Premiera Renskega zlata

Objavljeno 28.01.2017
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v Veliki dvorani v petek, 27. januarja 2017, izvedla premiero glasbene drame Richarda Wagnerja Rensko zlato pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Igorja Pisona.

Tetralogija Nibelungov prstan, ki je v presledkih nastajala več kot 26 let, predstavlja eno izmed najepohalnejših in celovitih opernih stvaritev, s katero je Richard Wagner skozi prizmo nordijske mitologije, pravljičnega sveta in sage o Nibelungih zaobjel tako rekoč vse najpomembnejše problematike modernega časa ter podal nekakšno alegorično kritiko kapitalizma in akutnih simptomov evropske civilizacije nasploh.

Rensko zlato (Das Rheingold) je Wagner zasnoval kot "predvečer" oziroma prolog v svoj "operni cikel", v katerem se postopoma razkriva kompleksno razplasteni svet bogov, velikanov, škratov Nibelungov, valkir in ljudi.

V prvem delu tetralogije je predstavljena predzgodba o izvoru in kraji silnega bogastva – zlata iz mogočnega Rena, ki ga čuvajo renska dekleta in iz katerega dá Alberich, poglavar Nibelungov, skovati magični prstan. Prav ta postane vir velike moči, obenem pa tudi predmet, ki vzbudi pohlep vsakogar, tudi "vsemogočnih" bogov Valhale, kar za vedno spremeni podobo sveta.