Gostovanje Opere in Baleta SNG Maribor s Turandot na Festivalu Opera in piazza v Oderzu

Objavljeno 07.07.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor


Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Italijo, kjer bo 8. in 9. julija 2016 z opero Turandot Giacoma Puccinija pod taktirko Lorisa Voltolinija v režiji Filippa Tonona nastopila na 26. Festivalu Opera in piazza – Giuseppe di Stefano v Oderzu. 
V naslovni vlogi bo nastopila Rebeka Lokar, Liù bosta upodobili Sabina Cvilak (8. julij 2016) in  Andreja Zakonjšek Krt (9. julij 2016), Timur bo Valentin Pivovarov, Calaf Renzo Zulian. Nastopili bodo še Ping Darko Vidic, Pang Dušan Topolovec, Pong Martin Sušnik, Altoum Emil Baronik, Mandarin Jaki Jurgec in Perzijski princ Bogdan Stopar ter baletni ansambel in operni zbor ter Simfonični orkester SNG Maribor.
Puccinijeva zadnja opera Turandot (1924), ki jo je zaradi prezgodnje skladateljeve smrti dokončal Franco Alfano, predstavlja konec in zadnji pravi vrhunec obdobja vélike italijanske operne tradicije belcanta. Skladatelj je s tem opernim delom, v katerem na novo zaživi duh starodavne Kitajske, evropskemu občinstvu približal še neslišane eksotične in z mistiko prežete glasbene svetove. 
Zgodbo o lepi, toda kruti kitajski princesi Turandot, ki svojim snubcem, med drugim tudi neznanemu tatarskemu princu Calafu, zastavi tri uganke, je Puccini odel v bogato orkestrirano glasbeno teksturo. Iz te izstopajo solistične točke princese Turandot, sužnje Liù in ne nazadnje tudi ena izmed najslavnejših tenorskih arij v izvedbi princa Calafa, Nessun dorma. 
Oderzo, v rimskih časih imenovan Opitergium, je mesto, ki se ponaša z bogato zgodovino. Festival Opera in Piazza je posvečen legendarnemu tenorju Giuseppeju di Stefanu in tradicionalno vsako leto privablja tisoče gledalcev na koncerte ter operne in baletne predstave.