Premiera GLORIOUS!, glasbene komedije o operni divi brez posluha

Objavljeno 11.11.2016
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama ter Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v Veliki dvorani premierno uprizorila glasbeno komedijo Petra Quilterja o operni divi brez posluha GLORIOUS!  v režiji Krešimirja Dolenčića. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker v vlogi Florence Foster Jenkins ter Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Guadalupe Barrientos in Irena Mihelič.

Svetovno uspešna glasbena komedija Glorious!, ki je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja (2005), temelji na resnični zgodbi najverjetneje najslabše sopranistke vseh časov, Florence Foster Jenkins (1868–1944).

Florence je vse življenje sanjala o tem, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela ne talenta niti pevske izobrazbe. Njena življenjska želja se je izpolnila po smrti očeta, ki ji je z dediščino omogočil snemanja in izdajo enkratnih in neponovljivih "interpretacij" nekaterih najbolj znanih sopranskih arij, med drugim arijo Kraljice noči iz Mozartove Čarobne piščali in arijo Adele iz Straussove operete Netopir. Omenjeni posnetki že več desetletij izvabljajo huronski smeh iz še tako zateglih trebušnih prepon. Jenkinsova je bila namreč brez občutka za ritem in intonacijo, a je to ni ustavilo na poti do "uspešne" solistične kariere – bila je edina "pevka" brez posluha in tehnike, ki ji je uspelo do zadnjega sedeža razprodati slovito newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall. Florence je po stoječih ovacijah navdušene publike naposled postala svetovni glasbeni fenomen, s kritiki pa je, docela prepričana v svoj talent, samozavestno obračunala takole: "Ljudje lahko govorijo, da ne znam peti, nihče pa ne more reči, da nisem pela."

"Odštekano" glasbeno komedijo, ki proizvaja "salve smeha in na tone sproščenega vzdušja" in nastaja z združenimi močmi mariborske Drame in Opere, režira Krešimir Dolenčić, scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, odrski gib Tanja Baronik, dramaturg Benjamin Virc, lektor Janez Bostič, asistent režije Tim Ribič, korepetitorja Olga Pečeny in Simon Krečič, improvizacija na klavirju Robert Mraček, inšpicient Iztok Smeh in šepetalka Nada Strnad.

Po petkovi premieri bo predstava na ogled še 12., 13., 15. in 16. novembra ter 17. in 18. decembra 2016.