Stota ponovitev Gledališča od Ž do A

Objavljeno 09.02.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

V Stari dvorani SNG Maribor smo doživeli stoto jubilejno ponovitev komične gledališke avanture za osnovnošolske otroke in vse druge, ki želijo pokukati v zakulisje gledališča, z naslovom Gledališče od Ž do A, avtorice besedila Ire Ratej in v režiji Ivane Djilas. Tokrat je bila predstava še posebej zanimiva, saj so v siceršnji uprizoritvi z dvema igralcema, kjer v dveh različnih zasedbah nastopajo Irena Varga in Ivica Knez ter Mirjana Šajinović in Vladimir Vlaškalić, prvič nastopili vsi štirje skupaj.

Gledališko zaodrje je ena izmed poslednjih skrivnosti sodobnega sveta in zato je kukanje skozi gledališke špranje tako razburljivo kot razvozlavanje čarovniških trikov. Kdo so vsi ti mojstri, ki se skrivajo v svojih gledaliških luknjah, je bilo izhodišče, iz katerega je leta 2015 nastala uprizoritev Gledališče od Ž do A.

"Namen uprizoritve je nazoren, tekoč in interaktiven učni komad o tem, kako krmarimo proces dela v gledališču," je pred premiero povedala avtorica besedila Ira Ratej in dodala: "Pred mladimi gledalci bo v likovno privlačnem stilu nanizala gledališke prostore od vratarja, delavnic, rekvizitarnice, garderob do inspicientske, tonske in lučne kabine in seveda tudi kakšne pisarne ter odstirala tančice posebnosti poklicev in dejavnosti, ki so značilni za vsa gledališča."

Scenografinja in kostumografinja je Maja Mirković, skladatelj Boštjan Gombač, lektor Janez Bostič, koreograf Ivica Knez, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak.

Doslej je Gledališče od Ž do A na odrih Slovenskega narodnega gledališča Maribor in na gostovanjih po Sloveniji navdušilo že več kot 14.000 gledalcev.