Stopetdeseta jubilejna ponovitev Janka in Metke

Objavljeno 22.02.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Danes bodo na Malem odru Nejc Ropret, Mirjana Šajinović, Milada Kalezić, Bojan Maroševič in Irena Varga jubilejno že stopetdesetič odigrali gledališko predstavo za otroke Andreja Rozmana Roze Janko in Metka v režiji Roberta Waltla, ki je nastala v koprodukciji Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor in Mini teatra Ljubljana.

Od premiere 3. septembra 2010 si je predstavo ogledalo 24.000 gledalcev na 102 ponovitvah v matični hiši ter na 48 gostovanjih po Sloveniji in v tujini.

Sodobno interpretacijo znamenite Grimmove pravljice o Janku in Metki v gledališkem besedilu za otroke Andreja Rozmana Roze je Mini teater naročil v želji, da bi spodbudil pisanje sodobne slovenske dramatike za otroke. Naslov je enak, tudi zgodba je enaka, enaki so junaki, vendar pa je kljub temu v predstavi vse drugače. Tu je zlobna mačeha, pa oče, dober kakor kruh, vendar medel in neodločen kakor teslo. Tu sta Janko in Metka, vedoželjna in spretna. Tu je prijazna teta Žeralda, ki hoče iz Janka narediti slastno pečenko. Skratka, zabavna predstava za vse generacije.

Scenografija je delo Sanje Jurca Avci, zanjo je leta 2011 na Mednarodnem otroškem gledališkem festivalu Pozorište Zvezdarište v Beogradu prejela nagrado za najboljšo scenografijo, kostumografijo podpisuje Ana Savić Gecan, glasbo je prispeval skladatelj Slavko Avsenik ml., oblikovalec svetlobe je Franci Rampre, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.