Premiera Donizettijeve komične opere Don Pasquale

Objavljeno 30.09.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 30. septembra 2016, v Veliki dvorani premierno uprizorila komično opero o zakonskih peripetijah in ljubezenskih prevarah Don Pasquale Gaetana Donizettija pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Dore Ruždjak Podolski ter tako odprla novo operno sezono. Don Pasquale je koprodukcija s HNK Zagreb.

S komično opero Don Pasquale je Gaetano Donizetti dosegel vrh in prečiščeno ravnotežje med glasbenim izrazom in dramskim dogajanjem. Opero bi lahko označili tudi kot komorno glasbenogledališko delo, saj je v njej le pet pevskih vlog, Donizetti pa je po motivih commedie dell'arte in preizkušenem receptu razreševanja "ljubezenskega trikotnika" ustvaril komično delo, ki se ukvarja z ljubezenskimi in zakonskimi peripetijami.

Don Pasquale, ki mu "zakonske radosti" še vedno rojijo po glavi, nasprotuje zvezi svojega nečaka Ernesta z mlado vdovo Norino, saj ta nima primerne dote, ki bi mladoporočencema zagotovila stabilno življenje. A se Don Pasquale sam ujame v zanko, ki mu jo nastavi doktor Malatesta. Kako se bodo razpletle zakonske norčije, se prepričajte v novi operni postavitvi priznane režiserke in gledališke ustvarjalke Dore Ruždjak Podolski. Dirigent je Gianluca Martinenghi (30. 9. 2016), asistentka dirigenta Gianna Fratta (2., 4., 6., 8., 10. oktober 2016).

V naslovni vlogi nastopata Giuseppe Esposito (30. september, 2., 8., 10. oktober 2016) in Jaki Jurgec (4., 6. oktober 2016). V vlogi Malatesta nastopata Jure Počkaj (30. september, 6., 8., 10. oktober 2016) in Darko Vidic (2., 4. oktober 2016). Ernesto je Martin Sušnik, Norine upodabljajo Petya Ivanova (30. september, 4., 6., 8. oktober 2016), Nika Gorič (2. oktober 2016) in Nina Dominko (10. oktober 2016). Carlino je Dušan Topolovec, Služkinja Bojan Hinteregger, Norinin sostanovalec Petar Marić. Sodelujejo še balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Scenografijo podpisuje Stefano Katunar, kostumografka je Barbara Bourek, oblikovalec luči Elvis Butković, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koreografinja Petra Hrašćanec, asistent režije Tim Ribič. Po petkovi premieri se bodo zvrstile ponovitve 2., 4., 6., 8., in 10. oktobra ter januarja 2017.