Umrla je sopranistka Ondina Otta Klasinc

Objavljeno 15.06.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Svojo življenjsko pot je sklenila naša dolgoletna operna solistka, sopranistka Ondina Otta Klasinc, ambasadorka Slovenskega narodnega gledališča Maribor. V Trstu rojena sopranistka slovensko italijanskega rodu je v svoji karieri oblikovala skoraj vse lirične, koloraturne in dramske vloge standardnega opernega repertoarja.

Študij petja je zaključila v Trstu pri profesorjih Luigiju Toffoli in Valdu Medicusu, po zmagi na prvem povojnem tekmovanju pevcev v Trstu pa je leta 1946 je prejela ponudbo za svoj prvi angažma v opernem gledališču v Ljubljani. Debutirala je z vlogo Rozine v Rossinijevem Seviljskem brivcu. Po delu v ljubljanski operni hiši je odšla v Milano, kjer je od leta 1951 kot svobodna umetnica gostovala domala po vsem svetu (Italiji, Nemčiji, Švici, Angliji, Franciji, Belgiji, Luksemburgu, vsej Jugoslaviji). Zmagovala je na številnih mednarodnih tekmovanjih, leta 1953 celo na tekmovanju pesmi in popevk v Benetkah, kjer je prejela zlatega beneškega leva. Pela je ob slovitih imenih takratnega opernega sveta: z Mariem Del Monacom, Vladimirjem Ruždjakom, Alfredom Kraussom, z milansko Scalo je bila na turneji po Afriki in Libanonu.

Od leta 1957 do 1972 je bila prvakinja mariborske Opere, nato pa se je posvetila pedagoškemu delu. Po njej se imenuje tudi mednarodno tekmovanje mladih opernih pevcev, ki od leta 1999 poteka v naši hiši. Njen repertoar je obsegal več kot 60 vlog iz italijanskega, francoskega, nemškega in slovanskega klasičnega repertoarja. Za svoje delo je prejela številne ugledne domače in tuje nagrade ter priznanja, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1967 ter leta 2011 najvišje slovensko stanovsko priznanje na področju glasbene umetnosti Betettovo nagrado.

S svojim delom je pustila neizbrisen pečat ne le v Mariboru, ampak tudi v svetu. Spominjali se je bomo kot izjemne interpretke, navdihujoče pedagoginje in dolgoletne srčne sodelavke mariborske operne hiše.