Filozofija na odru mariborske Drame

Objavljeno 24.02.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor začenja nocoj niz predavanj in pogovorov z naslovom Filozofija na odru. Ob 19. uri bodo na oder Stare dvorane stopili Alenka Zupančič Žerdin, Mladen Dolar in Slavoj Žižek. Že mesec dni razprodani dogodek bo povezoval Dejan Pušenjak.

Diana Koloini, umetniška direktorica mariborske Drame, pravi, da je gledališče vselej tudi refleksija sveta, v katerem živimo, tako kot je, na drugačen način, to filozofija: "Gledališče in filozofija sta si sicer zelo različna, razumevanja sveta in mesta posameznika v njem se lotevata na povsem drugačne, sebi lastne načine, vendar pa jima skupno prizadevanje, da bi segli do temeljnih vprašanj, jih osvetlili na novo ter ponudili v razmislek in nemara tudi izziv. Zato je prav, da se včasih tudi srečata. Še posebej v času, kakršen je današnji, ki je zaznamovan s kaotičnostjo in konfliktnostjo, zato pa razmislek o svetu, oster in natančen, zbran in odgovoren, nujno potrebuje. Ni naključje, da so številna pomembna gledališča po Evropi prav v zadnjih letih na svoje odre zvabila tudi filozofe, ki njihovemu občinstvu ponujajo takšna razmišljanja. To želi tudi mariborska Drama v prizadevanju, da bi svoj program obogatila tudi z refleksijo drugačne vrste, kakršno zmore sama, in se odprla kot prostor javne razprave ter upravičila svoje poslanstvo osrednjega prostora intelektualnega življenja v mestu.

S filozofijo na odru mariborske Drame, ki se bo v nizu spomladanskih večerov dogajala pod okvirnim naslovom 'Možnosti kritičnega mišljenja danes', se bodo naši gostje lotevali istih vprašanj, kakršnih se na lasten način lotevamo tudi v gledališču, ki domuje na tem odru: refleksije današnjega sveta, možnosti, ki jih ima danes kritično, avtonomno in od prevladujočih modelov razvezano mišljenje in doživljanje sveta, mestu posameznika v današnjem svetu in potencialov njegovega angažmaja, možnosti za svobodo in drugačne vizije sveta. Gostujoči filozofi ne bodo razpravljali o besedilih in uprizoritvah, ki jih pripravljamo v gledališkem programu, njihove teme in vprašanja pa bodo blizu tistim, s katerimi se ukvarjamo tudi sami. Pričakujemo, da bodo obogatili našo refleksijo sveta in tudi doživljanje in misel našega občinstva."

Na nocojšnjem prvem filozofskem večeru z naslovom Kaj more filozofija? Sodelujejo Alenka Zupančič Žerdin, Mladen Dolar & Slavoj Žižek.
V Shakespearovem letu lahko najbolje služi za izhodišče citat iz Hamleta: "There are more things in heaven and earth, Horatio, / Than are dreamt of in your philosophy." To so Hamletove besede Horaciju, potem ko se je soočil z nadzemsko prikaznijo, z duhom svojega očeta, z nečim, kar presega domet filozofije in običajnega mišljenja. Nemški razsvetljenec Lichtenberg je v 18. stoletju temu slovitemu citatu dodal, da pa je tudi več stvari v filozofiji, kot jih je mogoče najti na nebu in na zemlji (domislica, ki je bila še posebej pri srcu Freudu). Med tema dvema več – več v svetu, ki se izmika filozofiji, in več v filozofiji, ki sega preko običajnih svetnih reči – se postavlja vprašanje o vlogi in funkciji filozofije in kritičnega mišljenja sploh. Kaj more filozofija? Kaj more filozofija danes?

Gost drugega filozofskega večera z naslovom Revolucija in ljubezen, ki bo 21. marca 2016, bo Srećko Horvat. Filozofa, publicista in aktivista Srećka Horvata (r. 1983) je časnik Der Freitag označil za "najbolj vznemirljiv glas njegove generacije", hollywoodski režiser Oliver Stone za "karizmatičnega hrvaškega filozofa", v intervjujih pa ga največkrat najavljajo kot "enega najbolj privlačnih hrvaških filozofskih izvoznih artiklov". Njegova razmišljanja prebiramo v Mladininih, Guardianovih in New York Timesovih kolumnah, v Al Jazeeri, El Paisu … Horvat je ustanovitelj zagrebškega festivala Subversive, trenutno pa vodi Filozofski teater v HNK, ki v Zagreb privablja najuglednejše svetovne mislece. V knjigi Radikalnost ljubezni (The Radicality of Love) se sprašuje, kaj imata skupnega ljubezen in revolucija. Ljubezen je, piše Horvat, tveganje. Je pretres. In to je tudi revolucija. Kar imamo danes, je svetovno gibanje proti vsakemu tveganju, od zahodnih, permisivnih družb do islamskih fundamentalistov, "združenih v boju proti strasti". Ali ni to tudi gibanje proti ljubezni?
Predaval bo v hrvaščini, občinstvu bomo zagotovili povzetek v slovenščini.

Gost tretjega filozofskega večera, ki bo 18. aprila 2016, bo Robert Pfaller. Robert Phaller (r. 1962), svetovno znani avstrijski filozof in teoretik psihoanalize, družbeno angažirani mislec, pronicljiv analitik družbenih dogajanj, pisec številnih knjig (v slovenščini je leta 2009 izšla njegova knjiga Umazano sveto in čisti um), je s svojimi javnimi nastopi v zadnjih letih postal tudi uspešna medijska televizijska zvezda. Robert Phaller kritično razčlenjuje paradokse postmoderne tolerance, razkriva dvoličnost politične korektnosti, pa tudi hinavščino v partnerskih odnosih. Govori o tem, kako ljudje, ki so sovražni do ugodja, niso nagnjeni k strpnosti; o tem, zakaj eno govorimo, drugo počnemo; o belih lažeh in črnih resnicah …
Phaller meni, da se je javni prostor v zadnjih desetletjih temeljito spremenil, med drugim tudi zato, ker ljudje danes javno izražajo svoje občutke (čustva), ne pa misli (mišljenja).
Predaval bo v angleščini, občinstvu bomo zagotovili povzetek v slovenščini.