanje v Kolumbijo

Slovensko narodno gledališče Maribor se odpravlja na gostovanje na 16. Iberoameriški gledališki festivali v Bogoti v Kolumbiji, ki poteka od 16. marca do 1. aprila 2018.

16.03.2018: Sopranistka Sabina Cvilak in dramski igralec Vladimir Vlaškalić sta letošnja prejemnika Glazerjeve listine za posebne umetniške dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor. Iskrene čestitke!

Sabina Cvilak in Vladimir Vlaškalić prejemnika Glazerjeve listine za posebne umetniške dosežke

Sopranistka Sabina Cvilak in dramski igralec Vladimir Vlaškalić sta letošnja prejemnika Glazerjeve listine za posebne umetniške dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor. Iskrene čestitke!

13.03.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. marca 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila Sofoklovo tragedijo Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree. V naslovni vlogi bo nastopil Branko Šturbej, ob njem pa igrajo Ana Urbanc, Nejc Ropret, Mateja Pucko,  Jurij Drevenšek, Branko Jordan, Petja Labović in Žan Koprivnik.

Premiera atiške tragedije Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. marca 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila Sofoklovo tragedijo Ojdip v Kolonu v režiji Diega de Bree. V naslovni vlogi bo nastopil Branko Šturbej, ob njem pa igrajo Ana Urbanc, Nejc Ropret, Mateja Pucko,  Jurij Drevenšek, Branko Jordan, Petja Labović in Žan Koprivnik.

12.03.2018: Zaradi poškodbe Timona Šturbeja predstavi FANT, DEKLE IN GOSPOD v ponedeljek, 12. 3. 2018, v torek, 13. 3. 2018, in v sredo, 14. 3. 2018 ODPADEJO. Abonentom redov DIJAŠKI se zahvaljujemo za razumevanje.

Odpoved predstav FANT, DEKLE IN GOSPOD

Zaradi poškodbe Timona Šturbeja predstavi FANT, DEKLE IN GOSPOD v ponedeljek, 12. 3. 2018, v torek, 13. 3. 2018, in v sredo, 14. 3. 2018 ODPADEJO. Abonentom redov DIJAŠKI se zahvaljujemo za razumevanje.

06.03.2018: Danes, 6. marca 2018, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 17. uri na Komornem odru izvedla stoto jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki po kultni otroški pravljici Toneta Pavčka in v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Od premiere si je predstavo ogledalo več kot 11.750 gledalcev.

Stoti jubilejni Juri Muri v Afriki

Danes, 6. marca 2018, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 17. uri na Komornem odru izvedla stoto jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki po kultni otroški pravljici Toneta Pavčka in v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Od premiere si je predstavo ogledalo več kot 11.750 gledalcev.

27.02.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. marca 2018, v Veliki dvorani premierno izvedel baletni večer sodobnih koreografij Leva desna, leva desna v koreografiji Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana. Nastopili bodo solisti in ansambel Baleta SNG Maribor

Premiera baletnega večera sodobnih koreografij Leva desna, leva desna

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. marca 2018, v Veliki dvorani premierno izvedel baletni večer sodobnih koreografij Leva desna, leva desna v koreografiji Gaja Žmavca, Edwarda Cluga in Alexandra Ekmana. Nastopili bodo solisti in ansambel Baleta SNG Maribor

27.02.2018: Pred premiero baletnega večera sodobnih koreografij Leva desna, leva desna bo v petek, 2. marca 2018, ob 18.30 odprtje likovne razstave akademskega slikarja Mitje Ficka, akademskega kiparja Primoža Puglja ter oblikovalke in kreativne ustvarjalke Bojane Kovačič Zemljič z naslovom TRoSI.

Odprtje likovne razstave TROSI

Pred premiero baletnega večera sodobnih koreografij Leva desna, leva desna bo v petek, 2. marca 2018, ob 18.30 odprtje likovne razstave akademskega slikarja Mitje Ficka, akademskega kiparja Primoža Puglja ter oblikovalke in kreativne ustvarjalke Bojane Kovačič Zemljič z naslovom TRoSI.

22.02.2018: Danes bodo na Malem odru Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Milada Kalezić, Bojan Maroševič in Irena Varga jubilejno že stopetdesetič odigrali gledališko predstavo za otroke Andreja Rozmana Roze Janko in Metka v režiji Roberta Waltla, ki je nastala v koprodukciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Mini teatra Ljubljana.

Stopetdeseta jubilejna ponovitev Janka in Metke

Danes bodo na Malem odru Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Milada Kalezić, Bojan Maroševič in Irena Varga jubilejno že stopetdesetič odigrali gledališko predstavo za otroke Andreja Rozmana Roze Janko in Metka v režiji Roberta Waltla, ki je nastala v koprodukciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Mini teatra Ljubljana.

20.02.2018: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z baletom Romeo in Julija, ki ga podpisuje koreografinja Valentina Turcu, letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, odpravil na gostovanje v Italijo. Nastopili bodo v Stalnem gledališču Furlanije Julijske krajine Il Rossetti v Trstu, gostovanje poteka v sklopu sodelovanja s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu in je vključeno v Večerni sklop abonmaja SSG.

Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu v gledališču Rossetti v Trstu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z baletom Romeo in Julija, ki ga podpisuje koreografinja Valentina Turcu, letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, odpravil na gostovanje v Italijo. Nastopili bodo v Stalnem gledališču Furlanije Julijske krajine Il Rossetti v Trstu, gostovanje poteka v sklopu sodelovanja s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu in je vključeno v Večerni sklop abonmaja SSG.

15.02.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. februarja 2018, na Malem odru premierno izvedla dramo Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol. Igrajo Liza Marija Grašič k. g., Timon Šturbej in Kristijan Ostanek.

Premiera drame Fant, dekle in gospod

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. februarja 2018, na Malem odru premierno izvedla dramo Vinka Möderndorferja Fant, dekle in gospod v režiji Mateje Kokol. Igrajo Liza Marija Grašič k. g., Timon Šturbej in Kristijan Ostanek.

09.02.2018: V velikih mojstrovinah modernega časa je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografka Valentina Turcu, ki letos praznuje 25-letnico svojega ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.

VALENTINA ZA VALENTINOVO

V velikih mojstrovinah modernega časa je letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada, koreografka Valentina Turcu, ki letos praznuje 25-letnico svojega ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, našla svoj neusahljiv vir umetniške inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo ter z neprecenljivim čutom do gledališča vedno znova preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino.

09.02.2018: V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.

Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.

31.01.2018: Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. februarja, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Moč usode (La forza del destino) v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gianluce Martinenghija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Irena Petkova, Sebastijan Čelofiga, Dušan Topolovec, Svetozar Rangelov/Valentin Pivovarov in Jaki Jurgec ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Premiera Verdijeve opere Moč usode

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 2. februarja, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Moč usode (La forza del destino) v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod taktirko Gianluce Martinenghija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Alfonz Kodrič, Valentina Čuden, Irena Petkova, Sebastijan Čelofiga, Dušan Topolovec, Svetozar Rangelov/Valentin Pivovarov in Jaki Jurgec ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

24.01.2018: STAVKA - 24. januar 2018 S pomenom kulture in z lepoto narave se slovenski politiki radi (po)hvalijo na raznih proslavah domá in na tujem, ker tako njihov govor izpade bolj verodostojno in kot tak mogoče vlije nekaj dodatnega upanja v njihov politični obstanek. Ampak v Sloveniji obstajamo konkretni ljudje, ki ohranjamo to kulturo in to naravo. Kulture in narave ne ohranjajo visokoleteči stavki politikov, izrečeni enkrat ali dvakrat letno. Pa vendar ti isti politiki, ki se hvalijo s fantastično gospodarsko rastjo (ki je bila v letu 2017 že 4,5 % in tako že četrto leto nad 2,5 %, kar je bila v Zujfu določena meja za odpravo varčevalnih ukrepov), še vedno ne želijo te gospodarske rastí deliti z delavci v kulturi in naravi, še vedno nočejo odpraviti v 'času krize' sprejetih varčevalnih ukrepov, ki so nam krepko znižali plače in okrnili številne pravice! Na račun kulture in narave – in večine poklicev v javnem sektorju – se torej po štirih letih gospodarske rasti v Sloveniji še kar naprej varčuje. Ker se nam to zdi nezaslišano in ponižujoče, smo se odločili za stavko. S stavko zahtevamo, da se delavcem v kulturi in naravi prizna vrednost, da se nam vrne dostojanstvo, da bomo tudi mi deležni gospodarskega uspeha države, h kateremu prispevamo; tako kot smo bili v 'času krize' deležni neuspeha, ko so nam vsilili zategovanje že tako preveč zategnjenih pasov … Dokažite, da se vam slovenska kultura in narava res zdita pomembni! Mi vam to dokazujemo sleherni dan. Janez Dolinšek Glavni odbor Sindikata Glosa

Javno pismo Sindikata Glosa ob splošni stavki javnega sektorja

STAVKA - 24. januar 2018 S pomenom kulture in z lepoto narave se slovenski politiki radi (po)hvalijo na raznih proslavah domá in na tujem, ker tako njihov govor izpade bolj verodostojno in kot tak mogoče vlije nekaj dodatnega upanja v njihov politični obstanek. Ampak v Sloveniji obstajamo konkretni ljudje, ki ohranjamo to kulturo in to naravo. Kulture in narave ne ohranjajo visokoleteči stavki politikov, izrečeni enkrat ali dvakrat letno. Pa vendar ti isti politiki, ki se hvalijo s fantastično gospodarsko rastjo (ki je bila v letu 2017 že 4,5 % in tako že četrto leto nad 2,5 %, kar je bila v Zujfu določena meja za odpravo varčevalnih ukrepov), še vedno ne želijo te gospodarske rastí deliti z delavci v kulturi in naravi, še vedno nočejo odpraviti v 'času krize' sprejetih varčevalnih ukrepov, ki so nam krepko znižali plače in okrnili številne pravice! Na račun kulture in narave – in večine poklicev v javnem sektorju – se torej po štirih letih gospodarske rasti v Sloveniji še kar naprej varčuje. Ker se nam to zdi nezaslišano in ponižujoče, smo se odločili za stavko. S stavko zahtevamo, da se delavcem v kulturi in naravi prizna vrednost, da se nam vrne dostojanstvo, da bomo tudi mi deležni gospodarskega uspeha države, h kateremu prispevamo; tako kot smo bili v 'času krize' deležni neuspeha, ko so nam vsilili zategovanje že tako preveč zategnjenih pasov … Dokažite, da se vam slovenska kultura in narava res zdita pomembni! Mi vam to dokazujemo sleherni dan. Janez Dolinšek Glavni odbor Sindikata Glosa

16.01.2018: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 19. januarja 2018, v Stari dvorani premierno izvedla komedijo Nikolaja Robertoviča Erdmana in Nebojše Pop Tasića Samomorilec v režiji Ivane Djilas. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Irena Varga, Nejc Ropret, Matevž Biber, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Eva Kraš, Petja Labović, Davor Herga, Jurij Drevenšek, Miloš Battelino, Mojca Simonič, Irena Mihelič, Žan Koprivnik, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Ivica Knez in Viktor Meglič.

Premiera komedije Samomorilec v režiji Ivane Djilas

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 19. januarja 2018, v Stari dvorani premierno izvedla komedijo Nikolaja Robertoviča Erdmana in Nebojše Pop Tasića Samomorilec v režiji Ivane Djilas. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Irena Varga, Nejc Ropret, Matevž Biber, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Eva Kraš, Petja Labović, Davor Herga, Jurij Drevenšek, Miloš Battelino, Mojca Simonič, Irena Mihelič, Žan Koprivnik, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Ivica Knez in Viktor Meglič.

27.12.2017: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo od danes pa vse do 31. decembra kar šestkrat v gledališču Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Trstu uprizoril balet Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana. V naslovni vlogi bosta nastopili Catarina de Meneses in Yui Sugawara, princa Albrechta pa bodo upodobili Anton Bogov, Constantine Allen in Ionut Dinita.

Giselle v Teatru Verdi v Trstu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo od danes pa vse do 31. decembra kar šestkrat v gledališču Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Trstu uprizoril balet Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana. V naslovni vlogi bosta nastopili Catarina de Meneses in Yui Sugawara, princa Albrechta pa bodo upodobili Anton Bogov, Constantine Allen in Ionut Dinita.

23.12.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 23. decembra 2017, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že petdesetič uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta in v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.

50. jubilejna uprizoritev komično-fantazijske pustolovščine za otroke Guliverjeva potovanja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 23. decembra 2017, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že petdesetič uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta in v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.

19.12.2017: Na podelitvi že 47. cenjenih stanovskih igralskih nagrad je eno izmed dveh Severjevih nagrad za študenta igre prejel Timon Šturbej.

Timon Šturbej dobitnik Severjeve nagrade za študenta igre

Na podelitvi že 47. cenjenih stanovskih igralskih nagrad je eno izmed dveh Severjevih nagrad za študenta igre prejel Timon Šturbej.

09.12.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v petek, 8. decembra 2017, jubilejno, že petdesetič izvedla umetniško-raziskovalni avtorski projekt Tanje Lužar, Ksenije Mišič, Matevža Bibra in Valentine Turcu Ženska, ki sem ji bral, ki je nastal po motivih romana B. Schlinka Bralec in literarnih del Goetheja, Lawrencea, Dostojevskega, Thomasa, Orwella, Čehova, Heineja, Cicera in Heideggerja. Igrata Ksenija Mišič in Matevž Biber.

Petdeseta jubilejna Ženska, ki sem ji bral

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v petek, 8. decembra 2017, jubilejno, že petdesetič izvedla umetniško-raziskovalni avtorski projekt Tanje Lužar, Ksenije Mišič, Matevža Bibra in Valentine Turcu Ženska, ki sem ji bral, ki je nastal po motivih romana B. Schlinka Bralec in literarnih del Goetheja, Lawrencea, Dostojevskega, Thomasa, Orwella, Čehova, Heineja, Cicera in Heideggerja. Igrata Ksenija Mišič in Matevž Biber.

07.12.2017: Naš tenorist Martin Sušnik je na 14. tekmovanju v opernem petju Giovanni Martinelli - Aureliano Pertile v Montagnani v Italiji osvojil 1. nagrado. Iskrene čestitke!

Martinu Sušniku 1. nagrada na 14. tekmovanju v opernem petju G. Martinelli - A. Pertile

Naš tenorist Martin Sušnik je na 14. tekmovanju v opernem petju Giovanni Martinelli - Aureliano Pertile v Montagnani v Italiji osvojil 1. nagrado. Iskrene čestitke!

27.11.2017: Tudi letos bodo v nedeljo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave (za nekatere si je treba zagotoviti brezplačne vstopnice). V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo ob 10. in 17. uri Vodnik po gledališču, ki ga bosta vodila člana igralskega ansambla mariborske Drame Mateja Pucko in Matevž Biber. Z njunim vodenjem, razlagami in komentarji si boste lahko ogledali prostore Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Predstavila vam bosta več kot 160-letno zgodovino gledališča v Mariboru. Videli boste zakulisje gledališča, posamezne odre, kjer boste lahko obiskovalci tudi kaj odrecitirali, odpeli ali odplesali. Spoznali boste gledališke poklice in se seznanili z različnimi načini umetniškega in tehničnega ustvarjanja dramske, operne in baletne umetnosti ter videli pestro paleto gledaliških delavnic (šiviljsko, čevljarsko, frizersko in maskersko), s katerimi gledališče ohranja znanja in spretnosti mojstrov omenjenih obrti. Za ogled v vsakem terminu je na voljo 70 vstopnic.      Ob 11. uri pa bo na Komornem odru na sporedu predstava za otroke Juri Muri v Afriki. Juri Muri, "tisti, ki je s hruške pal", je trmast deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Čez morje ga ponese galeb, ko pa prispe v Afriko, naleti na nevarne in grozljive zveri. A noj ga potolaži, naloži ga na hrbet in mu po dolgem in počez razkaže afriška čudesa. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja. Predstavo po znameniti pesmici Toneta Pavčka je režirala Branka Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Obiskovalcem podarjamo 80 vstopnic. Brezplačne vstopnice so na voljo pri gledališki blagajni.

Ta veseli dan kulture

Tudi letos bodo v nedeljo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstile se bodo brezplačne razstave, vodenja, delavnice in predstave (za nekatere si je treba zagotoviti brezplačne vstopnice). V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bo ob 10. in 17. uri Vodnik po gledališču, ki ga bosta vodila člana igralskega ansambla mariborske Drame Mateja Pucko in Matevž Biber. Z njunim vodenjem, razlagami in komentarji si boste lahko ogledali prostore Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Predstavila vam bosta več kot 160-letno zgodovino gledališča v Mariboru. Videli boste zakulisje gledališča, posamezne odre, kjer boste lahko obiskovalci tudi kaj odrecitirali, odpeli ali odplesali. Spoznali boste gledališke poklice in se seznanili z različnimi načini umetniškega in tehničnega ustvarjanja dramske, operne in baletne umetnosti ter videli pestro paleto gledaliških delavnic (šiviljsko, čevljarsko, frizersko in maskersko), s katerimi gledališče ohranja znanja in spretnosti mojstrov omenjenih obrti. Za ogled v vsakem terminu je na voljo 70 vstopnic.      Ob 11. uri pa bo na Komornem odru na sporedu predstava za otroke Juri Muri v Afriki. Juri Muri, "tisti, ki je s hruške pal", je trmast deček, ki se noče umivati. Ker sovraži vodo, milo in brisače, se lepega dne odloči pobegniti v Afriko. Čez morje ga ponese galeb, ko pa prispe v Afriko, naleti na nevarne in grozljive zveri. A noj ga potolaži, naloži ga na hrbet in mu po dolgem in počez razkaže afriška čudesa. Kmalu osvoji puščavo in živali ga sprejmejo za svojega prijatelja. Predstavo po znameniti pesmici Toneta Pavčka je režirala Branka Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Obiskovalcem podarjamo 80 vstopnic. Brezplačne vstopnice so na voljo pri gledališki blagajni.

20.11.2017: V sredo, 29. novembra 2017, bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor potekal prvi Kulturni bazar v regiji. Z njim želimo celotni slovenski strokovni javnosti bolje predstaviti kulturne ustanove, ki delujejo v naši širši regiji, hkrati pa strokovnim delavcem v regiji približati še nacionalne in mednarodne primere dobrih praks.

Kulturni bazar v regiji

V sredo, 29. novembra 2017, bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor potekal prvi Kulturni bazar v regiji. Z njim želimo celotni slovenski strokovni javnosti bolje predstaviti kulturne ustanove, ki delujejo v naši širši regiji, hkrati pa strokovnim delavcem v regiji približati še nacionalne in mednarodne primere dobrih praks.

20.11.2017: Društvo baletnih umetnikov Slovenije je na Svečanem baletnem večeru s slavnostno podelilo najvišjih nagrade s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Nagrade Lydie Wisiakove so prijeli: Asami Nakashima za vlogi Gulnare in Medore v baletu Gusar v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor, Petar Đorčevski za vlogo Viktorja Komarovskega v baletu Doktor Živago in baletna predstava Doktor Živago v izvedbi baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Za življenjsko delo je nagrado prejela legenda mariborskega Baleta Ljiljana Keča. Iskrene čestitke!

Podeljenje najvišjih nagrade s področja baletne umetnosti v Sloveniji

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je na Svečanem baletnem večeru s slavnostno podelilo najvišjih nagrade s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Nagrade Lydie Wisiakove so prijeli: Asami Nakashima za vlogi Gulnare in Medore v baletu Gusar v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor, Petar Đorčevski za vlogo Viktorja Komarovskega v baletu Doktor Živago in baletna predstava Doktor Živago v izvedbi baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Za življenjsko delo je nagrado prejela legenda mariborskega Baleta Ljiljana Keča. Iskrene čestitke!

15.11.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 18. novembra 2016, na Malem odru premierno izvedla komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Igrajo Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.

Premiera komedije Bog masakra v režiji Ajde Valcl

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 18. novembra 2016, na Malem odru premierno izvedla komedijo Yasmine Reza Bog masakra v režiji Ajde Valcl. Igrajo Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.

10.11.2017: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 10. novembra 2017, premierno izvedel baleta Silfida v koreografiji Karine Elver, po Augustu Bournonvillu. Na glasbo Hermana Severina Løvenskiolda v izvedbiSimfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta s Catarino de Meneses v naslovni vlogi in Yuyo Omakijem v vlogi Jamesa.

Premiera brezčasne Silfide, enega najstarejših romantičnih baletov

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 10. novembra 2017, premierno izvedel baleta Silfida v koreografiji Karine Elver, po Augustu Bournonvillu. Na glasbo Hermana Severina Løvenskiolda v izvedbiSimfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta s Catarino de Meneses v naslovni vlogi in Yuyo Omakijem v vlogi Jamesa.

02.11.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Guadalajaro v Mehiko. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, bo v soboto, 4., in v nedeljo 5. novembra 2017, na sporedu v novo odprtem, v tem trenutku najmodernejšem umetniškem kompleksu v Latinski Ameriki El Conjunto de Artes Escénicas.

Gostovanje Drame z Brezmadežno/Immaculato v Guadalajari v Mehiki

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Guadalajaro v Mehiko. Uprizoritev, v kateri nastopa Nataša Matjašec Rošker, bo v soboto, 4., in v nedeljo 5. novembra 2017, na sporedu v novo odprtem, v tem trenutku najmodernejšem umetniškem kompleksu v Latinski Ameriki El Conjunto de Artes Escénicas.

29.10.2017: Borštnikova nagrada za igro Ana Urbanc za vlogi Jenny v uprizoritvi Tisti občutek padanja  in Majdalenke v uprizoritvi Ljudožerci. Jenny Ane Urbanc je v Tistem občutku padanja kot nekakšna različica sodobne Alice, ki se znajde v svetu rokenrola in njegove prepoznavne ikonografije. Zaradi prizemljenosti svoje prezence ne dopusti, da se v tem svetu utopi kot drugi liki. Če kot Jenny udejanja minimalistična igralska sredstva, kot Majdalenka v Ljudožercih pokaže zastrašujočo odprtost in ekstatično energijo brez meja, ki jo vodi v smrt.   Borštnikova nagrada po presoji žirije  Umetniški kolektiv uprizoritve Ljudožerci za uprizoritev dramskega besedila Gregorja Strniše Ljudožerci. Strniševi Ljudožerci so bili od svojega nastanka v Sloveniji uprizorjeni samo štirikrat. Zato je uprizoritev besedila v današnjem času dokaz, da smo priča izjemnemu umetniškemu delu, ki z metaforo kaže na podiranja še zadnjih ostankov moralnih, socialnih, političnih in družbenih vrednot. Njegova angažiranost šteje za univerzalno veličino poetičnega besedila. Skupaj z vsemi ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritve predstavlja ponavljajoči se mrtvaški ples z besedami, ki jih v sodobnem gledališču resnično razumemo: "Táko je ko surovo jajce, z rumenjakom življenja, beljakom smrti in trdo lupino končnosti, ki plava v neskončnem morju nenaravnega sveta."

Na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje je strokovna žirija podelila Ani Urbanc nagrado za igro in nagrado umetniškemu kolektivu predstave Ljudožerci za uprizoritev dramskega besedila.

Borštnikova nagrada za igro Ana Urbanc za vlogi Jenny v uprizoritvi Tisti občutek padanja  in Majdalenke v uprizoritvi Ljudožerci. Jenny Ane Urbanc je v Tistem občutku padanja kot nekakšna različica sodobne Alice, ki se znajde v svetu rokenrola in njegove prepoznavne ikonografije. Zaradi prizemljenosti svoje prezence ne dopusti, da se v tem svetu utopi kot drugi liki. Če kot Jenny udejanja minimalistična igralska sredstva, kot Majdalenka v Ljudožercih pokaže zastrašujočo odprtost in ekstatično energijo brez meja, ki jo vodi v smrt.   Borštnikova nagrada po presoji žirije  Umetniški kolektiv uprizoritve Ljudožerci za uprizoritev dramskega besedila Gregorja Strniše Ljudožerci. Strniševi Ljudožerci so bili od svojega nastanka v Sloveniji uprizorjeni samo štirikrat. Zato je uprizoritev besedila v današnjem času dokaz, da smo priča izjemnemu umetniškemu delu, ki z metaforo kaže na podiranja še zadnjih ostankov moralnih, socialnih, političnih in družbenih vrednot. Njegova angažiranost šteje za univerzalno veličino poetičnega besedila. Skupaj z vsemi ustvarjalkami in ustvarjalci uprizoritve predstavlja ponavljajoči se mrtvaški ples z besedami, ki jih v sodobnem gledališču resnično razumemo: "Táko je ko surovo jajce, z rumenjakom življenja, beljakom smrti in trdo lupino končnosti, ki plava v neskončnem morju nenaravnega sveta."

23.10.2017: Prestižna evropska revija o plesu, londonski Dance Europe, je v svoji oktobrski številki v članku Critics' Choice zaprosila 15 vodilnih plesnih kritikov, da so sestavili listo vrhuncev sezone 2016/2017. Med njimi je Deborah Weiss med pet najboljših uprizoritev uvrstila mariborski Balet z uprizoritvijo Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu. Postavila nas je ob bok baletom Semperopere iz Dresdna z uprizoritvijo Don Quixota v koreografiji Aarona S. Watkinsa, English National Ballet z Giselle v koreografiji Akrama Khana, Norveški nacionalni balet s Sleepless Beauty koreografov Ine Christel Johannessen, Hege Haagenruda, Melisse Hough in Inguna Bjørnsgaarda ter The Royal Ballet z baletnim dvojcem Flight Pattern v koreografiji Crystal Pite in Symphonic Dances v koreografji Liama Scarletta. Biti v družbi tako imenitnih baletnih ansamblov in koreografskih imen je za mariborski operno-baletni ansambel in Valentino Turcu velika čast. Iskrene čestitke!

Revija Dance Europe uvrstila balet Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu med vrhunce lanske plesne sezone v Evropi

Prestižna evropska revija o plesu, londonski Dance Europe, je v svoji oktobrski številki v članku Critics' Choice zaprosila 15 vodilnih plesnih kritikov, da so sestavili listo vrhuncev sezone 2016/2017. Med njimi je Deborah Weiss med pet najboljših uprizoritev uvrstila mariborski Balet z uprizoritvijo Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu. Postavila nas je ob bok baletom Semperopere iz Dresdna z uprizoritvijo Don Quixota v koreografiji Aarona S. Watkinsa, English National Ballet z Giselle v koreografiji Akrama Khana, Norveški nacionalni balet s Sleepless Beauty koreografov Ine Christel Johannessen, Hege Haagenruda, Melisse Hough in Inguna Bjørnsgaarda ter The Royal Ballet z baletnim dvojcem Flight Pattern v koreografiji Crystal Pite in Symphonic Dances v koreografji Liama Scarletta. Biti v družbi tako imenitnih baletnih ansamblov in koreografskih imen je za mariborski operno-baletni ansambel in Valentino Turcu velika čast. Iskrene čestitke!

21.10.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića na 32. festivalu "Gavelline večeri" osvojila kar dve nagradi. Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so jo izbrali za najboljšo uprizoritev ter ji podelili grand prix, Nataša Matjašec Rošker pa je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Medeji grand prix za najboljšo uprizoritev, Nataši Matjašec Rošker nagrada za najboljšo žensko vlogo na 32. festivalu »Gavelline večeri« na Hrvaškem

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića na 32. festivalu "Gavelline večeri" osvojila kar dve nagradi. Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so jo izbrali za najboljšo uprizoritev ter ji podelili grand prix, Nataša Matjašec Rošker pa je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

19.10.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v petek, 20. oktobra 2017, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića gostovala v Zagrebu v tekmovalni selekciji 32. festivala "Gavelline večeri". Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Medeja v tekmovalni selekciji 32. festivala »Gavelline večeri«

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v petek, 20. oktobra 2017, z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića gostovala v Zagrebu v tekmovalni selekciji 32. festivala "Gavelline večeri". Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

04.10.2017: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 6. oktobra 2017, izvedla premiero poznoromantična italijanske opere Giacoma Puccinija La bohème pod taktirko Francesca Rose in v režiji Arnauda Bernarda. V glavnih vlogah bosta nastopila Sabina Cvilak kot Mimi in Renzo Zulian kot Rodolfo.

Premiera Puccinijeve La bohème

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 6. oktobra 2017, izvedla premiero poznoromantična italijanske opere Giacoma Puccinija La bohème pod taktirko Francesca Rose in v režiji Arnauda Bernarda. V glavnih vlogah bosta nastopila Sabina Cvilak kot Mimi in Renzo Zulian kot Rodolfo.

02.10.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 4. oktobra 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila Shakespearjevo dramo Hamlet v režiji Krešimirja Dolenčića. V naslovni vlogi bo nastopil Jurij Drevenšek, ob njem igrajo Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Davor Herga, Matevž Biber, Nika Rozman, Viktor Meglič, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Žan Koprivnik k. g., Matija Stipanič, Petja Labović in Nejc Ropret.

Shakespearov Hamlet

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 4. oktobra 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila Shakespearjevo dramo Hamlet v režiji Krešimirja Dolenčića. V naslovni vlogi bo nastopil Jurij Drevenšek, ob njem igrajo Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Davor Herga, Matevž Biber, Nika Rozman, Viktor Meglič, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Žan Koprivnik k. g., Matija Stipanič, Petja Labović in Nejc Ropret.

19.09.2017: Festival Maribor 2017 bo v četrtek, 21. septembra 2017, ob 19. 30 v Unionski dvorani izzvenel v slogu širokopotezne romantike – z mogočnim zvenom, velikimi zgodbami in glasbo, ki prežema srca. Ob Simfoničnemu orkestru in zboru Opere SNG Maribor pod taktirko Gianluce Marthinengija bomo občudovali tudi solista Alexandra Gadjieva, briljantnega mladega pianista slovensko-ruskega rodu.

1. koncert Simfoničnega cikla

Festival Maribor 2017 bo v četrtek, 21. septembra 2017, ob 19. 30 v Unionski dvorani izzvenel v slogu širokopotezne romantike – z mogočnim zvenom, velikimi zgodbami in glasbo, ki prežema srca. Ob Simfoničnemu orkestru in zboru Opere SNG Maribor pod taktirko Gianluce Marthinengija bomo občudovali tudi solista Alexandra Gadjieva, briljantnega mladega pianista slovensko-ruskega rodu.

19.06.2017: Na jubilejnem 25. Festivalu Lent bosta Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 23. junija na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja izvedla znamenito Verdijevo opero La traviata. V nedeljo pa bo izjemno doživetje odprtega odra bo dopolnil še baletni večer Favn – Carmen – Bolero, vrhunski koreografski tris, v katerem Edward Clug, Valentina Turcu in Johan Inger na nov in svež plesno-baletni način predstavljajo znemenite glasbene stvaritve 20. stoletja.

La traviata in Favn – Carmen – Bolero na Festivalu Lent

Na jubilejnem 25. Festivalu Lent bosta Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 23. junija na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja izvedla znamenito Verdijevo opero La traviata. V nedeljo pa bo izjemno doživetje odprtega odra bo dopolnil še baletni večer Favn – Carmen – Bolero, vrhunski koreografski tris, v katerem Edward Clug, Valentina Turcu in Johan Inger na nov in svež plesno-baletni način predstavljajo znemenite glasbene stvaritve 20. stoletja.

25.05.2017: Ob petdesetletnici pobratenja Maribora in Greenwicha bo Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor danes s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil na praznovanju v mestni hiši Woolwich v Londonu. Nastopajo Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Cristian Guerematchi, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta in Yuya Omaki.

Clugov Radio and Juliet ob petdesetletnici pobratenja Maribora in Greenwicha

Ob petdesetletnici pobratenja Maribora in Greenwicha bo Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor danes s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil na praznovanju v mestni hiši Woolwich v Londonu. Nastopajo Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Cristian Guerematchi, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta in Yuya Omaki.

24.05.2017: S tretjo operno nočjo, ki se bo na promenadi mariborskega mestnega parka začela v petek, 26. maja 2017, ob 20. uri, se začenja Festival Ezl ek, ki bo prihajajoči konec tedna vliv življenje v mesto ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka.

Operna noč v mestnem parku vabi

S tretjo operno nočjo, ki se bo na promenadi mariborskega mestnega parka začela v petek, 26. maja 2017, ob 20. uri, se začenja Festival Ezl ek, ki bo prihajajoči konec tedna vliv življenje v mesto ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka.

17.05.2017: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 19. maja 2017, izvedla premiero opere Dmitrija Šostakoviča Lady Macbeth Mcenskega okraja pod taktirko Farhadsa Stadeja in v režiji Gáborja Tompe. V glavnih vlogah bodo nastopili Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov in Guadalupe Barrientos.

Premiera Lady Macbeth Mcenskega okraja

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 19. maja 2017, izvedla premiero opere Dmitrija Šostakoviča Lady Macbeth Mcenskega okraja pod taktirko Farhadsa Stadeja in v režiji Gáborja Tompe. V glavnih vlogah bodo nastopili Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov in Guadalupe Barrientos.

10.05.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 12. maja 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila poetično dramo Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana. Igrajo: Jurij Drevenšek, Peter Boštjančič, Miloš Battelino, Vladimir Vlaškalić, Alojz Svete, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Viktor Meglič, Irena Varga, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Eva Kraš in Matevž Biber.

Premiera Strniševih Ljudožercev v režiji Ivice Buljana

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 12. maja 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila poetično dramo Gregorja Strniše Ljudožerci v režiji Ivice Buljana. Igrajo: Jurij Drevenšek, Peter Boštjančič, Miloš Battelino, Vladimir Vlaškalić, Alojz Svete, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Viktor Meglič, Irena Varga, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Eva Kraš in Matevž Biber.

21.04.2017: V visoki starosti je umrla sopranistka Ada Sardo, nosilka repertoarja in prvakinja Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Žalna seja bo v sredo, 26. aprila 2017, ob 13.00 v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Žalna seja ob smrti sopranistke Ade Sardo

V visoki starosti je umrla sopranistka Ada Sardo, nosilka repertoarja in prvakinja Opere Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Žalna seja bo v sredo, 26. aprila 2017, ob 13.00 v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

30.03.2017: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 31. marca 2017, izvedla premiero opere Giuseppeja Verdija Trubadur pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona. V glavnih vlogah bodo nastopili Siniša Hapač, Renzo Zulian, Rebeka Lokar in Irena Parlov.

Premiera Trubadurja pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 31. marca 2017, izvedla premiero opere Giuseppeja Verdija Trubadur pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona. V glavnih vlogah bodo nastopili Siniša Hapač, Renzo Zulian, Rebeka Lokar in Irena Parlov.

27.03.2017: Danes, 27. marca, je Svetovni dan gledališča. V prilogi si lahko preberete mednarodno in slovensko poslanico. Vsem gledališkim ustvarjalcem čestitamo ob našem dnevu!

Svetovni dan gledališča

Danes, 27. marca, je Svetovni dan gledališča. V prilogi si lahko preberete mednarodno in slovensko poslanico. Vsem gledališkim ustvarjalcem čestitamo ob našem dnevu!

21.03.2017: Peter Boštjančič je letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Iskrene čestitke!

Peter Boštjančič dobitnik ZDUS-ove nagrade za življenjsko delo

Peter Boštjančič je letošnji dobitnik nagrade za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Iskrene čestitke!

09.03.2017: Ob smrti Olge Jančar, dolgoletne vodje marketinga Drame, Opere in Baleta ter direktorice Festivala Borštnikovo srečanje, bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor žalna seja v petek, 10. marca 2017, ob 11.30 v Stari dvorani. Prav tako so v avli gledališča odprlo žalno knjigo.

Žalna seja ob smrti Olge Jančar

Ob smrti Olge Jančar, dolgoletne vodje marketinga Drame, Opere in Baleta ter direktorice Festivala Borštnikovo srečanje, bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor žalna seja v petek, 10. marca 2017, ob 11.30 v Stari dvorani. Prav tako so v avli gledališča odprlo žalno knjigo.

07.03.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. marca 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Simona Stephensa Tisti občutek padanja (Birdland/Dežela ptic) v režiji Janusza Kice. Igrajo Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Nika Rozman, Mirjana Šajinović, Mojca Simonič, Ana Urbanc, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Jurij Drevenšek, Irena Mihelič, Davor Herga, Matevž Biber, Maša Žilavec, Živa Selan, Miloš Battelino, Nejc Ropret in Mateja Pucko.

Premiera Tistega občutka padanja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. marca 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Simona Stephensa Tisti občutek padanja (Birdland/Dežela ptic) v režiji Janusza Kice. Igrajo Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Nika Rozman, Mirjana Šajinović, Mojca Simonič, Ana Urbanc, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Jurij Drevenšek, Irena Mihelič, Davor Herga, Matevž Biber, Maša Žilavec, Živa Selan, Miloš Battelino, Nejc Ropret in Mateja Pucko.

01.03.2017: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani jutri v petek, 3. marca 2017, premierno izvedla baletni večer Favn – Carmen – Bolero v koreografiji Edwarda Cluga, Valentine Turcu in Johana Ingerja. Nastopili bodo solisti in ansambel Baleta, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Robinson.

Premiera baletnega večera Favn – Carmen – Bolero

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani jutri v petek, 3. marca 2017, premierno izvedla baletni večer Favn – Carmen – Bolero v koreografiji Edwarda Cluga, Valentine Turcu in Johana Ingerja. Nastopili bodo solisti in ansambel Baleta, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Robinson.

09.02.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Teatro Español v Madrid v Španiji.

Gostovanje Brezmadežne/Immaculate v Teatru Español v Madridu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Brezmadežna/Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament odpravila na gostovanje v Teatro Español v Madrid v Španiji.

31.01.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. februarja 2017, na Malem odru premierno izvedla očarljivo komedijo o ljubezni v zrelih letih Alekseja Nikolajeviča Arbuzova Staromodna komedija v režiji Ajde Valcl. Igrata Milada Kalezić in Bojan Maroševič.

Premiera Staromodne komedije v režiji Ajde Valcl

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. februarja 2017, na Malem odru premierno izvedla očarljivo komedijo o ljubezni v zrelih letih Alekseja Nikolajeviča Arbuzova Staromodna komedija v režiji Ajde Valcl. Igrata Milada Kalezić in Bojan Maroševič.

28.01.2017: ​Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 27. januarja 2017, izvedla premiero glasbene drame Richarda Wagnerja Rensko zlato pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Igorja Pisona.

Premiera Renskega zlata

​Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 27. januarja 2017, izvedla premiero glasbene drame Richarda Wagnerja Rensko zlato pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Igorja Pisona.

24.01.2017: Ob prihajajoči izvedbi prve slovenske produkcije glasbene drame Rensko zlato bo na dan premiere, 27. januarja ob 19.00, v nedeljo, 29. januarja, ob 16.30, in v torek, 31. januarja 2017, ob 19.00 v Kazinski dvorani uvodno predavanje in predstavitev opernega dela. Vsebino in bogato zvočno podobo opere Rensko zlato, ki predstavlja prvi del (predvečer) operne tetralogije Nibelungov prstan Richarda Wagnerja, bo slikovito predstavil poznavalec Wagnerjevega opusa in muzikolog, dr. Gregor Pompe.

Uvodno predavanje in predstavitev Renskega zlata

Ob prihajajoči izvedbi prve slovenske produkcije glasbene drame Rensko zlato bo na dan premiere, 27. januarja ob 19.00, v nedeljo, 29. januarja, ob 16.30, in v torek, 31. januarja 2017, ob 19.00 v Kazinski dvorani uvodno predavanje in predstavitev opernega dela. Vsebino in bogato zvočno podobo opere Rensko zlato, ki predstavlja prvi del (predvečer) operne tetralogije Nibelungov prstan Richarda Wagnerja, bo slikovito predstavil poznavalec Wagnerjevega opusa in muzikolog, dr. Gregor Pompe.

10.01.2017: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 13. januarja 2017, v Stari dvorani premierno izvedla Evripidovo starogrško tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Premiera Medeje v režiji Oliverja Frljića v Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 13. januarja 2017, v Stari dvorani premierno izvedla Evripidovo starogrško tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

09.01.2017: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor januar začenja s serijo gostovanj že tradicionalno v Italiji. Znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskiega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu so 8. januarja uprizorili v gledališču Teatro municipale v Piacenzi, jutri, 10. januarja, pa je na ogled še v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavaroti v Modeni.

Balet z Labodjim jezerom na turneji po Italiji

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor januar začenja s serijo gostovanj že tradicionalno v Italiji. Znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskiega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu so 8. januarja uprizorili v gledališču Teatro municipale v Piacenzi, jutri, 10. januarja, pa je na ogled še v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavaroti v Modeni.

24.11.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v soboto, 26. novembra 2016, izvedel svetovno premiero dramskega baleta Jevgenij Onjegin v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Dominica Griera bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta z Antonom Bogovom v naslovni vlogi.

Premiera baleta Jevgenij Onjegin

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v soboto, 26. novembra 2016, izvedel svetovno premiero dramskega baleta Jevgenij Onjegin v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Dominica Griera bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta z Antonom Bogovom v naslovni vlogi.

12.11.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na Komornem odru izvedla premiero otroške predstave Ide Mlakar in Maje Borin Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo v režiji Mihe Goloba. Igrata Mojca Simonič in Viktor Meglič.

Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na Komornem odru izvedla premiero otroške predstave Ide Mlakar in Maje Borin Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo v režiji Mihe Goloba. Igrata Mojca Simonič in Viktor Meglič.

11.11.2016: Drama ter Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v Veliki dvorani premierno uprizorila glasbeno komedijo Petra Quilterja o operni divi brez posluha GLORIOUS!  v režiji Krešimirja Dolenčića. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins ter Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Guadalupe Barrientos in Irena Mihelič.

Premiera GLORIOUS!, glasbene komedije o operni divi brez posluha

Drama ter Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v Veliki dvorani premierno uprizorila glasbeno komedijo Petra Quilterja o operni divi brez posluha GLORIOUS!  v režiji Krešimirja Dolenčića. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins ter Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Guadalupe Barrientos in Irena Mihelič.

27.10.2016: Po premieri in seriji predstav v SNG Drama Ljubljano bo v soboto, 29. oktobra, ob 20.00 v Stari dvorani SNG Maribor še mariborska premiera drame Disident Arnož in njegovi v režiji Diega de Bree po motivih drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi. Uprizoritev, nastala v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, predstavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, zajete v dramskem karakterju disidenta Andreja Arnoža.

Mariborska premiera Disidenta Arnoža in njegovih

Po premieri in seriji predstav v SNG Drama Ljubljano bo v soboto, 29. oktobra, ob 20.00 v Stari dvorani SNG Maribor še mariborska premiera drame Disident Arnož in njegovi v režiji Diega de Bree po motivih drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi. Uprizoritev, nastala v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, predstavlja tako družbenokritične kot eksistencialne motive, zajete v dramskem karakterju disidenta Andreja Arnoža.

24.10.2016: Drama SNG Maribor je s predstavo Višnjev vrt na Mednarodnem gledališkem festivalu Fest(in) on the Boulevard v Bukarešti v Romuniji prejela nagrado za najboljšo predstavo. Iskrene čestitke!

Višnjevemu vrtu v Romuniji nagrada za najboljšo predstavo

Drama SNG Maribor je s predstavo Višnjev vrt na Mednarodnem gledališkem festivalu Fest(in) on the Boulevard v Bukarešti v Romuniji prejela nagrado za najboljšo predstavo. Iskrene čestitke!

18.10.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Višnjev vrt A. P. Čehova v režiji Gáborja Tompe odpravila na gostovanje v Bukarešto v Romunijo, kjer bo v četrtek, 20. oktobra 2016, nastopila v tekmovalnem delu Mednarodnega gledališkega festivala Fest(in) on the Boulevard. Igrajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič k. g., Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Peter Boštjančič, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g., Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič in Mojca Simonič.

Drama SNG Maribor na gostovanju v Bukarešti v Romuniji Višnjev vrt na Mednarodnem gledališkem festivalu Fest(in) on the Boulevard

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z uprizoritvijo Višnjev vrt A. P. Čehova v režiji Gáborja Tompe odpravila na gostovanje v Bukarešto v Romunijo, kjer bo v četrtek, 20. oktobra 2016, nastopila v tekmovalnem delu Mednarodnega gledališkega festivala Fest(in) on the Boulevard. Igrajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič k. g., Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Peter Boštjančič, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g., Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič in Mojca Simonič.

03.10.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 7. oktobra 2016, ob 19. uri vabi na okroglo mizo o liku Marije med mitom, umetnostjo in zgodovino, ki so jo zasnovali ob uprizoritvi Brezmadežna, nastali po romanu Colma Tóibína Marijin testament in kot hommage Tomažu Pandurju.

Okrogla miza o liku Marije med mitom, umetnostjo in zgodovino v Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 7. oktobra 2016, ob 19. uri vabi na okroglo mizo o liku Marije med mitom, umetnostjo in zgodovino, ki so jo zasnovali ob uprizoritvi Brezmadežna, nastali po romanu Colma Tóibína Marijin testament in kot hommage Tomažu Pandurju.

30.09.2016: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 30. septembra 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila komično opero o zakonskih peripetijah in ljubezenskih prevarah Don Pasquale Gaetana Donizettija pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Dore Ruždjak Podolski ter tako odprla novo operno sezono. Don Pasquale je koprodukcija s HNK Zagreb.

Premiera Donizettijeve komične opere Don Pasquale

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 30. septembra 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila komično opero o zakonskih peripetijah in ljubezenskih prevarah Don Pasquale Gaetana Donizettija pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Dore Ruždjak Podolski ter tako odprla novo operno sezono. Don Pasquale je koprodukcija s HNK Zagreb.

21.09.2016: Brezmadežna / Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament – prva uprizoritev nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor – bo premierno uprizorjena v petek, 23. septembra 2016, v Stari dvorani. Igra Nataša Matjašec Rošker. Dramatizacijo in priredbo podpisujeta Livija Pandur in Tomaž Pandur, prevod in dramaturgijo Livija Pandur.

Premiera Brezmadežne / Immaculate v Drami SNG Maribor

Brezmadežna / Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament – prva uprizoritev nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor – bo premierno uprizorjena v petek, 23. septembra 2016, v Stari dvorani. Igra Nataša Matjašec Rošker. Dramatizacijo in priredbo podpisujeta Livija Pandur in Tomaž Pandur, prevod in dramaturgijo Livija Pandur.

06.09.2016: V Tednu Edwarda Cluga, ki bo v Veliki dvorani SNG Maribor potekal od 10. do 17. septembra 2016, bomo uprizorili retrospektivo predstav, ki jih je umetnik koreografiral za naš baletni ansambel: Tango (10. september 2016), Radio and Juliet (13. september 2016), Prêt-à-porter & Watching others (14. september 2016), Stabat Mater & Posvetitev pomladi (15. september 2016) ter Peer Gynt (16. september 2016).

Teden Edwarda Cluga

V Tednu Edwarda Cluga, ki bo v Veliki dvorani SNG Maribor potekal od 10. do 17. septembra 2016, bomo uprizorili retrospektivo predstav, ki jih je umetnik koreografiral za naš baletni ansambel: Tango (10. september 2016), Radio and Juliet (13. september 2016), Prêt-à-porter & Watching others (14. september 2016), Stabat Mater & Posvetitev pomladi (15. september 2016) ter Peer Gynt (16. september 2016).

01.09.2016: Z začetkom sezone se je v ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor vrnil Branko Jordan.

Branko Jordan okrepil ansambel Drame SNG Maribor

Z začetkom sezone se je v ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor vrnil Branko Jordan.

29.08.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je minuli konec tedna prejel posebno priznanje žirije, nagrado orlando, ki jo HRT podeljuje za glasbeni del programa Dubrovniškega poletnega festivala.

Posebno priznanje orlando Baletu SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je minuli konec tedna prejel posebno priznanje žirije, nagrado orlando, ki jo HRT podeljuje za glasbeni del programa Dubrovniškega poletnega festivala.

15.07.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor letos že četrtič zapored nastopa na Dubrovniškem poletnem festivalu, kjer bo nocoj 15., v soboto 16. in nedeljo 17. julija na otočku Lokrum izvedel novo kreacijo Edwarda Cluga Favn na glasbeno impresijo Clauda Debussyja Preludij k favnovemu popoldnevu in balet Carmen v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Rodiona Ščedrina. Dubrovniškemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral umetniški direktor mariborske Opere, Simon Krečič.

Favn in Carmen na Lokrumu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor letos že četrtič zapored nastopa na Dubrovniškem poletnem festivalu, kjer bo nocoj 15., v soboto 16. in nedeljo 17. julija na otočku Lokrum izvedel novo kreacijo Edwarda Cluga Favn na glasbeno impresijo Clauda Debussyja Preludij k favnovemu popoldnevu in balet Carmen v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Rodiona Ščedrina. Dubrovniškemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral umetniški direktor mariborske Opere, Simon Krečič.

07.07.2016: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 8. in 9. julija 2016 z opero Turandot Giacoma Puccinija pod taktirko Lorisa Voltolinija v režiji Filippa Tonona nastopila na 26. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu.

Gostovanje Opere in Baleta SNG Maribor s Turandot na Festivalu Opera in piazza v Oderzu

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 8. in 9. julija 2016 z opero Turandot Giacoma Puccinija pod taktirko Lorisa Voltolinija v režiji Filippa Tonona nastopila na 26. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu.

26.06.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Novi Sad, kjer bo danes v nedeljo, 26. junija 2016, z uprizoritvijo Ibsenove Hedde Gabler v režiji Mateje Koležnik nastopila na 43. Internacionalnem festivalu alternativnega in novega teatra – INFANT 2016. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

Hedda Gabler na festivalu INFANT 2016

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Novi Sad, kjer bo danes v nedeljo, 26. junija 2016, z uprizoritvijo Ibsenove Hedde Gabler v režiji Mateje Koležnik nastopila na 43. Internacionalnem festivalu alternativnega in novega teatra – INFANT 2016. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

19.06.2016: Uprizoritev Večno mladi Drame SNG Maribor je n 40. festivalu Dnevi satire Fadila Hadžića v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu prejela dve nagradi - posebno priznanje celotni igralski zasedbi, Mateja Pucko pa je za vlogo Gospe Pucko prejela igralsko nagrado. Iskrene čestitke celotni ekipi!

Večno mladi nagrajeni v Zagrebu

Uprizoritev Večno mladi Drame SNG Maribor je n 40. festivalu Dnevi satire Fadila Hadžića v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu prejela dve nagradi - posebno priznanje celotni igralski zasedbi, Mateja Pucko pa je za vlogo Gospe Pucko prejela igralsko nagrado. Iskrene čestitke celotni ekipi!

17.06.2016: Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – bo spomin na dolgoletno operno solistko, ambasadorko Slovenskega narodnega gledališča Maribor, sopranistko Ondino Otta Klasinc, počastil z žalno sejo, ki bo v ponedeljek, 20. junija 2016, ob 11. uri v Stari dvorani.

Žalna seja ob smrti Ondine Otta Klasinc

Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – bo spomin na dolgoletno operno solistko, ambasadorko Slovenskega narodnega gledališča Maribor, sopranistko Ondino Otta Klasinc, počastil z žalno sejo, ki bo v ponedeljek, 20. junija 2016, ob 11. uri v Stari dvorani.

15.06.2016: Svojo življenjsko pot je sklenila naša dolgoletna operna solistka, sopranistka Ondina Otta Klasinc, ambasadorka Slovenskega narodnega gledališča Maribor. V Trstu rojena sopranistka slovensko italijanskega rodu je v svoji karieri oblikovala skoraj vse lirične, koloraturne in dramske vloge standardnega opernega repertoarja.

Umrla je sopranistka Ondina Otta Klasinc

Svojo življenjsko pot je sklenila naša dolgoletna operna solistka, sopranistka Ondina Otta Klasinc, ambasadorka Slovenskega narodnega gledališča Maribor. V Trstu rojena sopranistka slovensko italijanskega rodu je v svoji karieri oblikovala skoraj vse lirične, koloraturne in dramske vloge standardnega opernega repertoarja.

10.06.2016: Ljubitelji gledališča, pridružite se nam na Grajskem trgu jutri, v soboto, 11. junija 2016, kjer se bo Drama SNG Maribor predstavila na mariborski art prireditvi Artmar. Ob 10.30 bo najmlajše razveselil Juri Muri v Afriki, ob 11.15 pa sledijo vrhunci iz večkrat nagrajene predstave Večno mladi. Vstop je prost, vljudno vabljeni!

Juri Muri v Afriki za najmlajše in vrhunci iz večkrat nagrajene predstave Večno mladi

Ljubitelji gledališča, pridružite se nam na Grajskem trgu jutri, v soboto, 11. junija 2016, kjer se bo Drama SNG Maribor predstavila na mariborski art prireditvi Artmar. Ob 10.30 bo najmlajše razveselil Juri Muri v Afriki, ob 11.15 pa sledijo vrhunci iz večkrat nagrajene predstave Večno mladi. Vstop je prost, vljudno vabljeni!

03.06.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor nocoj, 3. junija 2016, v zagrebškem satiričnem gledališču Kerempuh s songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića odpira 40. izdajo festivala Dnevi satire. Nastopili bodo Irena Varga, Denis Horvat k. g., Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek in Mirjana Šajinović.

Večno mladi odpirajo Dneve satire

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor nocoj, 3. junija 2016, v zagrebškem satiričnem gledališču Kerempuh s songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića odpira 40. izdajo festivala Dnevi satire. Nastopili bodo Irena Varga, Denis Horvat k. g., Mateja Pucko, Kristijan Ostanek, Matevž Biber, Jurij Drevenšek in Mirjana Šajinović.

02.06.2016: Hrvatsko narodno kazalište Zagreb nocoj v Veliki dvorani SNG Maribor gostuje z uprizoritvijo Tena Štivičić Tri zime v režiji Ivice Buljana. Igrajo Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Alma Prica in Slavko Juraga.

Nocoj Tri zime v režiji Ivice Buljana

Hrvatsko narodno kazalište Zagreb nocoj v Veliki dvorani SNG Maribor gostuje z uprizoritvijo Tena Štivičić Tri zime v režiji Ivice Buljana. Igrajo Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Alma Prica in Slavko Juraga.

28.05.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje na Hrvaško, kjer bodo nocoj, 28. maja 2016, v HNK Zagreb uprizorili sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt, po Ibsenovi pesnitvi na Griegovo romantično glasbo.   

Gostovanje Baleta s Clugovim Peerom Gyntom v HNK Zagreb

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje na Hrvaško, kjer bodo nocoj, 28. maja 2016, v HNK Zagreb uprizorili sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt, po Ibsenovi pesnitvi na Griegovo romantično glasbo.   

27.05.2016: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniška direktorica Drame Diana Koloini, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2016/2017. Z intendantko HNK Zagreb Dubravko Vrgoč so spregovorili tudi o novosti v abonmajski ponudbi – Evropskem abonmaju, ki ponuja premišljen izbor iz produkcije obeh nacionalnih gledališč. NOVO: EVROPSKI ABONMA V SODELOVANJU S HNK ZAGREB!

Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor za sezono 2016/2017

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniška direktorica Drame Diana Koloini, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2016/2017. Z intendantko HNK Zagreb Dubravko Vrgoč so spregovorili tudi o novosti v abonmajski ponudbi – Evropskem abonmaju, ki ponuja premišljen izbor iz produkcije obeh nacionalnih gledališč. NOVO: EVROPSKI ABONMA V SODELOVANJU S HNK ZAGREB!

26.05.2016: Po velikem uspehu lanskega koncerta v mariborskem Mestnem parku vas jutri, 27. maja 2016, z veseljem ponovno vabimo v družbo našega simfoničnega orkestra, opernega zbora in opernih solistov, ki bodo pod taktirko dirigenta Simona Krečiča posebej za vas poustvarili najlepše in najznamenitejše melodije iz svetovne operne zakladnice. Pester in zanimiv program koncerta Operna noč v Mestnem parku je zamišljen tako, da ponuja nekaj za vsakogar, obenem pa daje izvrstno priložnost, da lahko naši zvesti publiki predstavimo najboljše glasbene točke iz največjih opernih uspešnic naše hiše ter odlomke iz nekaterih novih del, ki bodo šele postali del produkcije v novi sezoni 2016/2017. Letošnji glasbeni dogodek tako začenjamo s tremi odlomki iz že uprizorjene opere Don Giovanni, ki velja za eno najznamenitejših Mozartovih glasbenogledaliških mojstrovin. Po virtuozni ariji naslovne junakinje (babilonske kraljice) iz Rossinijeve opere Semiramida se bosta oglasila zbor ciganov ter strastna izpoved ciganke Azucene iz Verdijeve opere Trubadur, nato pa še arija Norine iz Donizettijeve komične opere Don Pasquale, s katero bomo jeseni odprli novo sezono. Nekoliko več pozornosti bomo namenili velikemu mojstru italijanske poznoromantične opere, Giacomu Pucciniju, saj boste lahko v osrednjem delu koncerta prisluhnili kar petim odlomkom iz oper La bohème in Manon Lescaut. V bogato orkestriran nemški operni domišljijski svet bomo zakorakali z arijo Elizabete iz Wagnerjeve opere Tannhäuser, v ekspresivnost italijanskega verizma pa z znamenito arijo protagonista iz Giordanove opere Andrea Chénier. Za svojevrstno plesno "kankanovsko" popestritev bo poskrbela ritmično razgibana uvertura iz Offenbachove opere Orfej v podzemlju, za pridih pristne beneške ljubezenske zasanjanosti pa priljubljena Barkarola iz Offenbachove fantazijske opere Hoffmannove pripovedke. Bleščečemu koncu koncerta se bomo približali s Polovskimi plesi iz Borodinove opere Knez Igor, nato pa še z najverjetneje najbolj znano Puccinijevo tenorsko arijo Nessun dorma iz letošnje operne uspešnice Turandot. Vabimo vas, da se nam v čim večjem številu pridružite na tem nepozabnem dogodku, ki je brezplačen in prosto dostopen. Prepustite se prelepemu naravnemu ambientu mariborskega Mestnega parka in glasbeni čarovniji naših umetniških ansamblov in solistov, obenem pa se nam pridružite pri odkrivanju novih in zanimivih zgodb v prihodnji sezoni 2016/2017. Prisrčno vabljeni!

Operna noč v Mestnem parku

Po velikem uspehu lanskega koncerta v mariborskem Mestnem parku vas jutri, 27. maja 2016, z veseljem ponovno vabimo v družbo našega simfoničnega orkestra, opernega zbora in opernih solistov, ki bodo pod taktirko dirigenta Simona Krečiča posebej za vas poustvarili najlepše in najznamenitejše melodije iz svetovne operne zakladnice. Pester in zanimiv program koncerta Operna noč v Mestnem parku je zamišljen tako, da ponuja nekaj za vsakogar, obenem pa daje izvrstno priložnost, da lahko naši zvesti publiki predstavimo najboljše glasbene točke iz največjih opernih uspešnic naše hiše ter odlomke iz nekaterih novih del, ki bodo šele postali del produkcije v novi sezoni 2016/2017. Letošnji glasbeni dogodek tako začenjamo s tremi odlomki iz že uprizorjene opere Don Giovanni, ki velja za eno najznamenitejših Mozartovih glasbenogledaliških mojstrovin. Po virtuozni ariji naslovne junakinje (babilonske kraljice) iz Rossinijeve opere Semiramida se bosta oglasila zbor ciganov ter strastna izpoved ciganke Azucene iz Verdijeve opere Trubadur, nato pa še arija Norine iz Donizettijeve komične opere Don Pasquale, s katero bomo jeseni odprli novo sezono. Nekoliko več pozornosti bomo namenili velikemu mojstru italijanske poznoromantične opere, Giacomu Pucciniju, saj boste lahko v osrednjem delu koncerta prisluhnili kar petim odlomkom iz oper La bohème in Manon Lescaut. V bogato orkestriran nemški operni domišljijski svet bomo zakorakali z arijo Elizabete iz Wagnerjeve opere Tannhäuser, v ekspresivnost italijanskega verizma pa z znamenito arijo protagonista iz Giordanove opere Andrea Chénier. Za svojevrstno plesno "kankanovsko" popestritev bo poskrbela ritmično razgibana uvertura iz Offenbachove opere Orfej v podzemlju, za pridih pristne beneške ljubezenske zasanjanosti pa priljubljena Barkarola iz Offenbachove fantazijske opere Hoffmannove pripovedke. Bleščečemu koncu koncerta se bomo približali s Polovskimi plesi iz Borodinove opere Knez Igor, nato pa še z najverjetneje najbolj znano Puccinijevo tenorsko arijo Nessun dorma iz letošnje operne uspešnice Turandot. Vabimo vas, da se nam v čim večjem številu pridružite na tem nepozabnem dogodku, ki je brezplačen in prosto dostopen. Prepustite se prelepemu naravnemu ambientu mariborskega Mestnega parka in glasbeni čarovniji naših umetniških ansamblov in solistov, obenem pa se nam pridružite pri odkrivanju novih in zanimivih zgodb v prihodnji sezoni 2016/2017. Prisrčno vabljeni!

09.05.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 11. maja 2016, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset v režiji Selme Spahić. Igrajo Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Davor Herga in Matija Stipanič.

Zadnja premiera sezone v Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 11. maja 2016, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset v režiji Selme Spahić. Igrajo Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Davor Herga in Matija Stipanič.

09.05.2016: Veliko gostovanje svetovnih baletnih ansamblov ob slavnostnem jubileju! Balet Züriške Opere Stuttgartski balet NDT – Nizozemsko plesno gledališče Od 10. do 17. septembra 2016 se bodo v enem tednu v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstavile največje uspešnice Edwarda Cluga, ki jih je ustvaril za mariborski Balet in tuje baletne ansamble. 10. september 2016 ob 20.00 TANGO 13. september 2016 ob 20.00  RADIO & JULIET 14. september 2016 ob 20.00 PRĘT-Ŕ-PORTER in WATCHING OTHERS 15. september 2016 ob 20.00 STABAT MATER in POSVETITEV POMLADI 16. september 2016 ob 20.00 PEER GYNT 17. september 2016 ob 20.00 TRIJE SVETOVNI BALETNI ANSAMBLI, ZDRUŽENI V ENEM VEČERU Balet Züriške Opere: Chamber minds NDT – Nizozemsko plesno gledališče: Mutual comfort Stuttgartski balet: Ssss… Cena posamezne predstave 15 EUR Cena za predstavo 17. septembra je 35 EUR (ni popustov) POSEBNA AKCIJA! Komplet vstopnic vseh predstav 75 EUR

Teden Edwarda Cluga

Veliko gostovanje svetovnih baletnih ansamblov ob slavnostnem jubileju! Balet Züriške Opere Stuttgartski balet NDT – Nizozemsko plesno gledališče Od 10. do 17. septembra 2016 se bodo v enem tednu v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor predstavile največje uspešnice Edwarda Cluga, ki jih je ustvaril za mariborski Balet in tuje baletne ansamble. 10. september 2016 ob 20.00 TANGO 13. september 2016 ob 20.00  RADIO & JULIET 14. september 2016 ob 20.00 PRĘT-Ŕ-PORTER in WATCHING OTHERS 15. september 2016 ob 20.00 STABAT MATER in POSVETITEV POMLADI 16. september 2016 ob 20.00 PEER GYNT 17. september 2016 ob 20.00 TRIJE SVETOVNI BALETNI ANSAMBLI, ZDRUŽENI V ENEM VEČERU Balet Züriške Opere: Chamber minds NDT – Nizozemsko plesno gledališče: Mutual comfort Stuttgartski balet: Ssss… Cena posamezne predstave 15 EUR Cena za predstavo 17. septembra je 35 EUR (ni popustov) POSEBNA AKCIJA! Komplet vstopnic vseh predstav 75 EUR

21.04.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Rusijo, kjer bo na 15. jubilejnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v soboto, 23. aprila 2016, v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Naslovno vlogo bo odplesal zvezdnik Mariinskega gledališča Denis Matvijenko.

Gostovanje Baleta SNG Maribor v Sankt Peterburgu v Rusiji Clugov Peer Gynt na jubilejnem 15. festivalu Dance Open

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Rusijo, kjer bo na 15. jubilejnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v soboto, 23. aprila 2016, v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt. Naslovno vlogo bo odplesal zvezdnik Mariinskega gledališča Denis Matvijenko.

14.04.2016: Spoštovani, sporočamo vam, da bo žalna seja v spomin režiserju Tomažu Pandurju v nedeljo, 17. aprila 2016, ob 12. uri v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Žalna seja v spomin režiserju Tomažu Pandurju

Spoštovani, sporočamo vam, da bo žalna seja v spomin režiserju Tomažu Pandurju v nedeljo, 17. aprila 2016, ob 12. uri v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

14.04.2016: V petek, 15. aprila 2015, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor na Malem odru že petdesetič uprizorila komično gledališko avanturo za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od A do Ž, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas.

Jubilejna 50. uprizoritev Gledališča od A do Ž

V petek, 15. aprila 2015, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor na Malem odru že petdesetič uprizorila komično gledališko avanturo za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od A do Ž, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas.

13.04.2016: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor – Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje – smo globoko pretreseni ob veliko prezgodnji smrti režiserja Tomaža Pandurja. V avli Slovenskega narodnega gledališča Maribor smo odprli žalno knjigo. Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je vanjo zapisal: "Dragi Tomaž, pretresen in žalosten nočem verjeti, da se ne bova več videla in uresničila projekta, o katerem sva se po dveh desetletjih končno dogovorila. Še včeraj pred neverjetno in žalostno novico sva govorila o gledališču, o novi premieri Brezmadežna v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor, o tem, da si končno našel ključ za predstavo in kako se veseliš prvih vaj v maju. Najinih skupnih sedem let v našem gledališču je bilo najlepših. Ko si odšel, sva ostala prijatelja za vedno. Bil si umetnik, vizionar, svetovljan, estet, človek, prijatelj … Gledališkemu svetu si postavljal nove standarde, v času tvojega direktorovanja Drami SNG Maribor si nas postavil na svetovni gledališki zemljevid, odšel v svet, se vračal domov, končno začel ustvarjati v ljubljanski Drami in razmišljati o Mariboru. Mene si popeljal v svet umetnosti, gledališča, odkril si talente, za katere sam nisem vedel. Hvala. Tomaž, tvojo misel, sanje, vizije in poslanstvo bom nadaljeval v našem gledališču." Vpis v žalno knjigo bo potekal od danes do petka od 10.00 do 13.00 in od 17.00 do 19.30, v soboto od 10.00 do 13.00. Umetniški ansambli in strokovnotehnične službe Slovenskega narodnega gledališča Maribor izrekamo družini in vsem žalujočim iskreno sožalje.

Žalna knjiga za Tomaža Pandurja

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor – Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje – smo globoko pretreseni ob veliko prezgodnji smrti režiserja Tomaža Pandurja. V avli Slovenskega narodnega gledališča Maribor smo odprli žalno knjigo. Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, je vanjo zapisal: "Dragi Tomaž, pretresen in žalosten nočem verjeti, da se ne bova več videla in uresničila projekta, o katerem sva se po dveh desetletjih končno dogovorila. Še včeraj pred neverjetno in žalostno novico sva govorila o gledališču, o novi premieri Brezmadežna v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor, o tem, da si končno našel ključ za predstavo in kako se veseliš prvih vaj v maju. Najinih skupnih sedem let v našem gledališču je bilo najlepših. Ko si odšel, sva ostala prijatelja za vedno. Bil si umetnik, vizionar, svetovljan, estet, človek, prijatelj … Gledališkemu svetu si postavljal nove standarde, v času tvojega direktorovanja Drami SNG Maribor si nas postavil na svetovni gledališki zemljevid, odšel v svet, se vračal domov, končno začel ustvarjati v ljubljanski Drami in razmišljati o Mariboru. Mene si popeljal v svet umetnosti, gledališča, odkril si talente, za katere sam nisem vedel. Hvala. Tomaž, tvojo misel, sanje, vizije in poslanstvo bom nadaljeval v našem gledališču." Vpis v žalno knjigo bo potekal od danes do petka od 10.00 do 13.00 in od 17.00 do 19.30, v soboto od 10.00 do 13.00. Umetniški ansambli in strokovnotehnične službe Slovenskega narodnega gledališča Maribor izrekamo družini in vsem žalujočim iskreno sožalje.

12.04.2016: Globoko nas je pretresla vest, da je sredi ustvarjalnega poleta umrl svetovno znani režiser in nekdanji umetniški vodja Drame SNG Maribor, Tomaž Pandur. Tomaž Pandur je  v naši gledališki hiši med letoma 1990 in 1996, režiral velik del svojega odmevnega repertoarja, in sicer predstave Faust, Hamlet, Carmen, La divina commedia - Paradiso,  Purgatorio,  Inferno, Ruska misija in Babylon. "O mesec, ko bi bil nocoj v trpljenju zadnjikrat z menoj, ti, ki prišel neštetokrat si opolnoči me obiskovat in bdečega me sredi knjig miril dobrotni tolažnik! Ko bi le prost zdaj vrh gora užival tvojo luč z neba, z duhovi nad skritimi brezni plaval, po tratah se v tihem blišču poigraval, in vse navlake znanja rešen vstal v tvoji rosi zdrav, potešen!" J. W. Goethe, Faust Hvala ti, Tomaž!

Umrl je režiser Tomaž Pandur

Globoko nas je pretresla vest, da je sredi ustvarjalnega poleta umrl svetovno znani režiser in nekdanji umetniški vodja Drame SNG Maribor, Tomaž Pandur. Tomaž Pandur je  v naši gledališki hiši med letoma 1990 in 1996, režiral velik del svojega odmevnega repertoarja, in sicer predstave Faust, Hamlet, Carmen, La divina commedia - Paradiso,  Purgatorio,  Inferno, Ruska misija in Babylon. "O mesec, ko bi bil nocoj v trpljenju zadnjikrat z menoj, ti, ki prišel neštetokrat si opolnoči me obiskovat in bdečega me sredi knjig miril dobrotni tolažnik! Ko bi le prost zdaj vrh gora užival tvojo luč z neba, z duhovi nad skritimi brezni plaval, po tratah se v tihem blišču poigraval, in vse navlake znanja rešen vstal v tvoji rosi zdrav, potešen!" J. W. Goethe, Faust Hvala ti, Tomaž!

06.04.2016: Romantični balet v treh dejanjih Gusar (Le corsair) v koreografiji Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama pod taktirko Farhadsa Stada in Simona Robinsona bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorjen v petek, 8. aprila 2016. Balet Gusar bo na slovenskih tleh prvič  uprizorjen v celoti.

Premiera baleta Gusar

Romantični balet v treh dejanjih Gusar (Le corsair) v koreografiji Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama pod taktirko Farhadsa Stada in Simona Robinsona bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor premierno uprizorjen v petek, 8. aprila 2016. Balet Gusar bo na slovenskih tleh prvič  uprizorjen v celoti.

21.03.2016: Skupaj z Agencijo M smo v Operi in Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor pripravili ponudbo za ogled opere Turandot na gostovanju v Oderzu v Italiji. Dvodnevni izlet bo 9. in 10. julija 2016. Vse podrobnosti so v priloženem programu, kjer najdete tudi natančna navodila v zvezi s prijavami. Pridružite se nam in se pomešajte med nekaj tisoč poslušalcev poznavalske mednarodne publike – zagotovo bomo letos zaradi naše izjemne predstave ponosni, da smo iz Maribora! Ob uživanju v opernem večeru boste z nami doživeli še nekaj manj znanih draguljev sosednje Italije.

Z Opero in Baletom na gostovanje z opero Turandot v Oderzo

Skupaj z Agencijo M smo v Operi in Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor pripravili ponudbo za ogled opere Turandot na gostovanju v Oderzu v Italiji. Dvodnevni izlet bo 9. in 10. julija 2016. Vse podrobnosti so v priloženem programu, kjer najdete tudi natančna navodila v zvezi s prijavami. Pridružite se nam in se pomešajte med nekaj tisoč poslušalcev poznavalske mednarodne publike – zagotovo bomo letos zaradi naše izjemne predstave ponosni, da smo iz Maribora! Ob uživanju v opernem večeru boste z nami doživeli še nekaj manj znanih draguljev sosednje Italije.

21.03.2016: Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v  Rim v Italijo, kjer bo 22. in 23. marca 2016 s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil v gledališču Teatro Brancaccio. Nastopili bodo Tijuana Križman Hudernik, Edward Clug, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta in Yuja Omaki.  

Clugov Radio and Juliet v Rimu

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v  Rim v Italijo, kjer bo 22. in 23. marca 2016 s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil v gledališču Teatro Brancaccio. Nastopili bodo Tijuana Križman Hudernik, Edward Clug, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta in Yuja Omaki.  

21.03.2016: Za nami je nekaj izredno uspešnih dni.  Drevi je v Kazinski dvorani podelitev Glazerjeve nagrade in listin. Naša prvakinja Milada Kalezić prejme Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, naš baritonist Jaki Jurgec pa Glazerjevo listino. Na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju pa smo s predstavo Večno mladi slavili s kar štirimi nagradami od petih. Igralka Mateja Pucko je žlahtna komedijantka 2016, Sandy Lopičić je žlahtni režiser 2016, predstava pa žlahtna komedija po izboru strokovne žirije in občinstva. Vsem iskrene čestitke!

Dnevi nagrad

Za nami je nekaj izredno uspešnih dni.  Drevi je v Kazinski dvorani podelitev Glazerjeve nagrade in listin. Naša prvakinja Milada Kalezić prejme Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, naš baritonist Jaki Jurgec pa Glazerjevo listino. Na 25. festivalu Dnevi komedije v Celju pa smo s predstavo Večno mladi slavili s kar štirimi nagradami od petih. Igralka Mateja Pucko je žlahtna komedijantka 2016, Sandy Lopičić je žlahtni režiser 2016, predstava pa žlahtna komedija po izboru strokovne žirije in občinstva. Vsem iskrene čestitke!

15.03.2016: Naša prvakinja Milada Kalezić je letošnja prejemnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti. Slovesna podelitev Glazerjeve nagrade in listin bo v ponedeljek, 21. marca ob 17. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Draga Milada, iskrene čestitke!

Milada Kalezić prejemnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo

Naša prvakinja Milada Kalezić je letošnja prejemnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti. Slovesna podelitev Glazerjeve nagrade in listin bo v ponedeljek, 21. marca ob 17. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor. Draga Milada, iskrene čestitke!

09.03.2016: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 11. marca 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Kronanje Popeje Claudia Monteverdija pod taktirko Egona Mihajlovića in v režiji Krešimirja Dolenčiča. Opera je nastala v sodelovanju z Oddelkom za staro glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Kronanje Popeje pod taktirko Egona Mihajlovića in v režiji Krešimirja Dolenčiča

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 11. marca 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Kronanje Popeje Claudia Monteverdija pod taktirko Egona Mihajlovića in v režiji Krešimirja Dolenčiča. Opera je nastala v sodelovanju z Oddelkom za staro glasbo Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

04.03.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 4. marca 2016, na odru Stare dvorane premierno uprizorila avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker Hic sunt Leones – Tukaj so levi. Igrajo Nika Rozman, Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret.

Premiera avtorskega projekta Nataše Matjašec Rošker Hic sunt Leones – Tukaj so levi

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 4. marca 2016, na odru Stare dvorane premierno uprizorila avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker Hic sunt Leones – Tukaj so levi. Igrajo Nika Rozman, Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret.

27.02.2016: Društvo baletnih umetnikov Slovenije je v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor podelilo najvišja strokovna priznanja za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Čestitamo!

Edward Clug in Yuya Omaki prejela nagradi DBUS

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor podelilo najvišja strokovna priznanja za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Čestitamo!

24.02.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja nocoj niz predavanj in pogovorov z naslovom Filozofija na odru. Ob 19. uri bodo na oder Stare dvorane stopili Alenka Zupančič Žerdin, Mladen Dolar in Slavoj Žižek. Že mesec dni razprodani dogodek bo povezoval Dejan Pušenjak.

Filozofija na odru mariborske Drame

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja nocoj niz predavanj in pogovorov z naslovom Filozofija na odru. Ob 19. uri bodo na oder Stare dvorane stopili Alenka Zupančič Žerdin, Mladen Dolar in Slavoj Žižek. Že mesec dni razprodani dogodek bo povezoval Dejan Pušenjak.

22.02.2016: Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Johannesa Wildnerja bo v četrtek, 25. februarja 2016 ob 19.30 v dvorani Union izvedel 3. koncert Simfoničnega cikla, kot solistka bo nastopila legendarna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Na programu so Štiri ljudske pesmi za simfonični orkester Janija Goloba, Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, "Imperator" Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88, B. 163 Antonína Dvořáka.

3. koncert Simfoničnega cikla

Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Johannesa Wildnerja bo v četrtek, 25. februarja 2016 ob 19.30 v dvorani Union izvedel 3. koncert Simfoničnega cikla, kot solistka bo nastopila legendarna pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak. Na programu so Štiri ljudske pesmi za simfonični orkester Janija Goloba, Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, "Imperator" Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88, B. 163 Antonína Dvořáka.

19.02.2016: Zaradi velikega zanimanja in razprodanih predstav, sporočamo vsem ljubiteljem opere, da smo dodali termin predstave Turandot! Dodatni termin je 25. marca 2016, ob 19.30 v Veliki dvorani. Vabljeni!

Turandot - novi termin

Zaradi velikega zanimanja in razprodanih predstav, sporočamo vsem ljubiteljem opere, da smo dodali termin predstave Turandot! Dodatni termin je 25. marca 2016, ob 19.30 v Veliki dvorani. Vabljeni!

19.02.2016: MESEC MAREC - PRAZNIK ŽENSK Dekleta, ženske, žene in mame boste ob nakupu dveh vstopnic za predstave z zgornjega seznama plačale samo eno vstopnico. Popust se obračuna od redne cene vstopnic. Ugodnost velja ob nakupu vstopnic pri gledališki blagajni in ne za nakup preko spleta ali posrednikov in velja samo za individualne nakupe.

Mesec marec - praznik žensk

MESEC MAREC - PRAZNIK ŽENSK Dekleta, ženske, žene in mame boste ob nakupu dveh vstopnic za predstave z zgornjega seznama plačale samo eno vstopnico. Popust se obračuna od redne cene vstopnic. Ugodnost velja ob nakupu vstopnic pri gledališki blagajni in ne za nakup preko spleta ali posrednikov in velja samo za individualne nakupe.

12.02.2016: Obveščamo vas, da gostujoča predstava SNG Nova Gorica Čarovnik iz Oza, ki bi morala biti na sporedu jutri, v soboto, 13. 2., odpade.  Če želite, si lahko ob isti uri na Malem odru namesto te predstave z že kupljeno vstopnico za Čarovnika iz Oza brezplačno ogledate uspešnico Janko in Metka. Novi termin za odpadlo predstavo bo objavljen naknadno. Hvala za razumevanje.

Odpoved predstave Čarovnik iz Oza

Obveščamo vas, da gostujoča predstava SNG Nova Gorica Čarovnik iz Oza, ki bi morala biti na sporedu jutri, v soboto, 13. 2., odpade.  Če želite, si lahko ob isti uri na Malem odru namesto te predstave z že kupljeno vstopnico za Čarovnika iz Oza brezplačno ogledate uspešnico Janko in Metka. Novi termin za odpadlo predstavo bo objavljen naknadno. Hvala za razumevanje.

12.02.2016: Ljubezen je brez dvoma tisto čustvo, ki nas lahko najbolj navdihuje in je zaradi svoje privlačnosti in moči doživela največ 'upodobitev' v operni zvrsti. Na sobotnem Valentinovem koncertu opernih arij ob tradicionalnem prazniku zaljubljencev, na katerem bodo ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor pod taktirko umetniškega direktorja Opere Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova, Martin Sušnik in Jaki Jurgec. Skupaj se bomo sprehodili skozi bogato galerijo glasbenih podob ljubezni, ki nihajo med usodnostjo, tragičnostjo, strastnim zanosom, erotično ekstazo, lirično zasanjanostjo, slepo zaljubljenostjo ter navihano mladostniško igrivostjo.

Valentinov koncert opernih arih

Ljubezen je brez dvoma tisto čustvo, ki nas lahko najbolj navdihuje in je zaradi svoje privlačnosti in moči doživela največ 'upodobitev' v operni zvrsti. Na sobotnem Valentinovem koncertu opernih arij ob tradicionalnem prazniku zaljubljencev, na katerem bodo ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor pod taktirko umetniškega direktorja Opere Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Irena Petkova, Martin Sušnik in Jaki Jurgec. Skupaj se bomo sprehodili skozi bogato galerijo glasbenih podob ljubezni, ki nihajo med usodnostjo, tragičnostjo, strastnim zanosom, erotično ekstazo, lirično zasanjanostjo, slepo zaljubljenostjo ter navihano mladostniško igrivostjo.

10.02.2016: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Adolphe Adam Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana v sredo, 10. februarja 2016, nastopil v Teatro Comunale "Giuseppe Verdi” v Pordenonu, v petek, 12. februarja 2016, v gledališču Teatro Grande v Brescii in v nedeljo, 14. februarja 2016, v gledališču Teatro Municipale v Piacenzi. V naslovni vlogi bo nastopila Tetiana Svetlična, Anton Bogov bo upodobil princa Albrechta. 

Balet z Giselle na turneji po Italiji

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Adolphe Adam Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana v sredo, 10. februarja 2016, nastopil v Teatro Comunale "Giuseppe Verdi” v Pordenonu, v petek, 12. februarja 2016, v gledališču Teatro Grande v Brescii in v nedeljo, 14. februarja 2016, v gledališču Teatro Municipale v Piacenzi. V naslovni vlogi bo nastopila Tetiana Svetlična, Anton Bogov bo upodobil princa Albrechta. 

09.02.2016: S ponosom in veseljem se pridružujemo čestitkam ob prejemu nagrade Prešernovega sklada, ki jo je za režiji Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski v produkciji Drame SNG Maribor in Kafkovega Gradu (SNG Drama Ljubljana) prejel Janusz Kica. Bravo, Janusz!  

Janusz Kica prejel nagrado Prešernovega sklada

S ponosom in veseljem se pridružujemo čestitkam ob prejemu nagrade Prešernovega sklada, ki jo je za režiji Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski v produkciji Drame SNG Maribor in Kafkovega Gradu (SNG Drama Ljubljana) prejel Janusz Kica. Bravo, Janusz!  

02.02.2016: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 5. februarja 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Turandot pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona. Na premieri bodo nastopili priznani mednarodni operni zvezdniki: mariborski sopranistki Rebeka Lokar in Sabina Cvilak ter stalni gost mariborske Opere, tenorist Renzo Zulian.

Turandot pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 5. februarja 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Turandot pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Filippa Tonona. Na premieri bodo nastopili priznani mednarodni operni zvezdniki: mariborski sopranistki Rebeka Lokar in Sabina Cvilak ter stalni gost mariborske Opere, tenorist Renzo Zulian.

26.01.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. januarja 2016, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Rudija Šeliga Čarovnica iz Zgornje Davče v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Aleš Valič k. g., Irena Varga, Matevž Biber in Ana Urbanc ter Lana Bauman, Tina Benko, Dalanda Diallo, Rebeka Hanžel, Katarina Barbara Kavčič, Amy Anne Kennedy, Ema Križič, Katarina Rijavec in Manca Vukelič.

Premiera Čarovnice iz Zgornje Davče v režiji Damirja Zlatarja Freya

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. januarja 2016, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Rudija Šeliga Čarovnica iz Zgornje Davče v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Aleš Valič k. g., Irena Varga, Matevž Biber in Ana Urbanc ter Lana Bauman, Tina Benko, Dalanda Diallo, Rebeka Hanžel, Katarina Barbara Kavčič, Amy Anne Kennedy, Ema Križič, Katarina Rijavec in Manca Vukelič.

21.01.2016: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. januarja 2016, na Malem odru premierno uprizorila komično dramo o partnerskih odnosih Neila LaButa Razlogi za srečo v režiji Mateje Kokol. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mojca Simonič in Matija Stipanič.

Premiera komične drame o partnerskih odnosih Razlogi za srečo

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. januarja 2016, na Malem odru premierno uprizorila komično dramo o partnerskih odnosih Neila LaButa Razlogi za srečo v režiji Mateje Kokol. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mojca Simonič in Matija Stipanič.

18.12.2015: V Stolni cerkvi Maribor bo nocoj ter 21. in 22. decembra Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor, ki ga vodi Zsuzsa Budavari Novak. Namenjen je prav vsem ljubiteljem zborovske glasbe in bo v znamenju umetniškega prepletanja različnih tradicij božične pesmi. 

Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor

V Stolni cerkvi Maribor bo nocoj ter 21. in 22. decembra Božični koncert Zbora Opere SNG Maribor, ki ga vodi Zsuzsa Budavari Novak. Namenjen je prav vsem ljubiteljem zborovske glasbe in bo v znamenju umetniškega prepletanja različnih tradicij božične pesmi. 

17.12.2015: Danes in v soboto je v Veliki dvorani na sporedu Božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča, na katerem bodo nastopili tudi sopranistka Nika Gorič, mezzosopranistka Guadalupe Barrientos in tenorist Martin Sušnik.

Božično novoletni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor

Danes in v soboto je v Veliki dvorani na sporedu Božično-novoletni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča, na katerem bodo nastopili tudi sopranistka Nika Gorič, mezzosopranistka Guadalupe Barrientos in tenorist Martin Sušnik.

04.12.2015: Nocoj bo GDK Gavella s komedijo Namišljeni bolnik (Le Malade imaginaire) v režiji Krešimirja Dolenčića gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Molièrov Namišljeni bolnik

Nocoj bo GDK Gavella s komedijo Namišljeni bolnik (Le Malade imaginaire) v režiji Krešimirja Dolenčića gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

03.12.2015: Na Prešernov rojstni dan, ko v številnih kulturnih zavodih tradicionalno poteka množičen kulturni dogodek Ta veseli dan kulture, sta direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker in direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak v predbalkonski dvorani gledališča svečano podpisala dogovor o sodelovanju med obema institucijama.

Svečani podpis dogovora o sodelovanju med Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Mariborsko knjižnico

Na Prešernov rojstni dan, ko v številnih kulturnih zavodih tradicionalno poteka množičen kulturni dogodek Ta veseli dan kulture, sta direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker in direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak v predbalkonski dvorani gledališča svečano podpisala dogovor o sodelovanju med obema institucijama.

02.12.2015: Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je prejela osmo nagrado Sama Smerkolja, namenjeno opernim pevcem. Nagrajenka je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom in prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog ter koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Nagrado podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Andreja Zakonjšek Krt prejela nagrado Sama Smerkolja

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt je prejela osmo nagrado Sama Smerkolja, namenjeno opernim pevcem. Nagrajenka je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom in prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog ter koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Nagrado podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

27.11.2015: Zagrebačko kazalište mladih bo s predstavo Miroslava Krleže Krištof Kolumb (Kristofor Kolumbo) v režiji Reneja Medveška v soboto, 28. novembra 2015, gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Uprizoritev je v začetku tedna na podelitvi najprestižnejših hrvaških gledaliških nagrad (Nagrade hrvatskog glumišta) prejela dve nagradi: režiser Rene Medvešek je prejel nagrado za najboljšo režijsko stvaritev, Tanja Lacko pa za najboljšo gledališko scenografijo.

Gostovanje Zagrebačkega kazališta mladih s Krleževim Krištofom Kolumbom

Zagrebačko kazalište mladih bo s predstavo Miroslava Krleže Krištof Kolumb (Kristofor Kolumbo) v režiji Reneja Medveška v soboto, 28. novembra 2015, gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Uprizoritev je v začetku tedna na podelitvi najprestižnejših hrvaških gledaliških nagrad (Nagrade hrvatskog glumišta) prejela dve nagradi: režiser Rene Medvešek je prejel nagrado za najboljšo režijsko stvaritev, Tanja Lacko pa za najboljšo gledališko scenografijo.

25.11.2015: Po uspešnih uprizoritvah v Mariboru in Zagrebu bo Drakula v režiji Andrása Urbána – velika koprodukcija Drame SNG Maribor, Zagrebačkega kazališta mladih in Fondazione Teatro Due Parma – jutri, v četrtek, 26. novembra 2015, doživela še italijansko premiero v Teatro Due v Parmi.

Drakula v režiji Andrása Urbána

Po uspešnih uprizoritvah v Mariboru in Zagrebu bo Drakula v režiji Andrása Urbána – velika koprodukcija Drame SNG Maribor, Zagrebačkega kazališta mladih in Fondazione Teatro Due Parma – jutri, v četrtek, 26. novembra 2015, doživela še italijansko premiero v Teatro Due v Parmi.

20.11.2015: Drama SNG Maribor v koprodukciji z revijo Dialogi Maribor bo v ponedeljek, 23. novembra 2015, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru premierno izvedla bralno uprizoritev poezije Ko ciproš zacveti, antologijo mariborskih pesnikov po izboru Roberta Titana Felixa. Nastopajo Milada Kalezić, Irena Varga, Peter Boštjančič, Bojan Maroševič, glasbena spremljava Brin Bernatovič, harfa.

Bralna uprizoritev poezije Ko ciproš zacveti

Drama SNG Maribor v koprodukciji z revijo Dialogi Maribor bo v ponedeljek, 23. novembra 2015, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru premierno izvedla bralno uprizoritev poezije Ko ciproš zacveti, antologijo mariborskih pesnikov po izboru Roberta Titana Felixa. Nastopajo Milada Kalezić, Irena Varga, Peter Boštjančič, Bojan Maroševič, glasbena spremljava Brin Bernatovič, harfa.

10.11.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 13. novembra 2015, v Stari dvorani premierno uprizorila songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. 

Premiera songdrame Večno mladi

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 13. novembra 2015, v Stari dvorani premierno uprizorila songdramo Erika Gedeona Večno mladi v režiji Sandyja Lopičića. 

25.10.2015: Na jubilejnem 50. Festivalu Borštnikovo srečanje je predstava Hedda Gabler prejela veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev, Nataša Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler Borštnikovo nagrado za igro ter Goran Ferčec, Mateja Koležnik in Metka Damjan Borštnikovo nagrado za dramaturški koncept.

Hedda Gabler najboljša predstava na jubilejnem 50. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na jubilejnem 50. Festivalu Borštnikovo srečanje je predstava Hedda Gabler prejela veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev, Nataša Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler Borštnikovo nagrado za igro ter Goran Ferčec, Mateja Koležnik in Metka Damjan Borštnikovo nagrado za dramaturški koncept.

13.10.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za uprizoritev drame Henrika Ibsena Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik na jubilejnem 30. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu prejela dve nagradi. Hedda Gabler je bila razglašena za najboljšo predstavo, Mateja Koležnik pa je prejela nagrado za najboljšo režijo.

Heddi Gabler nagradi za najboljšo predstavo in najboljšo režijo

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za uprizoritev drame Henrika Ibsena Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik na jubilejnem 30. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu prejela dve nagradi. Hedda Gabler je bila razglašena za najboljšo predstavo, Mateja Koležnik pa je prejela nagrado za najboljšo režijo.

08.10.2015: Od 12. do 17. oktobra bo potekal pri gledališki blagajni SNG Maribor vpis v študentske abonmaje.  Klub prekmurskih študentov, Klub mariborskih študentov in ŠOUM omogočajo ob predložitvi študentske izkaznice popust v višini 10 evrov!

Vpis v študentske abonmaje

Od 12. do 17. oktobra bo potekal pri gledališki blagajni SNG Maribor vpis v študentske abonmaje.  Klub prekmurskih študentov, Klub mariborskih študentov in ŠOUM omogočajo ob predložitvi študentske izkaznice popust v višini 10 evrov!

02.10.2015: Vljudno vabljeni na predstavitev monografije LADKO KOROŠEC življenje umetnika avtorjev Marka Koširja in Petra Bedjaniča v sredo, 7. oktobra 2015, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Predstavitev monografije Ladko Korošec življenje umetnika

Vljudno vabljeni na predstavitev monografije LADKO KOROŠEC življenje umetnika avtorjev Marka Koširja in Petra Bedjaniča v sredo, 7. oktobra 2015, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

30.09.2015: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 2. oktobra 2015, v Veliki dvorani premierno uprizorila komično opero Gioacchina Rossinija Seviljski brivec (Il barbiere di Siviglia) pod taktirko Tare Simoncic in v režiji Piera Francesca Maestrinija ter tako odprla novo operno sezono. 

Rossinijev Seviljski brivec otvarja operno sezono v SNG Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 2. oktobra 2015, v Veliki dvorani premierno uprizorila komično opero Gioacchina Rossinija Seviljski brivec (Il barbiere di Siviglia) pod taktirko Tare Simoncic in v režiji Piera Francesca Maestrinija ter tako odprla novo operno sezono. 

27.09.2015: V soboto, 26. septembra 2015, je bila na Malem odru SNG Maribor premiera komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od A do Ž, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. V uprizoritvi z dvema igralcema v dveh različnih zasedbah so nastopili Irena Varga in Ivica Knez  oziroma Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić.

Komična gledališka avantura Gledališče od A do Ž v režiji Ivane Djilas

V soboto, 26. septembra 2015, je bila na Malem odru SNG Maribor premiera komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od A do Ž, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. V uprizoritvi z dvema igralcema v dveh različnih zasedbah so nastopili Irena Varga in Ivica Knez  oziroma Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić.

24.09.2015: Drakula v režiji Andrása Urbána – v koprodukciji Drame SNG Maribor, Zagrebačkega kazališta mladih in Fondazione Teatro Due Parma – bo jutri, v petek, 25. septembra 2015, doživela svojo zagrebško premiero. V Zagrebačkem kazalištu mladih sledi premieri še 7 ponovitev, nato pa bo novembra premiera še v Teatro Due v Parmi.

Zagrebška premiera Drakule

Drakula v režiji Andrása Urbána – v koprodukciji Drame SNG Maribor, Zagrebačkega kazališta mladih in Fondazione Teatro Due Parma – bo jutri, v petek, 25. septembra 2015, doživela svojo zagrebško premiero. V Zagrebačkem kazalištu mladih sledi premieri še 7 ponovitev, nato pa bo novembra premiera še v Teatro Due v Parmi.

22.09.2015: Že dolgo je znana modrost, da gre ljubezen skozi želodec, zato nikakor ne smete zamuditi operno-kulinaričnega dogodka v petek, 25. septembra, ob 20. uri v La Pizzerii na Gosposki ulici. Pice bodo posebej za Vas pripravili solisti prihajajoče premiere komične opere Seviljski brivec v Operi in Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Seviljski brivec v La Pizzerii na Gosposki

Že dolgo je znana modrost, da gre ljubezen skozi želodec, zato nikakor ne smete zamuditi operno-kulinaričnega dogodka v petek, 25. septembra, ob 20. uri v La Pizzerii na Gosposki ulici. Pice bodo posebej za Vas pripravili solisti prihajajoče premiere komične opere Seviljski brivec v Operi in Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

21.09.2015: Iskrene čestitke Niki Rozman in Juriju Drevenšku za prejeti vesni, nagradi za najboljšo stransko žensko in moško vlogo v filmu Idila na 18. festivalu slovenskega filma v Portorožu. 

Iskrene čestitke Niki Rozman in Juriju Drevenšku za prejeti vesni

Iskrene čestitke Niki Rozman in Juriju Drevenšku za prejeti vesni, nagradi za najboljšo stransko žensko in moško vlogo v filmu Idila na 18. festivalu slovenskega filma v Portorožu. 

16.09.2015: Višnjev vrt A. P. Čehova v režiji Gáborja Tompe – prva uprizoritev nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor – bo premierno izvedena v petek, 18. septembra 2015, v Stari dvorani. Igrajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič k. g., Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Vlado Novak, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g., Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič in Mojca Simonič.

Premiera Višnjevega vrta v Drami

Višnjev vrt A. P. Čehova v režiji Gáborja Tompe – prva uprizoritev nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor – bo premierno izvedena v petek, 18. septembra 2015, v Stari dvorani. Igrajo Ksenija Mišič, Ana Urbanc, Nataša Matjašec Rošker, Aleš Valič k. g., Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Vlado Novak, Maša Žilavec, Davor Herga, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g., Nejc Ropret, Viktor Meglič, Irena Mihelič in Mojca Simonič.

11.09.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil v Biarritz v Francijo, kjer bo v nedeljo, 13. septembra 2015, z baletoma Edwarda Cluga Stabat Mater in Le Sacre du Printemps gostoval v gledališču Théâtre de la Gare du Midi na jubiljnem 25. plesnem festivalu Le Temps d'Aimer la Dance.

Gostovanje Baleta SNG Maribor v Franciji

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil v Biarritz v Francijo, kjer bo v nedeljo, 13. septembra 2015, z baletoma Edwarda Cluga Stabat Mater in Le Sacre du Printemps gostoval v gledališču Théâtre de la Gare du Midi na jubiljnem 25. plesnem festivalu Le Temps d'Aimer la Dance.

08.09.2015: Pred prvo uprizoritvijo nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor, A. P. Čehov Višnjev vrt, ki jo pripravlja ekipa ustvarjalcev z izjemnim mednarodnim ugledom, Vas vabimo na srečanje z dramaturgom Georgesom Banujem, priznanim esejistom in teatrologom, ki ob znamenitem režiserju Gáborju Tompi pripravlja uprizoritev Višnjevega vrta.

Srečanje s priznanim esejistom, teatrologom in dramaturgom Georgesom Banujem

Pred prvo uprizoritvijo nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor, A. P. Čehov Višnjev vrt, ki jo pripravlja ekipa ustvarjalcev z izjemnim mednarodnim ugledom, Vas vabimo na srečanje z dramaturgom Georgesom Banujem, priznanim esejistom in teatrologom, ki ob znamenitem režiserju Gáborju Tompi pripravlja uprizoritev Višnjevega vrta.

03.09.2015: Praznik baletne umetnosti v Mariboru, svečani gala koncert ob 20-letnici umetniškega delovanja baletnega prvaka Antona Bogova na mariborskih odrskih deskah, bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 4. septembra 2015.

Plesni polet Antona Bogova

Praznik baletne umetnosti v Mariboru, svečani gala koncert ob 20-letnici umetniškega delovanja baletnega prvaka Antona Bogova na mariborskih odrskih deskah, bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 4. septembra 2015.

31.08.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nocoj prihaja v Križanke s koreografijama Edvarda Cluga Rekviem za dva stola in Stabat Mater, s katerima smo nedavno nadvse uspešno gostovali na Dubrovniških poletnih igrah.

Rekviem za dva stola in Stabat Mater nocoj na Festivalu Ljubljana

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nocoj prihaja v Križanke s koreografijama Edvarda Cluga Rekviem za dva stola in Stabat Mater, s katerima smo nedavno nadvse uspešno gostovali na Dubrovniških poletnih igrah.

24.08.2015: Gledališka blagajna Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od 25. avgusta 2015 do 29. avgusta 2015 odprta od 10. do 13. ure.

Gledališka blagajna ponovno odprta

Gledališka blagajna Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od 25. avgusta 2015 do 29. avgusta 2015 odprta od 10. do 13. ure.

11.07.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo že tretje leto zapored nastopil na Dubrovniških poletnih igrah, in sicer bo 12. in 13. julija izvedel Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića, 14. julija pa Stabat Mater in Rekviem za dva stola v koreografiji Edwarda Cluga.

Balet SNG Maribor ponovno na Dubrovniških poletnih igrah

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo že tretje leto zapored nastopil na Dubrovniških poletnih igrah, in sicer bo 12. in 13. julija izvedel Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića, 14. julija pa Stabat Mater in Rekviem za dva stola v koreografiji Edwarda Cluga.

10.07.2015: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 10. in 11. julija 2015 z Verdijevo Opero Aida pod taktirko Francesca Rose v režiji Piera Francesca Maestrinija nastopila na jubilejnem že 25. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu.

Aida na 25. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 10. in 11. julija 2015 z Verdijevo Opero Aida pod taktirko Francesca Rose v režiji Piera Francesca Maestrinija nastopila na jubilejnem že 25. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu.

03.07.2015: Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Sens v Francijo, kjer s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nocoj nastopa na festivalu Musicasens. Plešejo Tijuana Križman Hudernik, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta, Yuja Omaki, Cristian Gueremachi k. g. in Eugen Dobrescu k. g.

Clugov Radio and Juliet na festivalu Musicasens

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Sens v Francijo, kjer s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nocoj nastopa na festivalu Musicasens. Plešejo Tijuana Križman Hudernik, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Tiberiu Marta, Yuja Omaki, Cristian Gueremachi k. g. in Eugen Dobrescu k. g.

30.06.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Luksemburg, kjer je 27. junija 2015, z izvedbo baleta Mikisa Theodorakisa Grk Zorba odprl 63. Festival de Wiltz. V glavnih vlogah so nastopili Sergiu Moga (Zorba), Anton Bogov (John), Catarina de Meneses (Marina), Marina Krasnova (Madame Hortense) in Gaj Žmavc (Yorgos).

Grk Zorba odprl 63. Festival de Wiltz

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Luksemburg, kjer je 27. junija 2015, z izvedbo baleta Mikisa Theodorakisa Grk Zorba odprl 63. Festival de Wiltz. V glavnih vlogah so nastopili Sergiu Moga (Zorba), Anton Bogov (John), Catarina de Meneses (Marina), Marina Krasnova (Madame Hortense) in Gaj Žmavc (Yorgos).

29.05.2015: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniška direktorica Drame Diana Koloini, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2015/2016.

Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor za sezono 2015/2016

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniška direktorica Drame Diana Koloini, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2015/2016.

23.05.2015: Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Termami Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in Društvom Ezl ek vabi na Operno noč v Mestnem parku, kjer bo v petek, 29. maja 2015, ob 20. uri na promenadi koncert Simfoničnega orkestra SNG pod taktirko Simona Krečiča s solisti Sabino Cvilak, Petyo Ivanovo, Guadalupe Barrientos, Ireno Petkovo, Nino Dominko, Jakijem Jurgcem in Renzom Zulianom.  

Operna noč v Mestnem parku

Slovensko narodno gledališče Maribor – Drama, Opera, Balet – v sodelovanju z Mestno občino Maribor, Termami Maribor, Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in Društvom Ezl ek vabi na Operno noč v Mestnem parku, kjer bo v petek, 29. maja 2015, ob 20. uri na promenadi koncert Simfoničnega orkestra SNG pod taktirko Simona Krečiča s solisti Sabino Cvilak, Petyo Ivanovo, Guadalupe Barrientos, Ireno Petkovo, Nino Dominko, Jakijem Jurgcem in Renzom Zulianom.  

21.05.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. maja 2015, v koprodukciji z Zagrebačkim kazalištem mladih in s Fondazione Teatro Due, Parma v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Drakulo v režiji Andrása Urbána.

Drakula v režiji Andrása Urbána

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. maja 2015, v koprodukciji z Zagrebačkim kazalištem mladih in s Fondazione Teatro Due, Parma v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Drakulo v režiji Andrása Urbána.

12.05.2015: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. maja 2015, premierno uprizorila opero Giacoma Puccinija Deklica z zahoda (La fanciulla del West) pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Miro Solman, Martin Sušnik, Marko Mandir, Darko Vidic, Lovro Čučko, Tomaž Planinc, Maks Feguš, Mihael Mikluš, Bogdan Stopar, Dušan Topolovec, Matjaž Vezonik, Sebastijan Čelofiga, Alfonz Kodrič, Dada Kladenik, Valentin Pivovarov, Bojan Hinteregger, Tomaž Planinc, Lovro Čučko ter operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.

Puccinijeva Deklica z zahoda

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 15. maja 2015, premierno uprizorila opero Giacoma Puccinija Deklica z zahoda (La fanciulla del West) pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija. Nastopili bodo Rebeka Lokar, Jure Počkaj, Renzo Zulian, Miro Solman, Martin Sušnik, Marko Mandir, Darko Vidic, Lovro Čučko, Tomaž Planinc, Maks Feguš, Mihael Mikluš, Bogdan Stopar, Dušan Topolovec, Matjaž Vezonik, Sebastijan Čelofiga, Alfonz Kodrič, Dada Kladenik, Valentin Pivovarov, Bojan Hinteregger, Tomaž Planinc, Lovro Čučko ter operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.

11.05.2015: Na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki je Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor s predstavo Hedda Gabler osvojila dve nagradi. Žirija festivala v sestavi režiserka Tatjana Mandić Rigonat, dramska igralka Sandra Lončarić Tankosić in režiser Robert Raponja je nagrado "Dorian Sokolić" za najboljšo scenografijo podelila Marku Japlju. Žirija časnika Novi list v sestavi Miljenko Marin, Svjetlana Hribar in Ivana Kocijan pa je nagrado Mediteran podelila Nataši Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler v istoimenski drami.

Nagrada „Dorian Sokolić“ za scenografijo Marku Japlju in nagrada Mediteran Nataši Matjašec Rošker

Na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki je Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor s predstavo Hedda Gabler osvojila dve nagradi. Žirija festivala v sestavi režiserka Tatjana Mandić Rigonat, dramska igralka Sandra Lončarić Tankosić in režiser Robert Raponja je nagrado "Dorian Sokolić" za najboljšo scenografijo podelila Marku Japlju. Žirija časnika Novi list v sestavi Miljenko Marin, Svjetlana Hribar in Ivana Kocijan pa je nagrado Mediteran podelila Nataši Matjašec Rošker za vlogo Hedde Gabler v istoimenski drami.

07.05.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes z Ibsenovo Heddo Gabler v režiji Mateje Koležnik gostovala na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki. Predstavo bodo odigrali v Hrvaškem kulturnem domu na Sušaku. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

Hedda Gabler na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes z Ibsenovo Heddo Gabler v režiji Mateje Koležnik gostovala na 22. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki. Predstavo bodo odigrali v Hrvaškem kulturnem domu na Sušaku. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

24.04.2015: Nagrado za posebne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti sta prejela baletna plesalca Baleta SNG Maribor Sytze Jan Luske in Vadim Kurgajev za umetniško premišljeni in v popolnosti raznoliki interpretaciji vloge Marceline v baletu Navihanka v koreografiji Vladimirja Derevianka in v izvedbi Baleta SNG Maribor. Kot piše v utemeljitvi, sta navkljub skupnemu preživljanju časa v procesu nastajanja vloge uspela izoblikovati dva zelo zanimiva, nepozabna in interpretacijsko popolnoma drugačna lika, dve popolnoma različni preobrazbi v hudomušno mater Marcelino ter tako vsak na svoj način v celoti navdušila gledalce in jim podarila nepozaben gledališki trenutek.  

Vadim Kurgajev in Sytze Jan Luske prejela nagrado Lydie Wisiakove

Nagrado za posebne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti sta prejela baletna plesalca Baleta SNG Maribor Sytze Jan Luske in Vadim Kurgajev za umetniško premišljeni in v popolnosti raznoliki interpretaciji vloge Marceline v baletu Navihanka v koreografiji Vladimirja Derevianka in v izvedbi Baleta SNG Maribor. Kot piše v utemeljitvi, sta navkljub skupnemu preživljanju časa v procesu nastajanja vloge uspela izoblikovati dva zelo zanimiva, nepozabna in interpretacijsko popolnoma drugačna lika, dve popolnoma različni preobrazbi v hudomušno mater Marcelino ter tako vsak na svoj način v celoti navdušila gledalce in jim podarila nepozaben gledališki trenutek.  

22.04.2015: Balet SNG Maribor bo jutri, 23. aprila 2015, v Veliki dvorani slavil visok jubilej, deseto obletnico premiere baleta Edwarda Cluga Radio and Juliet. Hkrati bo na sporedu tudi Clugov koreografski prvenec Tango.

Desetletnica premiere Clugovega Radia and Juliet

Balet SNG Maribor bo jutri, 23. aprila 2015, v Veliki dvorani slavil visok jubilej, deseto obletnico premiere baleta Edwarda Cluga Radio and Juliet. Hkrati bo na sporedu tudi Clugov koreografski prvenec Tango.

08.04.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. aprila 2015, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Canettijevo Ohcet v režiji Eduarda Milerja. Igrajo Milada Kalezić, Sara Dirnbek, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Maša Žilavec, Ivica Knez, Bojan Maroševič, Peter Boštjančič, Irena Mihelič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Ksenija Mišič, Nika Rozman, Viktor Meglič, Mojca Simonič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Aleš Valič, Davor Herga, Irena Varga in Matija Stipanič. V Ohceti (1932) se vse suče okrog nepotešenega erosa in lakote po materialnem. Elias Canetti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, na humoren način razgali malomeščanskega duha, ki je enoten, ko gre za primarne želje in strasti. Malomeščan pod gosposkim videzom skriva prestrašeno, nenehno lačno, pohotno in farsično preprosto bitje. Deluje kot urbana marioneta, ki se nenehno oklepa materialnih dobrin in živi za svoje strasti. Brez marionetne niti preprosto ne more preživeti. Besedilo je prevedla Mojca Kranjc, dramaturginja in prirejevalka besedila je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektor Janez Bostič, izbor glasbe Eduard Miler, asistentka scenografa Urša Vidic, asistentka kostumografinje Barbara Franjić, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Premiera Canettijeve Ohceti v režiji Eduarda Milerja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. aprila 2015, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Canettijevo Ohcet v režiji Eduarda Milerja. Igrajo Milada Kalezić, Sara Dirnbek, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Maša Žilavec, Ivica Knez, Bojan Maroševič, Peter Boštjančič, Irena Mihelič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Ksenija Mišič, Nika Rozman, Viktor Meglič, Mojca Simonič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Aleš Valič, Davor Herga, Irena Varga in Matija Stipanič. V Ohceti (1932) se vse suče okrog nepotešenega erosa in lakote po materialnem. Elias Canetti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, na humoren način razgali malomeščanskega duha, ki je enoten, ko gre za primarne želje in strasti. Malomeščan pod gosposkim videzom skriva prestrašeno, nenehno lačno, pohotno in farsično preprosto bitje. Deluje kot urbana marioneta, ki se nenehno oklepa materialnih dobrin in živi za svoje strasti. Brez marionetne niti preprosto ne more preživeti. Besedilo je prevedla Mojca Kranjc, dramaturginja in prirejevalka besedila je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektor Janez Bostič, izbor glasbe Eduard Miler, asistentka scenografa Urša Vidic, asistentka kostumografinje Barbara Franjić, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

27.03.2015: Gledališče s svojo telesno neposrednostjo in živostjo ni samo dogodek, je doživetje. Ko fizično nagovori metafizično in obratno. Ko se spregledamo in prepoznamo v vsej svoji nebogljenosti, lepoti, krutosti, smešnosti, plemenitosti, neumnosti, milini, predrznosti, pogoltnosti, ponižnosti, sočutju, egoizmu, ljubezni, veri, nasilju, upanju… mogoče skupni preteklosti in možni prihodnosti. Ko se zavemo, da smo lahko tudi kaj več, kot samo krvavi pod kožo, ali pa da smo zgolj to: krvavi pod kožo in z lačnim praznim želodcem. Ko se preko besed in misli velikih posameznikov iz naše skupne preteklosti in sedanjosti preizprašujemo, prepoznavamo in zardevamo v naši resničnosti. Ko Cankarjevi Hlapci zmeraj znova zadenejo točno v trebuh naše biti: "Zvest hlapec opravlja svoje delo, kakor mu je ukazal gospodar: če mu reče na polje, ne pojde v gozd…" In ko Jermanov "krik" spričo vehemence in brezobzirnosti aktualnih političnih in ekonomskih elit zareže in seže od nekoč do tukaj in zdaj: "Hlapci! /…/ Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan." In prav zato imajo birokrati radi kulturo, ne marajo pa preveč umetnosti. Ker umetnost zmeraj gleda in odide nekam drugam. Ker umetnost ne ukrivlja, ampak povzdiguje, kljubuje cinizmu, apatiji, neumnosti in krutosti. Ker dokazuje, da življenje lahko pogledamo, gledamo in živimo tudi drugače. Ker spričo sijaja, ostrine in resnice umetniških del politični dogodki zbledijo in se razblinijo, kot se spričo dramskih besedil razkrije kratkovidnost jezika dejanske politike in ekonomije. Ko večni statisti na političnem parketu, obsedeni in podrejeni dobičku, ki velja za merilo vsega in vsakogar, kvalificirajo ali diskvalificirajo človeka preko ekonomskih kazalcev, tržnih niš ali ciljne skupine, in tako vehementno barantajo s številkami, tvegajo, da bodo zabarantali tisto, kar nas identificira najbolj avtentično: edino zapuščina razmišljanja in umetniškega ustvarjanja zares opravičuje človeško prisotnost v svetu. Tudi slovensko. Zakaj se torej v umetnosti ne vidi in prepozna priložnosti, izvozne tržne niše, najboljše promocije države, namesto da se vsakokratna elita slovenskih birokratov zaganja in mesari predvsem po umetnosti in umetnikih s finančnimi sankcijami, varčevalnimi ukrepi … Vaclav Havel, češki dramatik, pisatelj in politik je zapisal: "Mogoče je to povezano s tem, da je ekonomija pogosto skrčena na golo računovodstvo. Toda kakšno računovodstvo je to, če pa je veliko zadev, ki sooblikujejo naše življenje, težko preračunavati ali celo ni mogoče preračunati? Kaj neki bi storil ekonomist-računovodja, če bi moral optimizirati delovanje simfoničnega orkestra? Najbrž bi iz Beethovnovega koncerta izbrisal vse pavze. Saj ničemur ne služijo." Obljubila sem si, da ne bom preveč sentimentalna in čustvena, da ne bom preveč jezikava in nesramna, čeprav – ko gre za gledališče in gledališko umetnost – postanem vse to in še več. Gledališče nagovarja tisto stran človekove osebnosti, ki je nepredvidljiva, težko ulovljiva, pogosto povsem nelogična, občutljiva, iracionalna, lucidna, ki odstopa in skače izven okvirjev ter stereotipnih šablon statistike, ki fantazira in sanjari, je osebna in zato posebna. Zato: živelo gledališče! živela umetnost! Ali kot pravi Peter Greenaway: "Če umetnikom spodleti, je škoda, a kadar jim uspe, to spremeni svet." Nataša Matjašec Rošker

Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča

Gledališče s svojo telesno neposrednostjo in živostjo ni samo dogodek, je doživetje. Ko fizično nagovori metafizično in obratno. Ko se spregledamo in prepoznamo v vsej svoji nebogljenosti, lepoti, krutosti, smešnosti, plemenitosti, neumnosti, milini, predrznosti, pogoltnosti, ponižnosti, sočutju, egoizmu, ljubezni, veri, nasilju, upanju… mogoče skupni preteklosti in možni prihodnosti. Ko se zavemo, da smo lahko tudi kaj več, kot samo krvavi pod kožo, ali pa da smo zgolj to: krvavi pod kožo in z lačnim praznim želodcem. Ko se preko besed in misli velikih posameznikov iz naše skupne preteklosti in sedanjosti preizprašujemo, prepoznavamo in zardevamo v naši resničnosti. Ko Cankarjevi Hlapci zmeraj znova zadenejo točno v trebuh naše biti: "Zvest hlapec opravlja svoje delo, kakor mu je ukazal gospodar: če mu reče na polje, ne pojde v gozd…" In ko Jermanov "krik" spričo vehemence in brezobzirnosti aktualnih političnih in ekonomskih elit zareže in seže od nekoč do tukaj in zdaj: "Hlapci! /…/ Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan." In prav zato imajo birokrati radi kulturo, ne marajo pa preveč umetnosti. Ker umetnost zmeraj gleda in odide nekam drugam. Ker umetnost ne ukrivlja, ampak povzdiguje, kljubuje cinizmu, apatiji, neumnosti in krutosti. Ker dokazuje, da življenje lahko pogledamo, gledamo in živimo tudi drugače. Ker spričo sijaja, ostrine in resnice umetniških del politični dogodki zbledijo in se razblinijo, kot se spričo dramskih besedil razkrije kratkovidnost jezika dejanske politike in ekonomije. Ko večni statisti na političnem parketu, obsedeni in podrejeni dobičku, ki velja za merilo vsega in vsakogar, kvalificirajo ali diskvalificirajo človeka preko ekonomskih kazalcev, tržnih niš ali ciljne skupine, in tako vehementno barantajo s številkami, tvegajo, da bodo zabarantali tisto, kar nas identificira najbolj avtentično: edino zapuščina razmišljanja in umetniškega ustvarjanja zares opravičuje človeško prisotnost v svetu. Tudi slovensko. Zakaj se torej v umetnosti ne vidi in prepozna priložnosti, izvozne tržne niše, najboljše promocije države, namesto da se vsakokratna elita slovenskih birokratov zaganja in mesari predvsem po umetnosti in umetnikih s finančnimi sankcijami, varčevalnimi ukrepi … Vaclav Havel, češki dramatik, pisatelj in politik je zapisal: "Mogoče je to povezano s tem, da je ekonomija pogosto skrčena na golo računovodstvo. Toda kakšno računovodstvo je to, če pa je veliko zadev, ki sooblikujejo naše življenje, težko preračunavati ali celo ni mogoče preračunati? Kaj neki bi storil ekonomist-računovodja, če bi moral optimizirati delovanje simfoničnega orkestra? Najbrž bi iz Beethovnovega koncerta izbrisal vse pavze. Saj ničemur ne služijo." Obljubila sem si, da ne bom preveč sentimentalna in čustvena, da ne bom preveč jezikava in nesramna, čeprav – ko gre za gledališče in gledališko umetnost – postanem vse to in še več. Gledališče nagovarja tisto stran človekove osebnosti, ki je nepredvidljiva, težko ulovljiva, pogosto povsem nelogična, občutljiva, iracionalna, lucidna, ki odstopa in skače izven okvirjev ter stereotipnih šablon statistike, ki fantazira in sanjari, je osebna in zato posebna. Zato: živelo gledališče! živela umetnost! Ali kot pravi Peter Greenaway: "Če umetnikom spodleti, je škoda, a kadar jim uspe, to spremeni svet." Nataša Matjašec Rošker

27.03.2015: Prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti. Raje raziskujejo izvorni utrip in življenjske tokove, ki se izogibajo gledališkim dvoranam in množicam, pripravljenim zgolj kopirati ta ali oni svet. Posnemamo, namesto da bi ustvarjali svetove, ki naj bi bili usmerjeni v razpravo z gledalci ali celo odvisni od nje in od neznanih čustev pod površjem. In pravzaprav ni ničesar, kar bi skrite strasti razkrivalo bolje kot gledališče. V želji, da bi ubral pravo pot, se najpogosteje zatekam k prozi. Vsak dan se zavem, da so moje misli pri pisateljih, ki so že pred več kot sto leti preroško, a tehtno opisali zaton evropskih bogov in mrak, ki je preplavil našo civilizacijo, ki pa jo je treba spet razsvetliti. V mislih imam Franza Kafko, Thomasa Manna in Marcela Prousta. Danes pa k tej skupini prerokov prištevam še Johna Maxwella Coetzeeja. Njihova skupna vizija neizogibnega konca sveta – vendar ne konca planeta, pač pa konca standardnih človeških odnosov –, vizija prevrata družbene ureditve je za nas tukaj in zdaj presunljivo aktualna. Za nas, ki živimo v času po koncu sveta. Za nas, priče zločinov in spopadov, ki se povsod in vsak dan porajajo tako hitro, da jim celo vsemogočni mediji ne morejo slediti. Vsi ti požari zelo hitro postanejo dolgočasni, izginejo iz novinarskih poročil in se vanje ne vrnejo več. In vsi se počutimo nemočne, zgrožene in utesnjene. Niti stolpov ne zmoremo več postavljati in obzidja, ki smo jih vztrajno gradili, nas ne varujejo pred ničimer, nasprotno: zahtevajo celo našo skrb in zaščito, in nam tako pijejo življenjsko energijo. Postali smo nezmožni, da bi lahko zaslutili, kaj se skriva za temi vrati, za tem obzidjem. In prav zato gledališče mora obstajati in od tod mora črpati svojo moč. Da pogleda v notranjost, tja, kamor je prepovedano. "Legenda poskuša razložiti nerazložljivo. Ker izvira iz globoke resnice, se mora vrniti v nerazložljivo," -  tako Kafka opisuje spremembe legende o Prometeju. Trdno verjamem, da bi morali gledališče opisati z istimi besedami. In ravno táko gledališče, gledališče, ki temelji na resnici in ki se končuje v nerazložljivem, želim vsem njegovim akterjem, tako tistim na odru kot onim v dvorani. Iz vsega srca. Krzysztof Warlikowski Iz francoščine prevedla Alenka Pirjevec

Svetovna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča

Prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti. Raje raziskujejo izvorni utrip in življenjske tokove, ki se izogibajo gledališkim dvoranam in množicam, pripravljenim zgolj kopirati ta ali oni svet. Posnemamo, namesto da bi ustvarjali svetove, ki naj bi bili usmerjeni v razpravo z gledalci ali celo odvisni od nje in od neznanih čustev pod površjem. In pravzaprav ni ničesar, kar bi skrite strasti razkrivalo bolje kot gledališče. V želji, da bi ubral pravo pot, se najpogosteje zatekam k prozi. Vsak dan se zavem, da so moje misli pri pisateljih, ki so že pred več kot sto leti preroško, a tehtno opisali zaton evropskih bogov in mrak, ki je preplavil našo civilizacijo, ki pa jo je treba spet razsvetliti. V mislih imam Franza Kafko, Thomasa Manna in Marcela Prousta. Danes pa k tej skupini prerokov prištevam še Johna Maxwella Coetzeeja. Njihova skupna vizija neizogibnega konca sveta – vendar ne konca planeta, pač pa konca standardnih človeških odnosov –, vizija prevrata družbene ureditve je za nas tukaj in zdaj presunljivo aktualna. Za nas, ki živimo v času po koncu sveta. Za nas, priče zločinov in spopadov, ki se povsod in vsak dan porajajo tako hitro, da jim celo vsemogočni mediji ne morejo slediti. Vsi ti požari zelo hitro postanejo dolgočasni, izginejo iz novinarskih poročil in se vanje ne vrnejo več. In vsi se počutimo nemočne, zgrožene in utesnjene. Niti stolpov ne zmoremo več postavljati in obzidja, ki smo jih vztrajno gradili, nas ne varujejo pred ničimer, nasprotno: zahtevajo celo našo skrb in zaščito, in nam tako pijejo življenjsko energijo. Postali smo nezmožni, da bi lahko zaslutili, kaj se skriva za temi vrati, za tem obzidjem. In prav zato gledališče mora obstajati in od tod mora črpati svojo moč. Da pogleda v notranjost, tja, kamor je prepovedano. "Legenda poskuša razložiti nerazložljivo. Ker izvira iz globoke resnice, se mora vrniti v nerazložljivo," -  tako Kafka opisuje spremembe legende o Prometeju. Trdno verjamem, da bi morali gledališče opisati z istimi besedami. In ravno táko gledališče, gledališče, ki temelji na resnici in ki se končuje v nerazložljivem, želim vsem njegovim akterjem, tako tistim na odru kot onim v dvorani. Iz vsega srca. Krzysztof Warlikowski Iz francoščine prevedla Alenka Pirjevec

26.03.2015: Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v jutri, 27. marca 2015, v gledališču Teatro Comunale di Carpi nastopil s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet.

Clugov Radio and Juliet v Carpiju

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v jutri, 27. marca 2015, v gledališču Teatro Comunale di Carpi nastopil s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet.

26.03.2015: V Združenju dramskih umetnikov Slovenije so objavili imena letošnjih prejemnikov stanovskih nagrad. Veliki bršljanov venec ZDUS za življenjsko delo prejme Balbina Battelino Baranovič, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa Olga Grad. Priznanja društva za dosežke na področju gledališča v minulem letu prejmejo Neda Rusjan Bric, Nika Rozman in Vladimir Vlaškalić.

Priznanji ZDUS za dosežke na področju gledališča tudi Niki Rozman in Vladimirju Vlaškaliću

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije so objavili imena letošnjih prejemnikov stanovskih nagrad. Veliki bršljanov venec ZDUS za življenjsko delo prejme Balbina Battelino Baranovič, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa Olga Grad. Priznanja društva za dosežke na področju gledališča v minulem letu prejmejo Neda Rusjan Bric, Nika Rozman in Vladimir Vlaškalić.

25.03.2015: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 27. marca 2015, premierno uprizorila opero Francisa Poulenca Pogovori karmeličank pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Krešimirja Dolenčića.

Premiera Poulencove opere Pogovori karmeličank

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 27. marca 2015, premierno uprizorila opero Francisa Poulenca Pogovori karmeličank pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Krešimirja Dolenčića.

24.03.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj jubilejno že petinsedemdesetič uprizorila eno najpopularnejših sodobnih dram Od blizu v režiji Dina Mustafića. Igrajo Eva Kraš, Matevž Biber, Branko Jordan in Nataša Matjašec Rošker.

Jubilejna 75. ponovitev Od blizu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj jubilejno že petinsedemdesetič uprizorila eno najpopularnejših sodobnih dram Od blizu v režiji Dina Mustafića. Igrajo Eva Kraš, Matevž Biber, Branko Jordan in Nataša Matjašec Rošker.

04.03.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. marca 2015, premierno uprizoril balet Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu, dirigentka je Tara Simoncic, v glavnih vlogah bosta nastopila Tetiana Svetlična (Odette/Odile) in Anton Bogov (Princ Siegfried).

Premiera Baleta SNG Maribor Labodje jezero

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. marca 2015, premierno uprizoril balet Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu, dirigentka je Tara Simoncic, v glavnih vlogah bosta nastopila Tetiana Svetlična (Odette/Odile) in Anton Bogov (Princ Siegfried).

27.02.2015: V ponedeljek, 2. marca 2015, bo ob 20.00 v Stari dvorani SNG Maribor gostovalo Slovaško narodno gledališče iz Bratislave z uprizoritvijo Peter Karvaš Polnočna maša v režiji Lukáša Brutovskega.

Polnočna maša v režiji Lukáša Brutovskega

V ponedeljek, 2. marca 2015, bo ob 20.00 v Stari dvorani SNG Maribor gostovalo Slovaško narodno gledališče iz Bratislave z uprizoritvijo Peter Karvaš Polnočna maša v režiji Lukáša Brutovskega.

26.02.2015: V soboto, 28. februarja 2015, bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor Mednarodni gala baletni koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije, na katerem bodo svoje mojstrstvo predstavili vrhunski baletni umetniki iz 12. držav.

Mednarodni gala baletni večer in Gaudeamus gala baletni večer DBUS

V soboto, 28. februarja 2015, bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor Mednarodni gala baletni koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije, na katerem bodo svoje mojstrstvo predstavili vrhunski baletni umetniki iz 12. držav.

23.02.2015: Obveščamo vas, da je v torek, 24. februarja 2015, odpovedano gostovanje predstave Vučjak zaradi bolezni glavne igralke.   Hvala za razumevanje!

Odpoved gostovanja predstave Vučjak

Obveščamo vas, da je v torek, 24. februarja 2015, odpovedano gostovanje predstave Vučjak zaradi bolezni glavne igralke.   Hvala za razumevanje!

18.02.2015: Obveščamo vas, da je v ponedeljek, 23. februarja 2015, odpovedano gostovanje predstave Vse o Ivanu zaradi bolezni v igralskem ansamblu. Nadomestni termin bomo sporočili kasneje. Hvala za razumevanje!

Odpoved gostovanja predstave Vse o Ivanu

Obveščamo vas, da je v ponedeljek, 23. februarja 2015, odpovedano gostovanje predstave Vse o Ivanu zaradi bolezni v igralskem ansamblu. Nadomestni termin bomo sporočili kasneje. Hvala za razumevanje!

16.02.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bodo nocoj, 16. februarja 2015, v Novosadskem pozorištu Újvidéki Színház uprizorili monstruozno tragedijo Franka Wedekinda Lulu v režiji Diega de Bree.

Gostovanje Drame SNG Maribor z Lulu v Novosadskem pozorištu Újvidéki Színház

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Srbijo, kjer bodo nocoj, 16. februarja 2015, v Novosadskem pozorištu Újvidéki Színház uprizorili monstruozno tragedijo Franka Wedekinda Lulu v režiji Diega de Bree.

15.02.2015: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 16. februarja 2015, z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju v Rusiji.

Gostovanje Baleta SNG Maribor na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 16. februarja 2015, z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju v Rusiji.

14.02.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je danes izvedla že 50. jubilejno ponovitev Levstikovega Martina Krpana.

50. jubilejni Martin Krpan

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je danes izvedla že 50. jubilejno ponovitev Levstikovega Martina Krpana.

04.02.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. februarja 2015, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Ibsenovo Heddo Gabler v režiji Mateje Koležnik. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

Premiera Ibsenove Hedde Gabler

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. februarja 2015, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Ibsenovo Heddo Gabler v režiji Mateje Koležnik. Igrajo Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Maša Žilavec, Mateja Pucko, Ivo Ban k. g. in Matjaž Tribušon k. g.

27.01.2015: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 30. januarja 2015, premierno uprizorila muzikal My Fair Lady pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Paul-Émila Fournyja.

Spektakularni muzikal My Fair Lady

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 30. januarja 2015, premierno uprizorila muzikal My Fair Lady pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Paul-Émila Fournyja.

17.01.2015: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes ob 11. uri izvedla že 200. jubilejno ponovitev uprizoritve za otroke Čarovnica Hillary gre v opero avtorja Petra Lunda v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Mateja Pucko v naslovni vlogi in Alenka Cilenšek k. g. Jubilejna 200. ponovitev bo še posebej veličastna, saj bodo v njej v Stari dvorani SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona nastopili še solista Andreja Zakonjšek Krt in Jaki Jurgec ter orkester Opere SNG Maribor.

200. jubilejna Čarovnica Hillary gre v opero

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes ob 11. uri izvedla že 200. jubilejno ponovitev uprizoritve za otroke Čarovnica Hillary gre v opero avtorja Petra Lunda v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Mateja Pucko v naslovni vlogi in Alenka Cilenšek k. g. Jubilejna 200. ponovitev bo še posebej veličastna, saj bodo v njej v Stari dvorani SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona nastopili še solista Andreja Zakonjšek Krt in Jaki Jurgec ter orkester Opere SNG Maribor.

13.01.2015: Po decembrski odpovedi zaradi bolezni v ansamblu bo v četrtek, 15. januarja 2015, Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor izvedla otroško pravljično opero Césarja Cuija Obuti maček v režiji Marte Frelih. Nastopajo Klemen Torkar, Dušan Topolovec, Mihael Mikluš, Peter Izlakar, Sebastijan Čelofiga, Nina Dominko, Bogdan Stopar, Melanija Markovič, Mojca Potrč, Dada Kladenik, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Martina Ledinek, Saša Fidler, Terezija Potočnik in Matjaž Vezonik. Glasbeni vodja je Robert Mraček.

Otroška pravljična opera Obuti maček

Po decembrski odpovedi zaradi bolezni v ansamblu bo v četrtek, 15. januarja 2015, Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor izvedla otroško pravljično opero Césarja Cuija Obuti maček v režiji Marte Frelih. Nastopajo Klemen Torkar, Dušan Topolovec, Mihael Mikluš, Peter Izlakar, Sebastijan Čelofiga, Nina Dominko, Bogdan Stopar, Melanija Markovič, Mojca Potrč, Dada Kladenik, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Martina Ledinek, Saša Fidler, Terezija Potočnik in Matjaž Vezonik. Glasbeni vodja je Robert Mraček.

29.12.2014: Igralska družina Histrion iz Zagreba bo v torek, 30. decembra 2014, ob 20. uri na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostovala s komedijo Nina Škrabeja Muke po Iveku v režiji Želimirja Mesarića.

Komedija Muke po Iveku v režiji Želimirja Mesarića na Malem odru SNG Maribor

Igralska družina Histrion iz Zagreba bo v torek, 30. decembra 2014, ob 20. uri na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostovala s komedijo Nina Škrabeja Muke po Iveku v režiji Želimirja Mesarića.

27.12.2014: V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo v soboto, 27. decembra 2014, jubilejno že petdesetič uprizorili znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač v koreografiji Davida Nixona in pod taktirko Simona Robinsona.

Že petdeseti Hrestač v koreografiji Davida Nixona

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bodo v soboto, 27. decembra 2014, jubilejno že petdesetič uprizorili znameniti balet Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač v koreografiji Davida Nixona in pod taktirko Simona Robinsona.

03.12.2014: Spoštovani! Premiera pravljične opere Obuti maček (in vse predstave v tem tednu) zaradi bolezni v ansamblu odpadejo! Nadomestne termine bomo sporočili kasneje. Hvala za razumevanje!

Odpoved premiere Obuti maček in nekaterih predstav

Spoštovani! Premiera pravljične opere Obuti maček (in vse predstave v tem tednu) zaradi bolezni v ansamblu odpadejo! Nadomestne termine bomo sporočili kasneje. Hvala za razumevanje!

26.11.2014: Na Prešernov rojstni dan 3. decembra se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi v okviru množičnega kulturnega dogodka Ta veseli dan kulture, ki ga je v Prešernovem letu 2000 Ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Tudi letos bodo v sredo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni kulturni zavodi, med njimi tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

Ta veseli dan kulture 2014

Na Prešernov rojstni dan 3. decembra se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi v okviru množičnega kulturnega dogodka Ta veseli dan kulture, ki ga je v Prešernovem letu 2000 Ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Tudi letos bodo v sredo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni kulturni zavodi, med njimi tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

25.11.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. novembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice.

Premiera Cankarjevega Pohujšanja v dolini šentflorjanski

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. novembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice.

21.11.2014: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v jutri, 22. novembra 2014, z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva nastopil v dvorani Palazzetto v Oderzu.

Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu v Oderzu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v jutri, 22. novembra 2014, z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva nastopil v dvorani Palazzetto v Oderzu.

14.11.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. novembra 2014, s satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree gostovala v INK Pula (Istrskem narodnem gledališču – Mestnem gledališču Pula). Predstava poteka v okviru Evropske noči gledališča. Nastopili bodo Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič k. g., Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac k. g., Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez in Bojan Maroševič.

V Evropski noči gledališč mariborski Revizor gostuje v INK Pula

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. novembra 2014, s satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree gostovala v INK Pula (Istrskem narodnem gledališču – Mestnem gledališču Pula). Predstava poteka v okviru Evropske noči gledališča. Nastopili bodo Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš, Kristijan Ostanek, Ivan Godnič k. g., Miloš Battelino, Matija Stipanič, Viktor Meglič, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Srdjan Grahovac k. g., Milada Kalezić, Davor Herga, Ivica Knez in Bojan Maroševič.

07.11.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 8. novembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.

Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 8. novembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.

04.11.2014: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. novembra 2014, premierno uprizoril balet Stabat Mater na glasbo Giovannija Battiste Pergolesija v koreografiji Edwarda Cluga in balet Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića.

Stabat Mater Edwarda Cluga in Nevarna razmerja Valentine Turcu in Lea Mujića

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. novembra 2014, premierno uprizoril balet Stabat Mater na glasbo Giovannija Battiste Pergolesija v koreografiji Edwarda Cluga in balet Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića.

29.10.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bodo nocoj v gledališču Schauspiel Leipzig nastopili z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Gostovanje poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC.

Drama SNG Maribor na gostovanju v Nemčiji

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bodo nocoj v gledališču Schauspiel Leipzig nastopili z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Gostovanje poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC.

27.10.2014: Branko Hojnik je na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje za uprizoritev Kralj na Betajnovi prejel nagrado za scenografijo.

Nagrada Branku Hojniku

Branko Hojnik je na 49. Festivalu Borštnikovo srečanje za uprizoritev Kralj na Betajnovi prejel nagrado za scenografijo.

16.10.2014: Ivo Ban je za avtorsko kreacijo Sira v Garderoberju Ronalda Harwooda v režiji Veljka Mićunovića in izvedbi mariborske Drame prejel nagrado na mednarodnem bienalnem Festivalu črnogorskega teatra v Podgorici.

Nagrada Ivu Banu za avtorsko kreacijo Sira v Harwoodovem Garderoberju

Ivo Ban je za avtorsko kreacijo Sira v Garderoberju Ronalda Harwooda v režiji Veljka Mićunovića in izvedbi mariborske Drame prejel nagrado na mednarodnem bienalnem Festivalu črnogorskega teatra v Podgorici.

14.10.2014: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Aida odpravila na svojo že drugo turnejo po Japonski letos. Kar 18-krat bodo nastopili v 15 mestih.

Druga velika turneja Opere in Baleta SNG Maribor na Japonskem letos

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Aida odpravila na svojo že drugo turnejo po Japonski letos. Kar 18-krat bodo nastopili v 15 mestih.

03.10.2014: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. oktobra 2014, premierno uprizorila Mozartovo opero Čarobna piščal pod taktirko Roberta Houlihana in v režiji Bruna Berger-Gorskega.

Premiera Mozartove Čarobne piščali

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. oktobra 2014, premierno uprizorila Mozartovo opero Čarobna piščal pod taktirko Roberta Houlihana in v režiji Bruna Berger-Gorskega.

01.10.2014: Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je obiskala Slovensko narodno gledališče Maribor, kjer se je seznanila s stanjem v največjem javnem kulturnem zavodu v Sloveniji. Po pogovoru z vodstvom gledališča, direktorjem Danilom Roškerjem in umetniškimi direktorji, je sledilo srečanje z zaposlenimi.

Ministrica za kulturo obiskala SNG Maribor

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je obiskala Slovensko narodno gledališče Maribor, kjer se je seznanila s stanjem v največjem javnem kulturnem zavodu v Sloveniji. Po pogovoru z vodstvom gledališča, direktorjem Danilom Roškerjem in umetniškimi direktorji, je sledilo srečanje z zaposlenimi.

23.09.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. septembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor odprla sezono s premiero monstruozne tragedije Franka Wedekinda Lulu v režiji Diega de Bree. V naslovni vlogi bo nastopila nova članica ansambla mariborske Drame Nika Rozman. Igrajo še Peter Boštjančič, Aleš Valič k. g., Vladimir Vlaškalić, Tadej Pišek k. g., Davor Herga, Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Matevž Biber in Ivica Knez.

Wedekindova Lulu v režiji Diega de Bree

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. septembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor odprla sezono s premiero monstruozne tragedije Franka Wedekinda Lulu v režiji Diega de Bree. V naslovni vlogi bo nastopila nova članica ansambla mariborske Drame Nika Rozman. Igrajo še Peter Boštjančič, Aleš Valič k. g., Vladimir Vlaškalić, Tadej Pišek k. g., Davor Herga, Jurij Drevenšek, Kristijan Ostanek, Matevž Biber in Ivica Knez.

13.09.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Plzen na Češkem, kjer bo jutri na 22. mednarodnem festivalu Divadlo Plzen nastopila s poetično dramo Farida ud-Dina Attarja, Jean-Clauda Carrièra in Petra Brooka Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija.

Zborovanje ptic na 22. mednarodnem festivalu Divadlo v Plznu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Plzen na Češkem, kjer bo jutri na 22. mednarodnem festivalu Divadlo Plzen nastopila s poetično dramo Farida ud-Dina Attarja, Jean-Clauda Carrièra in Petra Brooka Zborovanje ptic v režiji Jerneja Lorencija.

09.09.2014: Nemška revija Tanz je koreografa Edwarda Cluga, umetniškega direktorja Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, v svoji posebni izdaji - letopisu 2014 - imenovala za enega od nosilcev upanja.

Revija Tanz Edwarda Cluga imenovala za nosilca upanja

Nemška revija Tanz je koreografa Edwarda Cluga, umetniškega direktorja Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, v svoji posebni izdaji - letopisu 2014 - imenovala za enega od nosilcev upanja.

02.09.2014: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 850-letnici prve omembe Maribora poklanja mestu koncert z naslovom Glasbeni ognjemet, ki bo v petek, 5. septembra 2014, ob 20. uri v Veliki dvorani.

Glasbeni ognjemet

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 850-letnici prve omembe Maribora poklanja mestu koncert z naslovom Glasbeni ognjemet, ki bo v petek, 5. septembra 2014, ob 20. uri v Veliki dvorani.

21.08.2014: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor  je na 65. Dubrovniških poletnih igrah uspešno izvedel premiero baleta Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića.

Premiera baleta Nevarna razmerja na 65. Dubrovniških poletnih igrah

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor  je na 65. Dubrovniških poletnih igrah uspešno izvedel premiero baleta Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića.

07.07.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za erotično dramo Nočni portir v režiji None Ciobanu in izvedbi igralcev Nataše Matjašec Rošker in Petra Boštjančiča prejela nagrado zlati lev na 15. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu na Hrvaškem.

Zlati lev Drami SNG Maribor za Nočnega portirja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je za erotično dramo Nočni portir v režiji None Ciobanu in izvedbi igralcev Nataše Matjašec Rošker in Petra Boštjančiča prejela nagrado zlati lev na 15. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu na Hrvaškem.

14.06.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in z Zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture bo v ponedeljek, 16. junija 2014, s politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree nastopila na mednarodnem gledališkem festivalu Eurokontext.sk v Bratislavi na Slovaškem.

Veliki briljantni valček na festivalu Eurokontext.sk v Bratislavi

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in z Zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture bo v ponedeljek, 16. junija 2014, s politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree nastopila na mednarodnem gledališkem festivalu Eurokontext.sk v Bratislavi na Slovaškem.

05.06.2014: V sredo, 11. junija 2014 ob 20. uri, bo v Veliki dvorani SNG Maribor dobrodelna glasbeno-pesniška prireditev za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem.

STOPIMO SKUPAJ

V sredo, 11. junija 2014 ob 20. uri, bo v Veliki dvorani SNG Maribor dobrodelna glasbeno-pesniška prireditev za žrtve poplav v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem.

04.06.2014: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Carmen odpravila na svoje največje gostovanje doslej, mesec dni trajajočo turnejo po Japonski. Kar 21-krat bodo nastopili v 18 mestih.

Veliko gostovanje z Bizetovo opero Carmen na Japonskem

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z opero Carmen odpravila na svoje največje gostovanje doslej, mesec dni trajajočo turnejo po Japonski. Kar 21-krat bodo nastopili v 18 mestih.

03.06.2014: V soboto, 7. junija 2014, v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje gledališče Schauspielhaus Leipzig z uprizoritvijo Elfriede Jelinek Rechnitz (Angel uničenja) v režiji Enrica Lübbeja.

Elfriede Jelinek: Rechnitz (Angel uničenja)

V soboto, 7. junija 2014, v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje gledališče Schauspielhaus Leipzig z uprizoritvijo Elfriede Jelinek Rechnitz (Angel uničenja) v režiji Enrica Lübbeja.

21.05.2014: S premiero drame Ronalda Harwooda Garderober v režiji Veljka Mićunovića bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 21. maja 2014, v Stari dvorani sklenila aktualno sezono. Nastopili bodo Ivo Ban k. g., Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič in Davor Herga.

Garderober v režiji Veljka Mićunovića

S premiero drame Ronalda Harwooda Garderober v režiji Veljka Mićunovića bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 21. maja 2014, v Stari dvorani sklenila aktualno sezono. Nastopili bodo Ivo Ban k. g., Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič in Davor Herga.

20.05.2014: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Diego de Brea, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2014/2015.

Sezona 2014/2015 v SNG Maribor

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Diego de Brea, umetniški direktor Opere Simon Krečič ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter Simfoničnega orkestra za sezono 2014/2015.

09.05.2014: Strokovna žirija 21. Mednarodnega festivala malih odrov na Reki je avtorskemu projektu Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd podelila nagrado Veljko Maričić za najboljšo predstavo v celoti. Avtorska ekipa predstave je prejela še nagrado za scenografijo in Tomaž Bezjak za oblikovanje svetlobe.

Do tu sega gozd – najboljša predstava festivala

Strokovna žirija 21. Mednarodnega festivala malih odrov na Reki je avtorskemu projektu Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd podelila nagrado Veljko Maričić za najboljšo predstavo v celoti. Avtorska ekipa predstave je prejela še nagrado za scenografijo in Tomaž Bezjak za oblikovanje svetlobe.

06.05.2014: S premiero lirične pravljične opere Antonína Dvořáka Rusalka pod taktirko Jaroslava Kyzlinka in v režiji Jiříja Nekvasila bosta Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 9. maja 2014, sklenila aktualno sezono.

Lirična pravljična Rusalka Antonína Dvořáka

S premiero lirične pravljične opere Antonína Dvořáka Rusalka pod taktirko Jaroslava Kyzlinka in v režiji Jiříja Nekvasila bosta Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 9. maja 2014, sklenila aktualno sezono.

02.05.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 2. maja 2014, z avtorskim projektom Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd gostovala na 21. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki. Predstavo so odigrali v Hrvaškem kulturnem domu na Sušaku.

Do tu sega gozd na Mednarodnem festivalu malih odrov

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 2. maja 2014, z avtorskim projektom Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd gostovala na 21. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki. Predstavo so odigrali v Hrvaškem kulturnem domu na Sušaku.

11.04.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z dramo o erotičnih intrigah Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona Nevarna razmerja (Les Liaisons dangereuses) v režiji Aleksandra Popovskega v nedeljo, 13. aprila 2014, gostovala v HNK Zagreb.

Nevarna razmerja v HNK Zagreb

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z dramo o erotičnih intrigah Choderlosa de Laclosa in Christopherja Hamptona Nevarna razmerja (Les Liaisons dangereuses) v režiji Aleksandra Popovskega v nedeljo, 13. aprila 2014, gostovala v HNK Zagreb.

04.04.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 4. aprila 2014, v Stari dvorani premierno uprizorila Mrtve duše Mihaila Afanasjeviča Bulgakova, dramatizacijo pesnitve Nikolaja Vasiljeviča Gogolja v režiji Ivana Popovskega.

Premiera Mrtvih duš v Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 4. aprila 2014, v Stari dvorani premierno uprizorila Mrtve duše Mihaila Afanasjeviča Bulgakova, dramatizacijo pesnitve Nikolaja Vasiljeviča Gogolja v režiji Ivana Popovskega.

27.03.2014: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. marca 2014, premierno uprizoril balet Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa po koreografiji Mariusa Petipaja in balet Carmen na glasbo Rodiona Ščedrina v režiji in koreografiji Valentine Turcu.

Premiera Paquite in Carmen v Baletu SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. marca 2014, premierno uprizoril balet Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa po koreografiji Mariusa Petipaja in balet Carmen na glasbo Rodiona Ščedrina v režiji in koreografiji Valentine Turcu.

25.03.2014: Mateja Pucko je prejela priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke v letu 2013 za vlogi Helle in Praskovje v predstavi Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, vlogo Sobarice v predstavi John Gabriel Borkman Henrika Ibsena in vlogo Marinele v predstavi Nema poroka Željke Udovičić. Iskrene čestitke!

Mateja Pucko prejela nagrado ZDUS-a

Mateja Pucko je prejela priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke v letu 2013 za vlogi Helle in Praskovje v predstavi Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, vlogo Sobarice v predstavi John Gabriel Borkman Henrika Ibsena in vlogo Marinele v predstavi Nema poroka Željke Udovičić. Iskrene čestitke!

21.03.2014: Nocoj se lahko v Stari dvorani SNG Maribor prepustite trem vokalistkam, ki se bodo sprehaodile med skladbami pop glasbe preteklega stoletja. Pesmi so izbrane iz obdobja bluesa, swinga, rocka, R’N’B-ja, countrieja, musicala, rock opere in drugih zvrsti. Izvedbe so ob spremljavi klavirja, nekaj pa je a cappella priredb.

Nocoj koncert Serafine: Around the Music

Nocoj se lahko v Stari dvorani SNG Maribor prepustite trem vokalistkam, ki se bodo sprehaodile med skladbami pop glasbe preteklega stoletja. Pesmi so izbrane iz obdobja bluesa, swinga, rocka, R’N’B-ja, countrieja, musicala, rock opere in drugih zvrsti. Izvedbe so ob spremljavi klavirja, nekaj pa je a cappella priredb.

05.03.2014: Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. marca 2014, prizorišče premiere komične opere Gioacchina Rossinija L'italiana in Algeri/Italijanka v Alžiru pod taktirko Gianluca Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. Na premieri bo v naslovni vlogi nastopila mezzosopranistka Guadalupe Barrientos.

L'italiana in Algeri/Italijanka v Alžiru

Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 7. marca 2014, prizorišče premiere komične opere Gioacchina Rossinija L'italiana in Algeri/Italijanka v Alžiru pod taktirko Gianluca Martinenghija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. Na premieri bo v naslovni vlogi nastopila mezzosopranistka Guadalupe Barrientos.

28.02.2014: Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v nedeljo, 2. marca 2014, v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavarotti v Modeni nastopil s predstavama Edwarda Cluga Radio and Juliet in Tango. Gostovanje poteka v okviru Pomladnega plesnega festivala, na katerem se s predstavami s področja sodobnega plesa predstavljajo proslavljeni baletni ansambli s celega sveta.

Clugov Radio and Juliet ter Tango v Modeni

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v nedeljo, 2. marca 2014, v gledališču Teatro Comunale Luciano Pavarotti v Modeni nastopil s predstavama Edwarda Cluga Radio and Juliet in Tango. Gostovanje poteka v okviru Pomladnega plesnega festivala, na katerem se s predstavami s področja sodobnega plesa predstavljajo proslavljeni baletni ansambli s celega sveta.

24.02.2014: Po uspešni premieri v Ljubljani bomo ta teden še v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor priča premieri drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja in v priredbi Žanine Mirčevske, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Premiera Kralja na Betajnovi bo v Mariboru 28. februarja, predstava je na sporedu še 25., 26., 27. februarja ter 1., 5., 6., 7., 8. in 15. marca 2014.

Mariborska premiera Cankarjevega Kralja na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja

Po uspešni premieri v Ljubljani bomo ta teden še v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor priča premieri drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja in v priredbi Žanine Mirčevske, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Premiera Kralja na Betajnovi bo v Mariboru 28. februarja, predstava je na sporedu še 25., 26., 27. februarja ter 1., 5., 6., 7., 8. in 15. marca 2014.

20.02.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v petek, 21. februarja 2014, gostovala v HNK v Varaždinu.

John Gabriel Borkman v HNK v Varaždinu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v petek, 21. februarja 2014, gostovala v HNK v Varaždinu.

11.02.2014: Spoštovani, žalostni sporočamo, da nas je za vedno zapustila Milena Muhič, prvakinja Drame in ambasadorka Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Milena Muhič se je rodila 2. junija 1937 v Mariboru. Leta 1964 se je pridružila ansamblu mariborske Drame in mu ostala zvesta do upokojitve. Leta 1975 je bila nagrajena s Severjevo nagrado, leta 1973 je prejela Borštnikovo nagrado za igro, leta 1976 nagrado Prešernovega sklada, za življenjsko delo je bila nagrajena z Borštnikovim prstanom leta 1993. Žalna seja bo v sredo, 12. februarja 2014, ob 12. uri v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Umrla je Milena Muhič

Spoštovani, žalostni sporočamo, da nas je za vedno zapustila Milena Muhič, prvakinja Drame in ambasadorka Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Milena Muhič se je rodila 2. junija 1937 v Mariboru. Leta 1964 se je pridružila ansamblu mariborske Drame in mu ostala zvesta do upokojitve. Leta 1975 je bila nagrajena s Severjevo nagrado, leta 1973 je prejela Borštnikovo nagrado za igro, leta 1976 nagrado Prešernovega sklada, za življenjsko delo je bila nagrajena z Borštnikovim prstanom leta 1993. Žalna seja bo v sredo, 12. februarja 2014, ob 12. uri v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

05.02.2014: Na velikem odru ljubljanske Drame bo v četrtek, 6. februarja, ob 20.00, 110 let po prvi krstni uprizoritvi, premiera drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja in v priredbi Žanine Mirčevske, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Premiera v Drami SNG Maribor bo 28. februarja.

Cankarjev Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja

Na velikem odru ljubljanske Drame bo v četrtek, 6. februarja, ob 20.00, 110 let po prvi krstni uprizoritvi, premiera drame Ivana Cankarja Kralj na Betajnovi v režiji Eduarda Milerja in v priredbi Žanine Mirčevske, ki je nastala v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor. Premiera v Drami SNG Maribor bo 28. februarja.

22.01.2014: Nocoj in jutri bo v Stari dvorani SNG Maribor gostovanje MGL s Shakespeareovo tragedijo Othello v režiji Jerneja Lorencija. V naslovni vlogi bo nastopil Sebastian Cavazza.

Shakespearov Othello

Nocoj in jutri bo v Stari dvorani SNG Maribor gostovanje MGL s Shakespeareovo tragedijo Othello v režiji Jerneja Lorencija. V naslovni vlogi bo nastopil Sebastian Cavazza.

13.01.2014: Spoštovani! Obveščamo vas, da predstava Revizor v ponedeljek, 13. 1. 2014, ob 20.00 za abonma Dijaški 1 in izven zaradi bolezni v ansamblu odpade! Hvala za razumevanje.

ODPOVED PREDSTAVE REVIZOR, 13. 1. 2014

Spoštovani! Obveščamo vas, da predstava Revizor v ponedeljek, 13. 1. 2014, ob 20.00 za abonma Dijaški 1 in izven zaradi bolezni v ansamblu odpade! Hvala za razumevanje.

11.01.2014: Spoštovani! Obveščamo vas, da predstava Nočni portir v soboto, 11. 1. 2014, ob 17.00 za abonma Drama popoldanski in izven, zaradi bolezni v ansamblu, odpade! Hvala za razumevanje.

ODPOVED PREDSTAVE NOČNI PORTIR - 11. 1. 2014 OB 17.00

Spoštovani! Obveščamo vas, da predstava Nočni portir v soboto, 11. 1. 2014, ob 17.00 za abonma Drama popoldanski in izven, zaradi bolezni v ansamblu, odpade! Hvala za razumevanje.

07.01.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. januarja 2014, na Malem odru premierno uprizorila erotično dramo Nočni portir v režiji None Ciobanu. Igrata Nataša Matjašec Rošker in Peter Boštjančič.

Erotična drama Nočni portir v režiji None Ciobanu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. januarja 2014, na Malem odru premierno uprizorila erotično dramo Nočni portir v režiji None Ciobanu. Igrata Nataša Matjašec Rošker in Peter Boštjančič.

02.01.2014: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. januarja 2014, z uprizoritvijo avtorskega projekta igralcev Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd, in v soboto, 4. januarja 2014, s satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree gostovala v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM).

Do tu sega gozd in Revizor v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM)

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 3. januarja 2014, z uprizoritvijo avtorskega projekta igralcev Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd, in v soboto, 4. januarja 2014, s satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree gostovala v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM).

16.12.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 18. decembra 2013, v Stari dvorani že petdesetič uprizorila Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Nastopili bodo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič.

50. jubilejna Malomeščanska svatba

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v sredo, 18. decembra 2013, v Stari dvorani že petdesetič uprizorila Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Nastopili bodo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič.

13.12.2013: Nocoj bo v Stari dvorani SNG Maribor gostovanje GDK Gavella Zagreb z dramo Fina mrtva dekleta v režiji Daliborja Matanića po tekstu Mateta Matišića. Igrajo Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek in Đorđe Kukuljica.

Razvpita Fina mrtva dekleta

Nocoj bo v Stari dvorani SNG Maribor gostovanje GDK Gavella Zagreb z dramo Fina mrtva dekleta v režiji Daliborja Matanića po tekstu Mateta Matišića. Igrajo Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek in Đorđe Kukuljica.

12.12.2013: Zaradi velikega zanimanja bo uspešnica sezone, spektakularna uprizoritev Verdijeve Aide v Veliki dvorani SNG Maribor na sporedu še v soboto, 12. aprila 2014. Vstopnice (namig: lepo darilo v prazničnem času) so že v prodaji. Zagotovite si svojo!

Aida v Mariboru na sporedu tudi aprila

Zaradi velikega zanimanja bo uspešnica sezone, spektakularna uprizoritev Verdijeve Aide v Veliki dvorani SNG Maribor na sporedu še v soboto, 12. aprila 2014. Vstopnice (namig: lepo darilo v prazničnem času) so že v prodaji. Zagotovite si svojo!

11.12.2013: Nocoj z večkrat nagrajeno dramo Henrika Ibsena JOHN GABRIEL BORKMAN v režiji Mateje Koležnik gostujemo v Gledališču Park v Murski Soboti. V Stari dvorani pa gostimo poročno melodramo po napolitansko FILUMENA MARTURANO v režiji Katje Pegan v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica s Sašo Pavček v naslovni vlogi.

John Gabriel Borkman v Murski Soboti, Filomena Marturano v Stari dvorani

Nocoj z večkrat nagrajeno dramo Henrika Ibsena JOHN GABRIEL BORKMAN v režiji Mateje Koležnik gostujemo v Gledališču Park v Murski Soboti. V Stari dvorani pa gostimo poročno melodramo po napolitansko FILUMENA MARTURANO v režiji Katje Pegan v izvedbi Gledališča Koper in SNG Nova Gorica s Sašo Pavček v naslovni vlogi.

04.12.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. decembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo Željke Udovičić Nema poroka v režiji Dina Mustafića, nastale po motivih iz istoimenskega romunskega filma. Vesela, a bizarna zgodba prikazuje absurdnost življenja v komunistični preteklosti in slika romunsko podeželje na drugi strani železne zavese.

Premiera komične drame Nema poroka

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. decembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila komično dramo Željke Udovičić Nema poroka v režiji Dina Mustafića, nastale po motivih iz istoimenskega romunskega filma. Vesela, a bizarna zgodba prikazuje absurdnost življenja v komunistični preteklosti in slika romunsko podeželje na drugi strani železne zavese.

27.11.2013: Na Prešernov rojstni dan 3. decembra se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi v okviru množičnega kulturnega dogodka Ta veseli dan kulture, ki ga je v Prešernovem letu 2000 Ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Tudi letos bodo v torek, 3. decembra, svoja vrata odprli številni kulturni zavodi, med njimi tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

Ta veseli dan kulture

Na Prešernov rojstni dan 3. decembra se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi v okviru množičnega kulturnega dogodka Ta veseli dan kulture, ki ga je v Prešernovem letu 2000 Ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Tudi letos bodo v torek, 3. decembra, svoja vrata odprli številni kulturni zavodi, med njimi tudi Slovensko narodno gledališče Maribor.

26.11.2013: Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. novembra 2013, prizorišče premiere opere Giuseppeja Verdija Aida – velike koprodukcije Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Cankarjevega doma Ljubljana – pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

Premiera Verdijeve Aide

Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 29. novembra 2013, prizorišče premiere opere Giuseppeja Verdija Aida – velike koprodukcije Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Cankarjevega doma Ljubljana – pod taktirko Francesca Rose in v režiji Piera Francesca Maestrinija.

21.11.2013: Nocoj v Stari dvorani gostujeta INK Pula in HNK Varaždin s uprizoritvijo znamenite Glorije Ranka Marinkoviča v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Helena Minić, Mijo Pavelko, Zvonko Zečević, Ivica Pucar, Jan Kerekeš, Zdenko Brlek, Robert Ugrina, Sofija Cingula, Robert Karanfilov in Nikola Racan.

Nocoj Marinkovičeva Glorija v režiji Damirja Zlatarja Freya

Nocoj v Stari dvorani gostujeta INK Pula in HNK Varaždin s uprizoritvijo znamenite Glorije Ranka Marinkoviča v režiji Damirja Zlatarja Freya. Igrajo Helena Minić, Mijo Pavelko, Zvonko Zečević, Ivica Pucar, Jan Kerekeš, Zdenko Brlek, Robert Ugrina, Sofija Cingula, Robert Karanfilov in Nikola Racan.

07.11.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 8. novembra 2013, premierno uprizorila komični balet Navihanka (La fille mal gardée) v koreografiji Vladimirja Derevianka in pod taktirko Mladena Tarbuka. Na premieri bodo v glavnih vlogah nastopili Tetiana Svitlična (Lisa), Anton Bogov (Colin), Sytze Jan Luske (Marceline) in Matjaž Marin (Nicaise).

Premiera komičnega baleta Navihanka

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 8. novembra 2013, premierno uprizorila komični balet Navihanka (La fille mal gardée) v koreografiji Vladimirja Derevianka in pod taktirko Mladena Tarbuka. Na premieri bodo v glavnih vlogah nastopili Tetiana Svitlična (Lisa), Anton Bogov (Colin), Sytze Jan Luske (Marceline) in Matjaž Marin (Nicaise).

05.11.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 7. novembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila Levstikovega Martina Krpana. Režiser in avtor scenarija je Janez Burger, v vlogi pripovedovalca bo nastopil Vladimir Vlaškalić. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana, kjer bo premiera 9. novembra 2013. V Ljubljani bo kot pripovedovalec nastopil Janez Škof.

Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 7. novembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila Levstikovega Martina Krpana. Režiser in avtor scenarija je Janez Burger, v vlogi pripovedovalca bo nastopil Vladimir Vlaškalić. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana, kjer bo premiera 9. novembra 2013. V Ljubljani bo kot pripovedovalec nastopil Janez Škof.

27.10.2013: Na pravkar zaključenem 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je strokovna žirija podelila Borštnikovo nagrado za režijo Mateji Koležnik za režijo uprizoritve John Gabriel Borkman. Borštnikovo nagrado za igro sta prejela Nataša Matjašec Rošker za vlogo Elle Rentheim  in Igor Samobor za vlogo Johna Gabriela Borkmana v uprizoritvi John Gabriel Borkman. Borštnikovo nagrado za scenografijo sta prejela Numen in Ivana Radenović za scenografijo v uprizoritvah Črna žival žalost v izvedbi MGL in Mojster in Margareta v izvedbi Drame SNG Maribor.

Štiri nagrade na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na pravkar zaključenem 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je strokovna žirija podelila Borštnikovo nagrado za režijo Mateji Koležnik za režijo uprizoritve John Gabriel Borkman. Borštnikovo nagrado za igro sta prejela Nataša Matjašec Rošker za vlogo Elle Rentheim  in Igor Samobor za vlogo Johna Gabriela Borkmana v uprizoritvi John Gabriel Borkman. Borštnikovo nagrado za scenografijo sta prejela Numen in Ivana Radenović za scenografijo v uprizoritvah Črna žival žalost v izvedbi MGL in Mojster in Margareta v izvedbi Drame SNG Maribor.

18.10.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v soboto, 19. oktobra 2013, gostovala na zaključku 28. festivala Gavelline večeri v Zagrebu. Nastopili bodo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

John Gabriel Borkman na zaključku 28. festivala Gavelline večeri

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z uprizoritvijo drame Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik v soboto, 19. oktobra 2013, gostovala na zaključku 28. festivala Gavelline večeri v Zagrebu. Nastopili bodo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

17.10.2013: Balet SNG Maribor se je s predstavami Don Kihot, Radio and Juliet in Paquita odpravil na gostovanje na Finsko, kjer bo v dvorani Marttija Talvele v koncertnem in kongresnem centru Mikaeli v mestu Mikkeli nastopil na festivalu Savcor Ballet.

Gostovanje Baleta SNG Maribor na Finskem

Balet SNG Maribor se je s predstavami Don Kihot, Radio and Juliet in Paquita odpravil na gostovanje na Finsko, kjer bo v dvorani Marttija Talvele v koncertnem in kongresnem centru Mikaeli v mestu Mikkeli nastopil na festivalu Savcor Ballet.

15.10.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je premierno uprizorila pravljično opero Tomaža Sveteta Granatno jabolko pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Yulie Roschina. Nastopili so Jaki Jurgec (Kralj), Dušan Topolovec (Princ), Valentina Čuden (Princesa), Alfonz Kodrič (Drevo), Klavdija Stanišić (Čarovnica), Nataša Matjašec Rošker (Glas čarovnice), plesalki Mirjana Šrot in Ines Uroševič ter simfonični orkester Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Praizvedba Granatnega jabolka Tomaža Sveteta

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je premierno uprizorila pravljično opero Tomaža Sveteta Granatno jabolko pod taktirko Simona Robinsona in v režiji Yulie Roschina. Nastopili so Jaki Jurgec (Kralj), Dušan Topolovec (Princ), Valentina Čuden (Princesa), Alfonz Kodrič (Drevo), Klavdija Stanišić (Čarovnica), Nataša Matjašec Rošker (Glas čarovnice), plesalki Mirjana Šrot in Ines Uroševič ter simfonični orkester Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

14.10.2013: Na Mednarodnem baletnem gala koncertu so minulo soboto podelili strokovne nagrade DBUS. Med njimi je nagrado Pie in Pina Mlakarja prejela Valentina Turcu za koreografijo baleta Romeo in Julija. Nagrado Lidije Vizjak pa Balet SNG Maribor za izvedbo prej omenjenega baleta.

Valentina Turcu in Balet SNG Maribor prejela strokovni nagradi DBUS

Na Mednarodnem baletnem gala koncertu so minulo soboto podelili strokovne nagrade DBUS. Med njimi je nagrado Pie in Pina Mlakarja prejela Valentina Turcu za koreografijo baleta Romeo in Julija. Nagrado Lidije Vizjak pa Balet SNG Maribor za izvedbo prej omenjenega baleta.

24.09.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 27. septembra 2013, premierno uprizorila opero Il trittico/Triptih (Il tabarro/Plašč, Suor Angelica/Sestra Angelika, Gianni Schicchi) pod taktirko Claudia Marie Michelija in v režiji Paul-Émila Fournyja.

Premiera Puccinijeve mojstrovine Il trittico/Triptih

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 27. septembra 2013, premierno uprizorila opero Il trittico/Triptih (Il tabarro/Plašč, Suor Angelica/Sestra Angelika, Gianni Schicchi) pod taktirko Claudia Marie Michelija in v režiji Paul-Émila Fournyja.

17.09.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 20. septembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree.

Gogoljeva satirična komedija Revizor v režiji Diega de Bree

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 20. septembra 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila satirično komedijo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja Revizor v režiji Diega de Bree.

04.09.2013: Nagrado za najboljšo predstavo je na VIII. festivalu mediteranskega teatra Purgatorije 2013 v Tivtu v Črni gori prejel Odisej – koprodukcija Gledališča Ulysses Brioni, Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, GDK Gavella Zagreb, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Ateljeja 212 Beograd, Sterijinega pozorja Novi Sad in Teatra na Navigatorot Skopje, na besedilo Gorana Stefanovskega in v režiji Aleksandra Popovskega, je sporočila žirija v sestavi: teatrolog prof. dr. Darko Antović, predsednik žirije, in člani producent Zoran Živković, igralka Vesna Vujošević, režiser Petar Pejaković ter dramaturg in publicist Dragan Tripković. Ob nagradi za najboljšo predstavo je slavil še Ozren Grabarić, ki je prejel nagrado za najboljšo igralsko stvaritev za naslovno vlogo v prej omenjeni uprizoritvi. Tradicionalni festival mediteranskega teatra Purgatorije je letos potekal v Tivtu od 24. junija do 3. septembra. Program so sestavljali trije segmenti: gledališče, glasba in likovna umetnost.

Odisej najboljša predstava Purgatorija

Nagrado za najboljšo predstavo je na VIII. festivalu mediteranskega teatra Purgatorije 2013 v Tivtu v Črni gori prejel Odisej – koprodukcija Gledališča Ulysses Brioni, Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, GDK Gavella Zagreb, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Ateljeja 212 Beograd, Sterijinega pozorja Novi Sad in Teatra na Navigatorot Skopje, na besedilo Gorana Stefanovskega in v režiji Aleksandra Popovskega, je sporočila žirija v sestavi: teatrolog prof. dr. Darko Antović, predsednik žirije, in člani producent Zoran Živković, igralka Vesna Vujošević, režiser Petar Pejaković ter dramaturg in publicist Dragan Tripković. Ob nagradi za najboljšo predstavo je slavil še Ozren Grabarić, ki je prejel nagrado za najboljšo igralsko stvaritev za naslovno vlogo v prej omenjeni uprizoritvi. Tradicionalni festival mediteranskega teatra Purgatorije je letos potekal v Tivtu od 24. junija do 3. septembra. Program so sestavljali trije segmenti: gledališče, glasba in likovna umetnost.

04.09.2013: Medtem ko v gledališču na Slomškovem trgu v Mariboru že pospešeno potekajo vaje za otvoritev nove sezone, je direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker v Gradcu predstavnikom sedme sile predstavil repertoar Opere in Baleta za aktualno sezono 2013/2014. Tako kot te dni v Mariboru se tudi v sosednji Avstriji izteka vpis v abonma. Prva premiera, Puccinijev Triptih v koprodukciji SNG Maribor, Opéra-Théâtre Metz in Grand Théâtre de Tours, bo 27. septembra.

Predstavitev sezone Opere in Baleta v Gradcu

Medtem ko v gledališču na Slomškovem trgu v Mariboru že pospešeno potekajo vaje za otvoritev nove sezone, je direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor Danilo Rošker v Gradcu predstavnikom sedme sile predstavil repertoar Opere in Baleta za aktualno sezono 2013/2014. Tako kot te dni v Mariboru se tudi v sosednji Avstriji izteka vpis v abonma. Prva premiera, Puccinijev Triptih v koprodukciji SNG Maribor, Opéra-Théâtre Metz in Grand Théâtre de Tours, bo 27. septembra.

17.07.2013: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 18. in 19. julija z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva gostoval na 64. Dubrovniških letnih igrah. Večernji list je predstavo ocenil kot "največji čudež prvega tedna iger, ki ga bo do konca poletja težko preseči ...", Jutarnji list pa jo je označil kot enega tistih "redkih trenutkov, ko se iz predstave odhaja na robu solz a hkrati izpolnjen in srečen".

Romeo in Julija na 64. Dubrovniških letnih igrah

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 18. in 19. julija z baletom Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva gostoval na 64. Dubrovniških letnih igrah. Večernji list je predstavo ocenil kot "največji čudež prvega tedna iger, ki ga bo do konca poletja težko preseči ...", Jutarnji list pa jo je označil kot enega tistih "redkih trenutkov, ko se iz predstave odhaja na robu solz a hkrati izpolnjen in srečen".

24.06.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, ki je v Umagu na Hrvaškem potekal od 14. do 23. junija, prejela grand prix za avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd.

Grand prix za Do tu sega gozd

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev, ki je v Umagu na Hrvaškem potekal od 14. do 23. junija, prejela grand prix za avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd.

19.06.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje danes, 19. junija 2013, z avtorskim projektom Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev.

Do tu sega gozd na festivalu Zlati lev v Umagu

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor gostuje danes, 19. junija 2013, z avtorskim projektom Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev.

06.06.2013: Balet SNG Maribor bo s predstavo Edwarda Cluga Tango v petek, 7. junija 2013, ob 21.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani začel festival Junij v Ljubljani. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Galina Čajka, Marina Krasnova, Pia Clug, Evgenija Koškina, Adriana Cioata, Branka Popovici, Cleopatra Purice, Klavdija Stanišič, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Vadim Kurgajev in Vasilij Kuzkin.

Clugov Tango v petek na Kongresnem trgu

Balet SNG Maribor bo s predstavo Edwarda Cluga Tango v petek, 7. junija 2013, ob 21.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani začel festival Junij v Ljubljani. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Galina Čajka, Marina Krasnova, Pia Clug, Evgenija Koškina, Adriana Cioata, Branka Popovici, Cleopatra Purice, Klavdija Stanišič, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Vadim Kurgajev in Vasilij Kuzkin.

30.05.2013: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, novi umetniški direktor Drame Diego de Brea, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2013/2014.

Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor za sezono 2013/2014

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, novi umetniški direktor Drame Diego de Brea, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier ter umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2013/2014.

21.05.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 24. maja 2013, premierno uprizorila opero Petra Iljiča Čajkovskega Jevgenij Onjegin pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Ivana Popovskega. Nastopili bodo Sabina Cvilak kot Tatjana in Konstantin Šušakov v naslovni vlogi ter solisti, operni zbor in simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Sponzor predstave je Geoplin.

Jevgenij Onjegin pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Ivana Popovskega

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 24. maja 2013, premierno uprizorila opero Petra Iljiča Čajkovskega Jevgenij Onjegin pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Ivana Popovskega. Nastopili bodo Sabina Cvilak kot Tatjana in Konstantin Šušakov v naslovni vlogi ter solisti, operni zbor in simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Sponzor predstave je Geoplin.

10.05.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik. Igrajo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

Premiera Johna Gabriela Borkmana v Drami SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo nocoj v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Henrika Ibsena John Gabriel Borkman v režiji Mateje Koležnik. Igrajo Igor Samobor k. g., Ksenija Mišič, Viktor Meglič, Nataša Matjašec Rošker, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

03.05.2013: Balet SNG Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Brazilijo, kjer bo na festivalu O Boticário na Dança nastopil v São Paulu, Riu de Janeiru in Curitibi. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc ter Olesja Hartmann in Tijuana Križman Hudernik.

Gostovanje Baleta SNG Maribor v Braziliji

Balet SNG Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Brazilijo, kjer bo na festivalu O Boticário na Dança nastopil v São Paulu, Riu de Janeiru in Curitibi. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc ter Olesja Hartmann in Tijuana Križman Hudernik.

23.04.2013: Po vrnitvi iz Sankt Peterburga se je Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v sredo, 24. aprila, s predstavo Edwarda Cluga in Milka Lazarja Watching others / Gledati druge gostoval v gledališču Teatro Amilcare Ponchielli v Cremoni.

Watching others / Gledati druge v Italiji

Po vrnitvi iz Sankt Peterburga se je Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo v sredo, 24. aprila, s predstavo Edwarda Cluga in Milka Lazarja Watching others / Gledati druge gostoval v gledališču Teatro Amilcare Ponchielli v Cremoni.

22.04.2013: V ponedeljek, 22. aprila 2013, so se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ustavili strokovnjaki iz Evrope, ki so v organizaciji Evropske gledališke konvencije – ETC na pomladni gledališki turneji s sloganom Nove perspektive za nove čase. V Stari dvorani so si ogledali dramo Choderlos de Laclos, Christopher Hampton Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega. Predstavi je sledil pogovor z ustvarjalci uprizoritve.

Spomladanska turneja ETC na Nevarnih razmerjih v Drami SNG Maribor

V ponedeljek, 22. aprila 2013, so se v Slovenskem narodnem gledališču Maribor ustavili strokovnjaki iz Evrope, ki so v organizaciji Evropske gledališke konvencije – ETC na pomladni gledališki turneji s sloganom Nove perspektive za nove čase. V Stari dvorani so si ogledali dramo Choderlos de Laclos, Christopher Hampton Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega. Predstavi je sledil pogovor z ustvarjalci uprizoritve.

18.04.2013: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 19. in 20. aprila z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem baletnem festivalu DANCE OPEN v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Clugov Le Sacre du Printemps na prestižnem Mednarodnem baletnem festivalu DANCE OPEN

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo 19. in 20. aprila z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem baletnem festivalu DANCE OPEN v Sankt Peterburgu v Rusiji.

10.04.2013: Na sklepni slovesnosti 43. Tedna slovenske drame je Grün-Filipičevo priznanje, ki se podeljuje za dosežke v slovenski dramaturgiji, prejel umetniški direktor mariborske Drame Vili Ravnjak. Kot je obrazložila žirija, je Ravnjak eden tistih dramaturgov, ki v sebi združujejo tako rekoč vse različne kvalitete tega velikokrat nerazumljenega in včasih spregledanega poklica.

Viliju Ravnjaku Grün-Filipičevo priznanje

Na sklepni slovesnosti 43. Tedna slovenske drame je Grün-Filipičevo priznanje, ki se podeljuje za dosežke v slovenski dramaturgiji, prejel umetniški direktor mariborske Drame Vili Ravnjak. Kot je obrazložila žirija, je Ravnjak eden tistih dramaturgov, ki v sebi združujejo tako rekoč vse različne kvalitete tega velikokrat nerazumljenega in včasih spregledanega poklica.

08.04.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta te dni gostovala na 27. Glasbenem bienalu Zagreb. V torek, 9. aprila 2013, bodo v gledališču Zagrebačko kazalište mladih izvedli baleta Songs for the Mating Season v koreografiji Edwarda Cluga in Nychthemeron v koreografiji Staše Zurovca, v sredo, 10. aprila 2013, pa v Hrvatskem narodnem kazalištu v Zagrebu Kogojeve Črne maske, koprodukcijo z SNG Opera in balet Ljubljana in Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012, pod taktirko Marka Hribernika in v režiji Janeza Burgerja.

Opera in Balet SNG Maribor na 27. Glasbenem bienalu Zagreb

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta te dni gostovala na 27. Glasbenem bienalu Zagreb. V torek, 9. aprila 2013, bodo v gledališču Zagrebačko kazalište mladih izvedli baleta Songs for the Mating Season v koreografiji Edwarda Cluga in Nychthemeron v koreografiji Staše Zurovca, v sredo, 10. aprila 2013, pa v Hrvatskem narodnem kazalištu v Zagrebu Kogojeve Črne maske, koprodukcijo z SNG Opera in balet Ljubljana in Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012, pod taktirko Marka Hribernika in v režiji Janeza Burgerja.

25.03.2013: Vili Ravnjak, umetniški direktor Drame SNG Maribor, je dobitnik velikega bršljanovega venca 2013 – priznanja ZDUS za življenjsko delo za delo na različnih področjih gledališke teorije in prakse: praktične dramaturgije, pisanja za gledališče in o njem, gledališke režije, pedagoškega dela in umetniškega vodenja Drame SNG Maribor.

Veliki bršljanov venec 2013 Viliju Ravnjaku

Vili Ravnjak, umetniški direktor Drame SNG Maribor, je dobitnik velikega bršljanovega venca 2013 – priznanja ZDUS za življenjsko delo za delo na različnih področjih gledališke teorije in prakse: praktične dramaturgije, pisanja za gledališče in o njem, gledališke režije, pedagoškega dela in umetniškega vodenja Drame SNG Maribor.

19.03.2013: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. marca 2013, premierno uprizoril Večer sodobnih baletov v koreografiji Staše Zurovca, Gaja Žmavca in Zorana Markovića. Na sporedu bodo praizvedbe modernega baleta, ekskluzivno ustvarjene za mariborski Balet.

Premiera Večera sodobnih baletov v koreografiji Staše Zurovca, Gaja Žmavca in Zorana Markovića

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 22. marca 2013, premierno uprizoril Večer sodobnih baletov v koreografiji Staše Zurovca, Gaja Žmavca in Zorana Markovića. Na sporedu bodo praizvedbe modernega baleta, ekskluzivno ustvarjene za mariborski Balet.

12.03.2013: Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel igralec Vlado Novak. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa je žirija ob umetniški direktorici Festivala Borštnikovo srečanje Alji Predan podelila še pesnici Lidiji Gačnik Gombač, in akademskemu slikarju Jožetu Šubicu.

Glazerjevo nagrado prejme Vlado Novak

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel igralec Vlado Novak. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa je žirija ob umetniški direktorici Festivala Borštnikovo srečanje Alji Predan podelila še pesnici Lidiji Gačnik Gombač, in akademskemu slikarju Jožetu Šubicu.

06.03.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. marca 2013, premierno uprizorila opero Wolfganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni pod taktirko Davida T. Heusla in v režiji Paul-Émila Fournyja. Po premieri bo opera na sporedu še 10., 12., 14., 16. marca ter 13. in 15. aprila 2013.

Premiera Mozartovega Don Giovannija

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 8. marca 2013, premierno uprizorila opero Wolfganga Amadeusa Mozarta Don Giovanni pod taktirko Davida T. Heusla in v režiji Paul-Émila Fournyja. Po premieri bo opera na sporedu še 10., 12., 14., 16. marca ter 13. in 15. aprila 2013.

20.02.2013: Predstavo Veliki briljantni valček, ki je zaradi tehničnih težav odpadla v torek, 19. februarja 2013, bomo odigrali v torek, 12. marca, ob 20. uri v Stari dvorani za abonmaja DRAMA TOREK 2 A in DRAMA TOREK 2 B.

Odpadli Veliki briljantni valček bo odigran 12. marca 2013

Predstavo Veliki briljantni valček, ki je zaradi tehničnih težav odpadla v torek, 19. februarja 2013, bomo odigrali v torek, 12. marca, ob 20. uri v Stari dvorani za abonmaja DRAMA TOREK 2 A in DRAMA TOREK 2 B.

18.02.2013: Celotni glasbeni svet se v letu 2013 spominja 200-letnice rojstva dveh opernih velikanov: Giuseppeja Verdija in Richarda Wagnerja. Oba skladatelja sta operno umetnost svojega naroda pripeljala do vrha, ki ga je težko preseči. Del njune umetnosti predstavlja tudi program 3. koncerta Simfoničnega cikla, ki bo na sporedu v četrtek, 21. februarja 2013, ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor. Koncert v sebi ne razkriva le posameznih odsekov mojstrovin skladateljev, temveč tudi rdečo nit med posameznimi stvaritvami. Ta rdeča nit je skrita v posameznih odsekih oz. barvah odlomkov oper, ki sta jih skladatelja mojstrsko obdelala, vsak s svojo glasbeno govorico.

VERDI/WAGNER

Celotni glasbeni svet se v letu 2013 spominja 200-letnice rojstva dveh opernih velikanov: Giuseppeja Verdija in Richarda Wagnerja. Oba skladatelja sta operno umetnost svojega naroda pripeljala do vrha, ki ga je težko preseči. Del njune umetnosti predstavlja tudi program 3. koncerta Simfoničnega cikla, ki bo na sporedu v četrtek, 21. februarja 2013, ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor. Koncert v sebi ne razkriva le posameznih odsekov mojstrovin skladateljev, temveč tudi rdečo nit med posameznimi stvaritvami. Ta rdeča nit je skrita v posameznih odsekih oz. barvah odlomkov oper, ki sta jih skladatelja mojstrsko obdelala, vsak s svojo glasbeno govorico.

29.01.2013: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 1. februarja 2013, premierno uprizorila opero Georgesa Bizeta Carmen pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Philippa Arlauda.

Premiera Bizetove Carmen v Operi in Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 1. februarja 2013, premierno uprizorila opero Georgesa Bizeta Carmen pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Philippa Arlauda.

22.01.2013: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 25. januarja 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Mojster in Margareta po znamenitem romanu Mihaila Bulgakova in v režiji Janusza Kice.

Mojster in Margareta v režiji Janusza Kice

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 25. januarja 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Mojster in Margareta po znamenitem romanu Mihaila Bulgakova in v režiji Janusza Kice.

16.01.2013: Gledališče Atelje 212 iz Beograda zaradi ekonomskih razlogov odpoveduje gostovanje predstave Oče na službenem potovanju. Za nastalo situacijo se Vam iskreno opravičujemo in Vas prosimo za razumevanje.   

Odpoved predstave Oče na službenem potovanju

Gledališče Atelje 212 iz Beograda zaradi ekonomskih razlogov odpoveduje gostovanje predstave Oče na službenem potovanju. Za nastalo situacijo se Vam iskreno opravičujemo in Vas prosimo za razumevanje.   

08.01.2013: V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v ponedeljek, 14., in v torek, 15. januarja 2013, gostovalo gledališče Zagrebačko kazalište mladih z nagrajeno predstavo Idiot po istoimenskem romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskega v dramatizaciji in režiji Ivana Popovskega. Tematika enega najbolj znanih del svetovne literature je v dialogu z našim turbulentnim časom, hkrati pa opisuje vse tisto, kar odhaja in odmira. Predstava povezuje dve dobi in izpostavlja obsesivne teme, ki so jima skupne.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski Idiot v režiji Ivana Popovskega

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v ponedeljek, 14., in v torek, 15. januarja 2013, gostovalo gledališče Zagrebačko kazalište mladih z nagrajeno predstavo Idiot po istoimenskem romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskega v dramatizaciji in režiji Ivana Popovskega. Tematika enega najbolj znanih del svetovne literature je v dialogu z našim turbulentnim časom, hkrati pa opisuje vse tisto, kar odhaja in odmira. Predstava povezuje dve dobi in izpostavlja obsesivne teme, ki so jima skupne.

27.12.2012: Spletna stran Slovenskega narodnega gledališča Maribor je osvojila glavno nagrado na hrvaškem natečaju "VIDI Web Top 100" v kategoriji "VIDI Web Top 10 exU". VIDI je znan hrvaški časopis za računalništvo in internet, ki že 14 let organizira prestižni izbor najboljših spletnih strani v različnih kategorijah "VIDI Web Top 100". V tem obdobju se je na ta prestižni natečaj prijavilo več kot 33.000 spletnih strani. Več o natečaju, skupaj s seznamom vseh nominiranih, finalistov in nagrajenih spletnih strani, si lahko preberete na http://top100.vidi.hr.

Nagrada spletni strani SNG Maribor

Spletna stran Slovenskega narodnega gledališča Maribor je osvojila glavno nagrado na hrvaškem natečaju "VIDI Web Top 100" v kategoriji "VIDI Web Top 10 exU". VIDI je znan hrvaški časopis za računalništvo in internet, ki že 14 let organizira prestižni izbor najboljših spletnih strani v različnih kategorijah "VIDI Web Top 100". V tem obdobju se je na ta prestižni natečaj prijavilo več kot 33.000 spletnih strani. Več o natečaju, skupaj s seznamom vseh nominiranih, finalistov in nagrajenih spletnih strani, si lahko preberete na http://top100.vidi.hr.

17.12.2012: V Škofji Loki je v nedeljo, 16. decembra, Sklad Staneta Severja podelil prestižne, že 42. Severjeve nagrade za igralske dosežke. Žirija v sestavi Damjana Černe, Staša Mihelčič, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Branko Šturbej je nagradila Branka Jordana za vlogo Vikonta de Valmonta v Nevarnih razmerjih. Nagrade so prejeli še Nataša Barbara Gračner, študentki dramske igre Ana Urbanc in Ajda Smrekar ter ljubiteljski igralec Miha Zrimšek.

Branko Jordan prejel Severjevo nagrado za igralske dosežke

V Škofji Loki je v nedeljo, 16. decembra, Sklad Staneta Severja podelil prestižne, že 42. Severjeve nagrade za igralske dosežke. Žirija v sestavi Damjana Černe, Staša Mihelčič, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Branko Šturbej je nagradila Branka Jordana za vlogo Vikonta de Valmonta v Nevarnih razmerjih. Nagrade so prejeli še Nataša Barbara Gračner, študentki dramske igre Ana Urbanc in Ajda Smrekar ter ljubiteljski igralec Miha Zrimšek.

14.12.2012: V soboto, 15. decembra, bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor že stota jubilejna ponovitev priljubljene otroške igre Maje Borin Vilinček v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrajo Matevž Biber, Davor Herga, Ivica Knez, Eva Kraš, Viktor Meglič in Mateja Pucko. Vilinček je nastal po motivih predstave Vilinček z Lune Bena Minolija, ki je bila od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes uprizorjena skoraj v vseh poklicnih gledališčih. Dramaturginja v Drami SNG Maribor Maja Borin je adaptirala Minolijevo zgodbo, od katere so ostali osnovni motiv kraje hrušk in imena dramskih likov. Posodobila je karakterizacijo likov, kjer ni več delitve na slabe in dobre, dialoge je napisala v pogovornem jeziku, situacije, ki nastajajo zaradi sporov posameznih karakterjev, pa približala otroškemu razumevanju vrstnikov in sveta, v katerem živijo. Domišljija in resničnost, razumevanje in sprejemanje drugačnosti, spoštovanje narave in vseh bitij, s katerimi se srečujemo, se v uprizoritvi združijo v subtilno zgodbo prijateljstva in medsebojne ljubezni. Vilinček je bil premierno uprizorjen 20. septembra 2007 na Malem odru SNG Maribor. Doslej si je predstavo ogledalo več kot 10.450 gledalcev.

Jubilejna stota ponovitev Vilinčka v Drami SNG Maribor

V soboto, 15. decembra, bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor že stota jubilejna ponovitev priljubljene otroške igre Maje Borin Vilinček v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrajo Matevž Biber, Davor Herga, Ivica Knez, Eva Kraš, Viktor Meglič in Mateja Pucko. Vilinček je nastal po motivih predstave Vilinček z Lune Bena Minolija, ki je bila od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes uprizorjena skoraj v vseh poklicnih gledališčih. Dramaturginja v Drami SNG Maribor Maja Borin je adaptirala Minolijevo zgodbo, od katere so ostali osnovni motiv kraje hrušk in imena dramskih likov. Posodobila je karakterizacijo likov, kjer ni več delitve na slabe in dobre, dialoge je napisala v pogovornem jeziku, situacije, ki nastajajo zaradi sporov posameznih karakterjev, pa približala otroškemu razumevanju vrstnikov in sveta, v katerem živijo. Domišljija in resničnost, razumevanje in sprejemanje drugačnosti, spoštovanje narave in vseh bitij, s katerimi se srečujemo, se v uprizoritvi združijo v subtilno zgodbo prijateljstva in medsebojne ljubezni. Vilinček je bil premierno uprizorjen 20. septembra 2007 na Malem odru SNG Maribor. Doslej si je predstavo ogledalo več kot 10.450 gledalcev.

27.11.2012: Slovensko narodno gledališče Maribor bo v okviru prireditev Ta veseli dan kulture 2012 pripravilo ogled gledališča, ki bo v ponedeljek, 3. decembra 2012, ob 10. in 17. uri. Zbrane bodo najprej popeljali skozi številna prizorišča: Veliko dvorano, Staro dvorano, Komorni oder in Kazinsko dvorano, nato pa se podali v zakulisje, kjer si bodo ogledali, kako poteka nastanek posameznih dramskih, opernih ali baletnih predstav v šiviljskih, krojaških, čevljarskih in frizersko-maskerskih delavnicah. Ogled gledališča je brezplačen, vljudno vabljeni.

Ta veseli dan kulture 2012 v SNG Maribor

Slovensko narodno gledališče Maribor bo v okviru prireditev Ta veseli dan kulture 2012 pripravilo ogled gledališča, ki bo v ponedeljek, 3. decembra 2012, ob 10. in 17. uri. Zbrane bodo najprej popeljali skozi številna prizorišča: Veliko dvorano, Staro dvorano, Komorni oder in Kazinsko dvorano, nato pa se podali v zakulisje, kjer si bodo ogledali, kako poteka nastanek posameznih dramskih, opernih ali baletnih predstav v šiviljskih, krojaških, čevljarskih in frizersko-maskerskih delavnicah. Ogled gledališča je brezplačen, vljudno vabljeni.

13.11.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. novembra 2012, na odru Stare dvorane SNG Maribor premierno uprizorila avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd.

Premiera Do tu sega gozd

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 16. novembra 2012, na odru Stare dvorane SNG Maribor premierno uprizorila avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd.

13.11.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 17. novembra 2012, na Malem odru premierno uprizorila predstavo za najstnike Totalka avtoric Tamare Matevc in Maje Borin v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Maruša Majer k. g. in Nejc Ropret.

Premiera uprizoritve za najstnike Totalka

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 17. novembra 2012, na Malem odru premierno uprizorila predstavo za najstnike Totalka avtoric Tamare Matevc in Maje Borin v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Maruša Majer k. g. in Nejc Ropret.

09.11.2012: Na slavnostni seji Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor so podelili častna naziva Ambasador SNG Maribor dramskemu igralcu Vladu Novaku in muzikologinji dr. Manici Špendal.  Priznanje Ambasador SNG Maribor podeljuje Svet SNG Maribor zaposlenim in sodelavcem v znak posebnega priznanja za nadpovprečne prispevke, vrhunske dosežke in zasluge pri uveljavitvi in razvoju gledališča.

Vlado Novak in dr. Manica Špendal Ambasadorja SNG Maribor

Na slavnostni seji Sveta Slovenskega narodnega gledališča Maribor so podelili častna naziva Ambasador SNG Maribor dramskemu igralcu Vladu Novaku in muzikologinji dr. Manici Špendal.  Priznanje Ambasador SNG Maribor podeljuje Svet SNG Maribor zaposlenim in sodelavcem v znak posebnega priznanja za nadpovprečne prispevke, vrhunske dosežke in zasluge pri uveljavitvi in razvoju gledališča.

06.11.2012: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 9. novembra 2012, premierno uprizoril balet Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva in pod taktirko Alekseja Baklana. Na premieri bodo nastopili Catarina de Meneses kot Julija in Anton Bogov kot Romeo ter solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter Simfonični orkester SNG Maribor.

Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 9. novembra 2012, premierno uprizoril balet Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva in pod taktirko Alekseja Baklana. Na premieri bodo nastopili Catarina de Meneses kot Julija in Anton Bogov kot Romeo ter solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter Simfonični orkester SNG Maribor.

16.10.2012: Do konca festivala se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov. Oko strokovne žirije bo uprto v 12 tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Primož Jesenko. V spremljevalnem programu bo svoj gledališki izraz poleg 11 domačih predstavilo še 7 mednarodnih uprizoritev. Ob tem bo na sporedu showcase za tuje gledališke kritike in direktorje festivalov. Posebna pozornost bo namenjena produkciji študentov AGRFT na Štuku, predstavitvi knjižnih novitet s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti, programski sklop Fokus pa je letos namenjen Češki. Potekala bo petdnevna mednarodna delavnica za mlade profesionalne kritike, društvo gledaliških režiserjev pa pripravlja okroglo mizo. V času festivala  iz Ljubljane v Maribor in nazaj dnevno vozi festivalski avtobus.

47. Festival Borštnikovo srečanje

Do konca festivala se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov. Oko strokovne žirije bo uprto v 12 tekmovalnih predstav, ki jih je izbral selektor Primož Jesenko. V spremljevalnem programu bo svoj gledališki izraz poleg 11 domačih predstavilo še 7 mednarodnih uprizoritev. Ob tem bo na sporedu showcase za tuje gledališke kritike in direktorje festivalov. Posebna pozornost bo namenjena produkciji študentov AGRFT na Štuku, predstavitvi knjižnih novitet s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti, programski sklop Fokus pa je letos namenjen Češki. Potekala bo petdnevna mednarodna delavnica za mlade profesionalne kritike, društvo gledaliških režiserjev pa pripravlja okroglo mizo. V času festivala  iz Ljubljane v Maribor in nazaj dnevno vozi festivalski avtobus.

09.10.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Ulysses Brioni, GK Gavella Zagreb, Ateljejem 212 Beograd, Festivalom Sterijino pozorje Novi Sad, Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad in Teatrom na navigatorot Skopje bo v sredo, 10. oktobra 2012, v Veliki dvorani SNG Maribor premierno uprizorila dramo Odisej avtorja Gorana Stefanovskega in v režiji Aleksandra Popovskega. Igrajo Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin in Franjo Dijak.

Odisej Gorana Stefanovskega v režiji Aleksandra Popovskega

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Ulysses Brioni, GK Gavella Zagreb, Ateljejem 212 Beograd, Festivalom Sterijino pozorje Novi Sad, Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad in Teatrom na navigatorot Skopje bo v sredo, 10. oktobra 2012, v Veliki dvorani SNG Maribor premierno uprizorila dramo Odisej avtorja Gorana Stefanovskega in v režiji Aleksandra Popovskega. Igrajo Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin in Franjo Dijak.

25.09.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in z Zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture v soboto, 29. septembra 2012, v Stari dvorani premierno uprizorila politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Gregor Baković, Kristijan Ostanek, Alojz Svete, Matija Stipanič, Tadej Toš, Matevž Biber, Vojko Zidar, Ivica Knez, Viktor Meglič, Eva Kraš in Jože Šalej.

Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in z Zavodom Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture v soboto, 29. septembra 2012, v Stari dvorani premierno uprizorila politično dramo Draga Jančarja Veliki briljantni valček v režiji Diega de Bree. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Vlado Novak, Gregor Baković, Kristijan Ostanek, Alojz Svete, Matija Stipanič, Tadej Toš, Matevž Biber, Vojko Zidar, Ivica Knez, Viktor Meglič, Eva Kraš in Jože Šalej.

25.09.2012: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. septembra 2012, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Rigoletto pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Dietra Kaegia. Na premieri bodo nastopili Marcel Vanaud k. g. v naslovni vlogi, Armaldo Kllogjeri k. g. kot Vojvoda Mantovanski in Bernarda Bobro k. g. v vlogi Gilde ter solisti, zbor in orkester Opere SNG Maribor.

Operno sezono začenja Verdijev Rigoletto

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. septembra 2012, premierno uprizorila opero Giuseppeja Verdija Rigoletto pod taktirko Benjamina Pionnierja in v režiji Dietra Kaegia. Na premieri bodo nastopili Marcel Vanaud k. g. v naslovni vlogi, Armaldo Kllogjeri k. g. kot Vojvoda Mantovanski in Bernarda Bobro k. g. v vlogi Gilde ter solisti, zbor in orkester Opere SNG Maribor.

18.09.2012: Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nujno išče moškega plesalca. Prosim, kontaktirajte balet@sng-mb.si   Slovene National Theatre Maribor – Ballet – is urgently seeking a male ballet dancer. Please contact balet@sng-mb.si

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nujno išče moškega plesalca.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor nujno išče moškega plesalca. Prosim, kontaktirajte balet@sng-mb.si   Slovene National Theatre Maribor – Ballet – is urgently seeking a male ballet dancer. Please contact balet@sng-mb.si

14.09.2012: V soboto, 15. septembra 2012, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 11. uri na Komornem odru izvedla 50. jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki .

50. jubilejni Juri Muri v Afriki

V soboto, 15. septembra 2012, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 11. uri na Komornem odru izvedla 50. jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki .

14.09.2012: Balet SNG Maribor bo v soboto, 15. septembra 2012, v Stari dvorani SNG Maribor izvedel že 100. ponovitev predstave Edwarda Cluga Radio and Juliet. Nastopili bodo Olesja Hartmann, Edward Clug, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Demetrius King, Gaj Žmavc, Dénes Darab.

Jubilejni 100. Clugov Radio and Juliet

Balet SNG Maribor bo v soboto, 15. septembra 2012, v Stari dvorani SNG Maribor izvedel že 100. ponovitev predstave Edwarda Cluga Radio and Juliet. Nastopili bodo Olesja Hartmann, Edward Clug, Sergiu Moga, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Demetrius King, Gaj Žmavc, Dénes Darab.

10.09.2012: V letu 2012 praznujemo 150-letnico rojstva francoskega skladatelja, začetnika glasbenega impresionizma, Clauda Debussyja. Temu je posvečen tudi 1. koncert Simfoničnega cikla v SNG Maribor, na katerem se bosta poleg dveh hišnih ansamblov – Simfoničnega orkestra SNG Maribor in Ženskega zbora SNG Maribor – predstavila umetniški direktor ter glasbeni vodja Opere SNG Maribor Benjamin Pionnier v vlogi dirigenta ter pianistka svetovnega kova Dubravka Tomšič Srebotnjak.  

1. koncert Simfoničnega cikla

V letu 2012 praznujemo 150-letnico rojstva francoskega skladatelja, začetnika glasbenega impresionizma, Clauda Debussyja. Temu je posvečen tudi 1. koncert Simfoničnega cikla v SNG Maribor, na katerem se bosta poleg dveh hišnih ansamblov – Simfoničnega orkestra SNG Maribor in Ženskega zbora SNG Maribor – predstavila umetniški direktor ter glasbeni vodja Opere SNG Maribor Benjamin Pionnier v vlogi dirigenta ter pianistka svetovnega kova Dubravka Tomšič Srebotnjak.  

04.09.2012: V soboto, 8. septembra 2012, bo Drama SNGMaribor ob 11. uri izvedla že 150. jubilejno ponovitev predstave za otroke Čarovnica Hillary gre v opero

150. jubilejna Čarovnica Hillary gre v opero

V soboto, 8. septembra 2012, bo Drama SNGMaribor ob 11. uri izvedla že 150. jubilejno ponovitev predstave za otroke Čarovnica Hillary gre v opero

28.08.2012: Trg Leona Štuklja 30. avgust 2012 ob 20. uri

Koncert pod zvezdami

Trg Leona Štuklja 30. avgust 2012 ob 20. uri

19.07.2012: Na Trdnjavi Minor na Malih Brionih na Hrvaškem bo v petek, 20. julija 2012, premiera velike mednarodne gledališke koprodukcije Drame SNG Maribor z Gledališčem Ulysses Brioni, GK Gavella Zagreb, Ateljejem 212 Beograd, Festivalom Sterijino pozorje Novi Sad, Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad in Teatrom na navigatorot Skopje - Odisej v režiji Aleksandra Popovskega. Igrajo Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin in Franjo Dijak. Besedilo je po motivih Homerjeve Odiseje napisal Goran Stefanovski, dramaturginja je Dora Delbianco, scenografija podpisuje NUMEN, kostumografinja je Marita Ćopo, glasbo je prispeval Foltin. Za izhodišče uprizoritvenega koncepta režiser postavlja dva tematska sklopa: vrnitev in dom, ki ju vidi v smislu temeljnih bivanjskih vprašanj sodobnega človeka. Zato uprizoritev ne bo govorila o zgodovini, ampak o sodobnosti; arhetipske situacije iz grških mitov bodo izhodišče za razkrivanje podobnih situacij današnjega življenja.

Premiera Odiseja na Brionih

Na Trdnjavi Minor na Malih Brionih na Hrvaškem bo v petek, 20. julija 2012, premiera velike mednarodne gledališke koprodukcije Drame SNG Maribor z Gledališčem Ulysses Brioni, GK Gavella Zagreb, Ateljejem 212 Beograd, Festivalom Sterijino pozorje Novi Sad, Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad in Teatrom na navigatorot Skopje - Odisej v režiji Aleksandra Popovskega. Igrajo Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Dijana Vidušin in Franjo Dijak. Besedilo je po motivih Homerjeve Odiseje napisal Goran Stefanovski, dramaturginja je Dora Delbianco, scenografija podpisuje NUMEN, kostumografinja je Marita Ćopo, glasbo je prispeval Foltin. Za izhodišče uprizoritvenega koncepta režiser postavlja dva tematska sklopa: vrnitev in dom, ki ju vidi v smislu temeljnih bivanjskih vprašanj sodobnega človeka. Zato uprizoritev ne bo govorila o zgodovini, ampak o sodobnosti; arhetipske situacije iz grških mitov bodo izhodišče za razkrivanje podobnih situacij današnjega življenja.

21.06.2012: Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo sezono 2012/2013 sklenila z gostovanjem v italijanskem Oderzu, kjer bo 13. in 14. julija na Piazzi grande uprizorila opero Gaetana Donizettija L’elisir d’amore (Ljubezenski napoj). Pod taktirko Simona Robinsona bodo nastopili Laura Giordano, Xavier Moreno, Marko Kalajanović, Jaki Jurgec, Valentina Čuder ter zbor in orkester Opere SNG Maribor.

Donizettijev L'elisir d'amore v Oderzu

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo sezono 2012/2013 sklenila z gostovanjem v italijanskem Oderzu, kjer bo 13. in 14. julija na Piazzi grande uprizorila opero Gaetana Donizettija L’elisir d’amore (Ljubezenski napoj). Pod taktirko Simona Robinsona bodo nastopili Laura Giordano, Xavier Moreno, Marko Kalajanović, Jaki Jurgec, Valentina Čuder ter zbor in orkester Opere SNG Maribor.

21.06.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v sredo, 4. julija 2012, s predstavo Tanje Lužar, Ksenije Mišič, Matevža Bibra in Valentine Turcu Ženska, ki sem ji bral, po motivih romana B. Schlinka Bralec in literarnih del Goetheja, Lawrencea, Dostojevskega, Thomasa, Orwella, Čehova, Heineja, Cicera in Heideggerja, nastopila na Mednarodnem festivalu komornega teatra Zlati lev v hrvaškem Umagu.

Ženska, ki sem ji bral na festivalu komornega gledališča Zlati lev

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, v sredo, 4. julija 2012, s predstavo Tanje Lužar, Ksenije Mišič, Matevža Bibra in Valentine Turcu Ženska, ki sem ji bral, po motivih romana B. Schlinka Bralec in literarnih del Goetheja, Lawrencea, Dostojevskega, Thomasa, Orwella, Čehova, Heineja, Cicera in Heideggerja, nastopila na Mednarodnem festivalu komornega teatra Zlati lev v hrvaškem Umagu.

21.06.2012: Balet SNG Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Osijek na Hrvaško, kjer bo v soboto, 30. junija 2012, nastopil na festivalu Osiješko kulturno poletje 2012. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Olesja Hartmann.

Clugov Radio and Juliet na Osiješkem kulturnem poletju 2012

Balet SNG Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Osijek na Hrvaško, kjer bo v soboto, 30. junija 2012, nastopil na festivalu Osiješko kulturno poletje 2012. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Olesja Hartmann.

18.06.2012: Balet SNG Maribor bo nocoj s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Sergiu Moga in Bojana Nenadović Otrin.

Radio and Juliet na Kongresnem trgu v Ljubljani

Balet SNG Maribor bo nocoj s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet nastopil na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Sergiu Moga in Bojana Nenadović Otrin.

07.06.2012: Spomladanski vpis abonmajev DOSEDANJI ABONENTI od 11. do 20. junija 2012 NOVI ABONENTI od 21. do 30. junija 2012

Vpis abonmajev za sezono 2012/2012

Spomladanski vpis abonmajev DOSEDANJI ABONENTI od 11. do 20. junija 2012 NOVI ABONENTI od 21. do 30. junija 2012

07.06.2012: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Vili Ravnjak, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier in umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2012/2013.

Predstavitev repertoarja Drame, Opere in Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor za sezono 2012/2013

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so direktor Danilo Rošker, umetniški direktor Drame Vili Ravnjak, umetniški in glasbeni direktor Opere Benjamin Pionnier in umetniški direktor Baleta Edward Clug predstavili repertoar največjega slovenskega nacionalnega gledališča: Drame, Opere in Baleta ter simfoničnega orkestra za sezono 2012/2013.

29.05.2012: Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 1. junija 2012, zaključuje sezono s premierno uprizoritvijo komične opere Gaetana Donizettija L’elisir d’amore (Ljubezenski napoj)

Donizettijev L’elisir d’amore / Ljubezenski napoj

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v petek, 1. junija 2012, zaključuje sezono s premierno uprizoritvijo komične opere Gaetana Donizettija L’elisir d’amore (Ljubezenski napoj)

29.05.2012: Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z E. P. I. centrom v sredo, 30. maja 2012, zaključuje sezono s premierno uprizoritvijo drame Denisa Diderota in Jeana Racina Paradoks o igralcu v režiji Sebastijana Horvata

Paradoks o igralcu v režiji Sebastijana Horvata

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z E. P. I. centrom v sredo, 30. maja 2012, zaključuje sezono s premierno uprizoritvijo drame Denisa Diderota in Jeana Racina Paradoks o igralcu v režiji Sebastijana Horvata

23.05.2012: Drama Slovenskega naro