Premiera brezčasne Silfide, enega najstarejših romantičnih baletov

Objavljeno 10.11.2017
Slovensko narodno gledališče Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v Veliki dvorani v petek, 10. novembra 2017, premierno izvedel baleta Silfida v koreografiji Karine Elver, po Augustu Bournonvillu. Na glasbo Hermana Severina Løvenskiolda v izvedbiSimfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta s Catarino de Meneses v naslovni vlogi in Yuyo Omakijem v vlogi Jamesa.

"Bournonvillova La sylphide je po mojem mnenju eden izmed resnično brezčasnih baletov prav zaradi tega, ker obravnava nekatere večne teme, kot denimo hrepenenje po nečem (oziroma nekom) drugačnem, neznanem, boljšem od vsega, kar človek že ima, med pomembnimi temami pa je tudi opozarjanje na posameznikovo odgovornost, od katere marsikdo beži, pri tem pa sploh ne (pred)vidi (tragičnih) posledic svojega ravnanja. V tem oziru lahko interpretiramo vlogo čarovnice Madge kot višjo silo, tj. kot 'Posledico' oziroma kot temno, uničujočo plat škotskega mladeniča Jamesa (ali morda celo kot njegovo resničnost), medtem ko je Silfida poosebitev njegovih iluzij ter vere v strast in ljubezen. Ko je James prepričan, da so se njegova pričakovanja in vera v ljubezen uresničila, se vse izkaže kot iluzija, ki izpuhti v zrak kot prah med njegovimi prsti," je o aktualnem ustvarjanju baletne predstave La sylphide v Slovenskem narodnem gledališču Maribor dejala Karina Elver.

Scenografija in kostumografija sta delo Mikaela Melbyeja, oblikovanje luči podpisuje Jorn Melin, asistenta koreografije sta Alenka Ribič in Anton Bogov.

Nastopajo plesalci Catarina de Meneses in Asami Nakashima (Silfida, gozdna vila), Yuya Omaki in Ionut Dinita (James Ruben, mladi Škot), Tijuana Križman Hudernik, Branka Popovici (Effie, Jamesova zaročenka), Filip Jurič in Alexandru Pilca (Gurn, Jamesov prijatelj), Tanja Baronik in Klavdija Stanišič (Madge, čarovnica) ter ansambel Baleta SNG Maribor, Simfonični orkester SNG Maribor in koncertna mojstrica Oksana Pečeny Dolenc.

Po premieri bo Silfida na sporedu še 12., 13., 14., 16. novembra 2017 ter 11., 13. in 16. januarja 2018.