Premiera avtorskega projekta Nataše Matjašec Rošker Hic sunt Leones – Tukaj so levi

Objavljeno 04.03.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 4. marca 2016, na odru Stare dvorane premierno uprizorila avtorski projekt Nataše Matjašec Rošker Hic sunt Leones – Tukaj so levi. Igrajo Nika Rozman, Nataša Matjašec Rošker, Jurij Drevenšek, Davor Herga in Nejc Ropret.

Nataša Matjašec Rošker se je po izjemno uspešnem in s številnimi nagradami okronanem avtorskem projektu Do tu sega gozd (2012), kjer jo je zanimalo razmerje med človekom in (neoliberalnim) sistemom, lotila projekta Hic sunt Leones – Tukaj so levi.

Naslov avtorskega projekta skriva v sebi raziskovalni duh, z besedami "Hic sunt Leones" (lat. tukaj so levi) so namreč stari kartografi na zemljevidih označevali neraziskana območja. Iz "gozda" bank, korporacij in korupcije se je Nataša z ekipo podala na nevarno območje, na mejo, kjer se najčisteje razkriva človeško krhko, lomljivo in izmuzljivo bistvo.

V koordinatah med iskanjem sebe in sobivanja z drugimi se giblje pet individuumov v uprizoritvi Tukaj so levi. Vprašanja, ki jih implicirajo prizori osame, ljubezni, telesne izčrpanosti, zamrznitve, združitve, prijateljskih pogovorov, mimogovorov, iskanj sebe in drugih, se združijo v eno preprosto zgodbo in dajo še preprostejši odgovor v vprašanju: "Kaj pomeni en jastog?"

Nataša Matjašec Rošker v intervjuju pravi, da jo je zanimalo, kako narediti "predstavo kot dotik, kot stik, kot pogled, dih … Predstavo, ki prezenco nadomesti z eksistenco. Ki se odpove velikim gestam, velikim 'lokom', velikim in predvsem aktualnim temam, ki si vzame čas. Čas za podaljšan čas, čas za čas. Čas za domišljijo, fantazijo, iluzijo, utopijo".

Scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Belinda Radulović, skladatelj Matija Krečič, dramaturga Anja Rošker in Sandi Jesenik, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, avtor videa Nejc Saje, svetovalec za odrski gib Gaj Žmavc, lektor Janez Bostič, asistentka scenografa (študijsko) Dijana Božič.