Premiera komedije Samomorilec v režiji Ivane Djilas

Objavljeno 16.01.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 19. januarja 2018, v Stari dvorani premierno izvedla komedijo Nikolaja Robertoviča Erdmana in Nebojše Pop Tasića Samomorilec v režiji Ivane Djilas. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Irena Varga, Nejc Ropret, Matevž Biber, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Eva Kraš, Petja Labović, Davor Herga, Jurij Drevenšek, Miloš Battelino, Mojca Simonič, Irena Mihelič, Žan Koprivnik, Matija Stipanič, Bojan Maroševič, Ivica Knez, Viktor Meglič.

Samomorilec, najslavnejše delo Nikolaja Robertoviča Erdmana, je satirična komedija, ki je bila v Sovjetski zvezi prepovedana in prvič uprizorjena šele leta po avtorjevi smrti. V izvirniku gre za kolaž prizorov iz dvajsetih let 20. stoletja. Odrsko dogajanje je preplet burkaških skečev in vodvilskih prizorov.

Osrednji lik je pasiven državljan, ki se po izgubi službe odloči storiti samomor. Ko za to izvejo ljudje, ki bi s tem lahko profitirali, ga spodbujajo pri dejanju.

Lažnost je eden izmed osrednjih motivov komedije, tako kot tudi celotnega ruskega literarnega kanona. Erdman s pomočjo parodije, absurda in črnega humorja vključuje negativne like, ki so vsi enaka verzija med starim in novim razdvojenega malomeščana.

Nebojša Pop Tasić je pripravil korenito adaptacijo in dogajanje preselil v tukaj in zdaj. V postmodernističnem besedilu gre za nadaljevanje tradicije Erdmanovih del, potujitvenega učinka in prebijanja četrte stene, pa tudi za sintezo besedila, glasbe in igre.

Dramaturg je Nebojša Pop Tasić, scenografinja Barbara Stupica, kostumografinja in oblikovalka maske Maja Mirković, avtor glasbe Boštjan Gombač, korepetitor Joži Šalej, koreograf Sergiu Moga, lektor Janez Bostič, asistentka režiserke (študijsko) Tjaša Lešnik.