Premiera Tistega občutka padanja

Objavljeno 07.03.2017
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 10. marca 2017, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Simona Stephensa Tisti občutek padanja (Birdland/Dežela ptic) v režiji Janusza Kice. Igrajo Branko Jordan, Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Nika Rozman, Mirjana Šajinović, Mojca Simonič, Ana Urbanc, Kristijan Ostanek, Matija Stipanič, Jurij Drevenšek, Irena Mihelič, Davor Herga, Matevž Biber, Maša Žilavec, Živa Selan, Miloš Battelino, Nejc Ropret in Mateja Pucko.


Simon Stephens (Stockport, 1971), eden najbolj prepoznavnih avtorjev sodobnega britanskega gledališča, je dramo Birdland (2014) naslovil po istoimenski pesmi legende ameriškega punk rocka Patti Smith iz leta 1975. Z navdihom rock glasbe jo je oblikoval kot potovanje skozi sodobni svet, v katerem je edino merilo človekovega življenja uspeh, označen z zvezdništvom in denarjem.

Osrednji junak drame je rock zvezdnik Paul, ki se na koncertni turneji seli od mesta do mesta, od hotela do hotela, od ženske do ženske. Paul je tako bolj kot zvezdnik rocka zvezdnik dekadence in hipnih užitkov, ki v času kulture narcizma in smrti medčloveških vrednot predstavljajo največjo vrednost. Toda Paul, ki ima na videz vso svobodo na svetu, da počne, kar hoče, nima nič več svobode kot navadni smrtniki, ki so ujeti v svoje delavnike. Tudi on ima nad seboj založbo, s katero je praktično v sužnjelastniškem razmerju oziroma je pri njej tako zelo zadolžen, da ga imajo v lasti. Zunanjemu svetu se zdi, da ima Paul vse, v resnici pa nima ničesar, razen svojih kratkih odtenkov objestnosti.

Povzeto po člankih Anje Rošker in Nine Zupančič iz gledališkega lista, izhaja razlika med protagonistoma Stephensove drame in pesmi Patti Smith iz dojemanja človeške eksistence. Deček, o katerem prepeva Patti Smith, se je v brezpogojni ljubezni do očeta dvignil nad sleherno življenje in zaživel v transcendentnem svetu fantazije, medtem ko se je Paul z narcistično ljubeznijo do svoje podobe zrušil navznoter in implodiral v (iluzorni) svet izpraznjene kulture narcizma. Dežela ptic je nekoč bila rodovitna zemlja, iz katere je klilo upanje. Danes pa je zgolj puščava, v kateri so se izsušila iskrena človeška čustva in vrednote.

Dramo je prevedel Zdravko Duša, scenograf je Marko Japelj, kostumografinja Doris Kristić, skladatelj Kyrre Kvam, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, koreografinja Valentina Turcu, lektor Janez Bostič, avtor videa Žiga Kranjc, asistentka režiserja Mateja Kokol, asistentka lektorja (študijsko) Mojca Kolar.