Premiera Bellinijeve Mesečnice

Objavljeno 04.04.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 6. aprila, premierno uprizorila opero Vincenza Bellinija Mesečnica (La sonnambula) v režiji Huga de Ane in pod taktirko Simona Robinsona, režiser slovenske uprizoritve je Filippo Tonon. Nastopili bodo Petya Ivanova, Martin Sušnik, Luka Brajnik, Valentina Čuden, Irena Petkova, Jure Počkajin  Bogdan Stopar ter balet, zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor.

Vincenzo Bellini (1801–1835) je bil v marsičem znanilec nove operne ere in eden od največjih figur glasbene romantike. S svojimi enajstimi operami, med katerimi so vsaj štiri dosegle kultni status, je močno vplival na nadaljnji razvoj glasbene romantike, še posebej na Verdija, Wagnerja, Liszta in Chopina. Opero La sonnambula (Mesečnica) je Bellini napisal na vrhuncu lastne ustvarjalne moči. Fenomen mesečnosti oziroma hoje v spanju (somnambulizma) je bil prav tedaj na vrhuncu družbenega zanimanja, kakor tudi nasploh različne spiritistične okultne prakse ter nadnaravna bitja in pojavi (vile), ki so razvnemali ljudsko domišljijo.

Vsebina opere, pripeta na pastoralni okvir, se osredotoča na napovedano poroko sredi švicarskega podeželja med Amino in njenim zaročencem Elvinom, ki jo odloži prihod grofa Rodolfa in posledično odkritje domnevne Aminine nezvestobe. Amina naj bi zaročenca prevarala z Rodolfom med hojo v spanju po grofovi sobi v vaški gostilni, čeprav se to dejansko ni zgodilo in je od izčrpanosti zaspala na grofovi zofi. Bellini je v tej operi ariji dal novo dimenzijo rahločutnosti, virtuoznosti in nadzemeljske lepote, ter doživel takojšnji uspeh.

Scenografijo in kostumografijo podpisuje Hugo de Ana, asistentka kostumografa je Carla Galleri, oblikovalec luči Valerio Alfieri, oblikovalec projekcije Sergio Metalli, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič.