Vpis abonmajev za sezono 2018/2019

Objavljeno 01.06.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Vpis abonmajev za sezono 2018/2019 se je danes začel v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Direktor gledališča Danilo Rošker ter umetniški direktorji predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta - največje gledališke hiše v Sloveniji - so nedavno predstavili repertor za prihajajočo sezono.

Direktor Danilo Rošker je pred novo sezono povedal: "Slovensko narodno gledališče v Mariboru se nezadržno približuje svoji stoletnici. Od ustanovitve jeseni leta 1919 ves čas s svojo izvirno gledališko ustvarjalnostjo plemeniti mariborski, slovenski in mednarodni kulturni prostor ter premika meje mogočega – ne samo v uprizoritvenih umetnostih, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. V sezoni 2018/2019 pripravljamo predstave, za katere smo trdno prepričani, da bodo pustile globok vtis ter vnesle svežino v ustaljen vsakdan, morebiti pa bodo razkrile tudi kakšno novo spoznanje o življenju in nas samih. Pridružite se nam v novi sezoni in skupaj z nami odkrivajte nove zgodbe ob nepozabnih odrskih dogodkih."

 Repertoar prihajajoče sezone Drame SNG Maribor, ki sta ga sestavila za prvo polovico Diana Koloni, trenutna umetniška direktorica Drame, ki se ji mandat izteče ob koncu letošnje sezone, za drugo polovico sezone pa dramaturg Drame Vili Ravnjak, je kombinacija izbranih dramskih del in imen režiserjev, ki zagotavljajo umetniško vznemirljivo in ustvarjalno pestro sezono, v kateri bo igralski ansambel lahko pokazal vse svoje izrazne potenciale, občinstvo pa bo lahko deležno visoke dramske umetnosti. Sezono bodo otvorili z uprizoritvijo drame, ki jo bo po slovitem Viscontijevem filmu Somrak bogov zrežiral zagrebški režiser Dalibor Matanić. Pod vodstvom mladega tržaškega režiserja Igorja Pisona bo sledila komedijska uprizoritev Butalcev Frana Milčinskega. V režiji trenutno najuspešnejše slovenske režiserke v tujini, Mateje Koležnik, bo nastala drama iz evropskega klasičnega repertoarja, znamenita igra Henrika Ibsena Strahovi. Po kultnem avantgardnem filmu Festen (Praznovanje) danskega režiserja Thomasa Vinterberga bo nastala istoimenska uprizoritev, ki jo bo režiral mladi bosanski režiser Igor Vuk Torbica. Za zaključek sezone bomo lahko v režiji mojstra odrske umetnosti, Janusza Kice, videli postavitev enega najbolj znanih ameriških dramskih tekstov, Millerjev Lov na čarovnice. Mladi publiki se bo s projektom Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa približala mariborska režiserka najmlajše generacije Mateja Kokol.

Sezono Opere odpira Verdijeva mojstrovina Nabucco, dirigent Stefano Romani, režiser Filippo Tonon, v sodelovanju s Teatrom Sociale iz Roviga in s Stagione lirica iz Padove. Sledi Mozartov singspiel (spevoigra) Ugrabitev iz seraja (Die Entführung aus dem Serail), dirigent Simon Robinson, režiser Bruno Berger-Gorski. Po večdesetletnem premoru se na mariborski oder v novi preobleki vrača bržkone najuspešnejša opera italijanskega predstavnika verizma Umberta Giordana, Andrea Chénier, dirigent Loris Voltolini, režiserka Sarah Schinasi, v sodelovanju s Teatrom Lirico Giuseppe Verdi iz Trsta. Kot že večkrat doslej smo tudi tokrat za konec sezone prihranili glasbenogledališki spektakel, Gounodevo veliko opero Faust, nastalo po znameniti istoimenski Goethejevi filozofski tragediji, dirigent Gianluca Martinenghi, režiser Pier Francesco Maestrini. Za najmlajšo publiko pripravljamo uprizoritev glasbene pravljice Peter in volk Sergeja Prokofjeva, ki nastaja v koprodukciji z Gledališčem Koper pod režijskim vodstvom Katje Pegan.

Balet bo v koprodukciji s HNK Zagreb novembra izvedel Smrt v Benetkah v koreografiji nagrajenke Prešernovega sklada Valentine Turcu na glasbo Gustava Mahlerja, po noveli enega največjih nemških literatov in nobelovca Thomasa Manna. Pomladni del sezone bo zaznamoval tudi posebni koreografski diptih s Horo v koreografiji Edwarda Cluga na glasbeno izročilo, ki ga neguje legendarna romunska zasedba, Kvartet Balanescu, in Cantato v koreografiji Maura Bigonzettija, ki je prežeta z mediteranskim erosom ob melanholičnih zvokih italijanske etno skupine Assurd. Že na samem začetku sezone pa za naše najmlajše obiskovalce Edward Clug pripravlja baletno pravljico Kekec, glasbo je prispevala ena izmed najzanimivejših slovenskih glasbenih skupin Katalena.

Poleg zanimivih programov šestih koncertov iz Simfoničnega cikla, v okviru katerega bo ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor nastopilo tudi nekaj mednarodno uveljavljenih slovenskih solistov in virtuozov, pripravljajo kar nekaj dodatnih glasbenih dogodkov, ki bodo nedvomno razvedrili in polepšali marsikateri večer. Ljubitelji komorne glasbe pa bodo lahko prisluhnili cikloma Carpe artem in Glas iz davnine. Opera pripravlja še tradicionalni zborovski božični koncert, Božično-novoletni koncert simfoničnega orkestra in Operno noč v Mestnem parku ob izteku sezone.

Pestra je tudi ponudba preostale, zdaj že uveljavljene abonmajske ponudbe. Drama razpisuje abonma Komedija, ki vsebuje uprizoritve Butalci, Žlahtni meščan (gostovanje MGL), Norčije v spalnicah (gostovanje Gledališča Koper), Nežka se moži (gostovanje SNG Drama Ljubljana) in Kdor poje, zlo ne misli (gostovanje HNK Zagreb).

Abonma Mali oder vključuje uprizoritve Od blizu, Realisti (gostovanje SNG Nova Gorica), Vse o ženskah (gostovanje MGL) in Ljubi moj (gostovanje SLG Celje).

Operno-baletni abonma Klasika združuje najlepše uprizoritve iz zakladnice operne in baletne umetnosti, operi Nabucco in Trubadur, muzikal Titanik ter baleta Don Kihot in Peer Gynt.

Evropski abonma v svoji tretji izdaji spet ponuja premišljen izbor iz produkcije Slovenskega narodnega gledališča Maribor (dramo Praznovanje, baletni dvojec Hora – Cantata, opero Nabucco) in produkcije HNK Zagreb (opero Čarobna piščal, baletni večer Angelina Preljocaja Annonciation – La Stravaganza, dramo Mačka na vroči pločevinasti strehi).

V priljubljenem Otroškem gledališkem abonmaju si bodo najmlajši obiskovalci gledališča lahko ogledali štiri predstave: glasbeno pravljico Peter in volk, baletno pravljico Kekec, ter uprizoritvi Erazem in potepuh (gostovanje SLG Celje) in Živalske novice (gostovanje Gledališče Koper in SNG Nova Gorica).

Vpis abonmajev za prihajajočo sezono v Slovenskem narodnem gledališču Maribor se začenja v petek, 1. junija 2018. Dosedanjim abonentom bodo njihove stalne sedeže ohranili do 9. junija 2018.

Slovensko narodno gledališče Maribor se v prihajajoči sezoni pridružuje skupini producentov in uprizoritvenih prostorov v Mariboru, ki svoje strokovno-umetniške in tehnično-infrastrukturne ter vodstvene kompetence združujejo v skupno agendo bogatitve vrhunske uprizoritvene umetniške ponudbe v mestu. Septembra bo tako razpisan še abonma z pomenljivim imenom Brez drame, ki je namenjen povabljenim mednarodnim uprizoritvam, ki se vsebinsko in estetsko spogledujejo s sodobnim lutkovnim, postdramskim in angažirano eksperimentalnim izrazom. Partnerji oziroma koproducenti programa so: Drama SNG Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Moment na Intimnem odru GT22, Nagib in Platforma sodobnega plesa. Prva predstava v abonmaju bo Invisible lands, in sicer 10. septembra 2018 v Lutkovnem gledališču Maribor.