Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa

SNG Maribor, Mali oder, Maribor

1.10.2019 ob 10:00

Razprodano

Avtor: Mark Haddon, Simon Stephens

Naslov izvirnika: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Režija: Mateja Kokol

Detektivka, kjer ni prostora za laži

Christopher je sedem minut po polnoči na sredi dvorišča gospe Shears našel psa. Mrtvega, okrvavljenega Wellingtona. Odločil se je, da stvar temeljito razišče. Do potankosti, kot to počnejo detektivi. Christopher je star petnajst let, pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko (zna našteti vsa praštevila do 7.507) in da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor in sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera Wellingtona se mu prek različnih razkritij odpirajo popolnoma neznani svetovi, sam pa je, na sledi za storilcem, prisiljen početi vse mogoče nemogočosti. Med iskanjem morilca presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma.

O svetovno uspešnem romanu Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003) Mark Haddon pravi, da ne govori o sindromu, pač pa o drugačnosti, o tem, kaj pomeni biti avtsajder. Uprizoritev na Malem odru bo nastala po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa, ki ga bo režirala mlada mariborska umetnica Mateja Kokol, ki je v zadnjih letih na tem odru ustvarila že dve uspešni uprizoritvi: Razlogi za srečo Neila LaButa in Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja.

 

Zasedba

Christopher - Matevž Biber
Ed, njegov oče - Nejc Ropret
Gospa Shears; Judy, Christopherjeva mama; Soseda - Mojca Simonič
Siobhan - Maša Žilavec
Roger; Gospod Gascoyne, ravnatelj; Sosed - Matija Stipanič
Gospa Alexander; Blagajničarka - Irena Varga
Policist; Sosed - Bojan Maroševič

Prevajalec Milan Dekleva, dramaturginja Maja Borin, scenografinja Petra Veber, kostumografinja Iris Kovačič, oblikovanje zvoka in giba sz3, oblikovalki luči Mateja Kokol, Petra Veber, lektor Janez Bostič