Stoti jubilejni Juri Muri v Afriki

Objavljeno 06.03.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Danes, 6. marca 2018, bo Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 17. uri na Komornem odru izvedla stoto jubilejno ponovitev predstave za otroke Juri Muri v Afriki po kultni otroški pravljici Toneta Pavčka in v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrata Matija Stipanič in Maša Žilavec. Od premiere si je predstavo ogledalo več kot 11.750 gledalcev.

Tone Pavček (1928–2011), eden najžlahtnejših slovenskih pesnikov, je s svojimi deli navduševal bralce vseh starosti. Od leta 1958, ko je v knjižni obliki prvič izšla Pavčkova pesnitev Juri Muri v Afriki, otroke nezadržno privlači svet majhnega, umazanega dečka Jurija, ki se poda na svojo prvo nepozabno pustolovščino, v svet veličastne Afrike.

Dramaturginja uprizoritve Maja Borin je ob premieri 3. novembra 2011 zapisala: "V uprizoritvi smo se hoteli izogniti ilustrativnosti, ki jo Juri Muri kot lik iz najprepoznavnejših slovenskih slikanic nosi s seboj. Konkretnost in oprijemljivost smo nadomestili z domišljijskimi možnostmi, igrivo spontanostjo, improvizacijami in elementarnimi scenskimi, svetlobnimi in glasbenimi elementi, ki Pavčkovi brezčasni pesnitvi na samosvoj način odpirajo širok spekter izraznih možnosti znotraj gledališkega sveta."

Scenograf Matic Gselman, skladatelj Branko Rožman, koreografinja Valentina Turcu, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak in lektor Janez Bostič.