Premiera Lady Macbeth Mcenskega okraja

Objavljeno 17.05.2017
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 19. maja 2017, izvedla premiero opere Dmitrija Šostakoviča Lady Macbeth Mcenskega okraja pod taktirko Farhadsa Stadeja in v režiji Gáborja Tompe. V glavnih vlogah bodo nastopili Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov in Guadalupe Barrientos.

Dmitrij Šostakovič (1906–1975) sodi med najvidnejše ruske oziroma nekdanje sovjetske skladatelje 20. stoletja. Najznačilnejše psihološke poteze njegove glasbene govorice, ki se je nekajkrat preizkusila tudi v opernem žanru, so tesnoba, bivanjska nepomirjenost in brezizhodnost, ki vodi v obup in sivino vsakdana.

Med njegovimi najuspešnejšimi in dramaturško izčiščenimi glasbenogledališkimi deli velja izpostaviti veristično kriminalno opero Lady Macbeth Mcenskega okraja, ki skozi življenjske preizkušnje protagonistke Katerine Izmajlove pravzaprav razkriva celo vrsto anomalij, od družinskih disfunkcionalnosti, prešuštva, patriarhalnega nasilja do zločinskih dejanj ter obenem snema maske dvoličnostim človeške morale.

Opera spremlja glavno junakinjo, Katerino Lvovno Izmajlovo, ki se na smrt dolgočasi v neprijetnem okolju in je nesrečna v zakonu brez ljubezni. Iz strasti do lahkoživega moškega, delavca Sergeja, zagreši več umorov, zaradi dokazanih zločinov pa je obsojena na zapor s prisilnim delom v Sibiriji. Na poti med deportacijo Katerina odkrije, da jo je njen ljubimec, s katerim se je poročila po smrti svojega prvega moža, prevaral in izkoristil, da bi si pridobil naklonjenost mlade zapornice, in sklene, da se bo maščevala ženski, ki ji je speljala moža, zato jo ob ugodnem trenutku zagrabi in se skupaj z njo vrže v ledeno mrzlo reko, kjer obe utoneta.

In kaj ima mlada in v zakotni provinci caristične Rusije (za časa Aleksandra I.) živeča žena trgovca pravzaprav skupnega z Lady Macbeth? Obe zaznamuje slaba vest, ker sta za svoja moža šli "preko trupel".

Po leningrajski praizvedbi 22. januarja 1934 je opera obveljala za prepovedano na ruskih tleh kar za nadaljnjih 30 let.

Prva mariborska uprizoritev te opere pod taktirko Farhadsa Stadeja in v režiji mednarodno priznanega gledališkega ustvarjalca Gáborja Tompe bo nedvomno dobrodošla novost in aktualna repertoarna obogatitev. Scenograf je Helmut Stürmer, kostumografka Corina Gramosteanu, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, odrski gib je delo Edwarda Cluga, asistent režije je Tim Ribič.

Nastopili bodo Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Uroš Dolšek, Ivan Momirov, Valentina Čuden, Martin Sušnik, Sebastijan Čelofiga, Marko Škofič, Bruno Konda, Tomaž Planinc, Gregor Mlakar, Jernej Luketič, Alfonz Kodrič, Jure Počkaj, Danilo Vračko, Bogdan Stopar, Guadalupe Barrientos, Valentin Pivovarov ter zbor Opere, baletni ansambel ter Simfonični orkester SNG Maribor.

Po premieri bo Lady Macbeth Mcenskega okraja na sporedu še 21. in 23. maja ter 1., 3. in 5. junija 2017.