Premiera Brezmadežne / Immaculate v Drami SNG Maribor

Objavljeno 21.09.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Brezmadežna / Immaculata po romanu Colma Tóibína Marijin testament – prva uprizoritev nove sezone v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor – bo premierno uprizorjena v petek, 23. septembra 2016, v Stari dvorani. Igra Nataša Matjašec Rošker. Dramatizacijo in priredbo podpisujeta Livija Pandur in Tomaž Pandur, prevod in dramaturgijo Livija Pandur.

Eden najuglednejših sodobnih irskih pisateljev Colm Tóibín je z romanom Marijin testament (2012) – v prevodu Jureta Potokarja je letos izšel pri založbi Modrijan – humaniziral  Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas. V Drami SNG Maribor so načrtovali, da bo predstava v priredbi in režiji Tomaža Pandurja otvorila novo sezono. Usoda je prezgodaj sklenila režiserjevo življenjsko pot, tako uprizoritev po Tomaževi gledališki viziji oblikuje Livija Pandur s sodelavci.

"Dva tisoč let se piše biografija Marije, Kristusove matere; naslikana in zapisana je neštetokrat, a vsaka pokrajina njene zgodbe ima isti motiv: motiv ženske, ki je izgubila sina. Samota ob izgubi je neskončna, zgodovina izgube je nepojasnjena, njeno potovanje je potovanje po robu, kjer se vsaka misel spremeni v ostrino noža, rana pa se nikoli ne zaceli. Vstopamo v njen opustošeni vrt, kjer se nikoli več ne bo igral noben otrok. V razpokah tega besedila, v njenem miselnem prostoru slutimo plasti, ki so preživele čas in predstavljajo ontološki praspomin, njena resnica pa ostaja uganka. Ostaja nerazumljena, sama, drugačna, božanska in smrtna. A postala je heroina, ikona, idol. Ena tistih žensk, ki nenehno inspirirajo umetnost," je za gledališki list zapisala Livija Pandur.

Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko, Primož Hladnik (Silence), sodelavci pri predstavi Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj, Marjeta Borštnar Mini. Oblikovalka svetlobe je Vesna Kolarec, fotograf  Aljoša Rebolj.