Absolutno - komorni cikel koncertov Carpe artem 2018/19

Objavljeno 12.06.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Koncertni cikel komorne glasbe Carpe artem je zakorakal že v sedmo sezono. Tudi v novi sezoni cikla se bo na odru Kazinske dvorane Slovenskega narodnega gledališča Maribor zvrstilo šest koncertov v izvedbi odličnih glasbenikov, katerih krog se z vsakim novim letom širi in bogati. Paleta skladb najrazličnejših obdobij, skladateljev in zasedb odseva širino komorne glasbe, ki jo je skorajda nemogoče ujeti v mozaik šestih koncertov, zato nam idej ne zmanjka.

Rdeča nit sezone 2018/2019 je absolutno! – absolutna predanost poslanstvu izvajanja absolutne glasbe, iskanju absolutne popolnosti v tem ter večni navdih nad vsestranskostjo komorne glasbe.

Na uvodnem koncertu sezone se bodo slovenski publiki prvič predstavili glasbeniki obeh opernih orkestrov, mariborskega in ljubljanskega, združeni v pihalni sekstet s pianistko Katjo Sinkovič. Med drugimi bo na programu tudi novo delo skladatelja Matije Krečiča.

Gostja drugega koncerta bo sopranistka Theresa Plut. Ob spremljavi godalnega kvarteta boste lahko prisluhnili skladbam, za katere so skladatelji navdih iskali v Severni Ameriki. Kar dve skladbi izpod peresa kanadskega skladatelja slovenskega rodu Marjana Mozeticha bosta doživeli evropski praizvedbi.
 
Tretji, decembrski koncert bo božično in klasično obarvan. V čast nam je, da se bo mariborskim glasbenikom na odru ponovno pridružil ugledni hornist, akademski profesor in solist Boštjan Lipovšek. Na programu bodo dela Mozarta, Beethovna in slovenskega skladatelja Dušana Bavdka.
 
Četrti koncert cikla, ki bo zaradi valentinovega, praznika zaljubljencev, nekoliko romantično zasnovan, prinaša absolutno novost – sonatni večer glasbenikov Simfoničnega orkestra SNG Maribor v sodelovanju s pianistoma Denisom Masliukom in Ivanom Ferčičem.
 
Na petem koncertu, ki se bo zvrstil aprila 2019, bosta harmonikar Luka Juhart in skladatelj Uroš Rojko z ekipo glasbenikov, ki jim je blizu vznemirljivi svet sodobne klasične glasbe, predstavila repertoar, ki je nastal v zadnjih nekaj desetletjih, ter nekaj izvirnih priredb klasikov 20. stoletja za komorno zasedbo.
 
Na sklepnem koncertu naslednje sezone, ki bo na sporedu maja 2019, boste lahko uživali v izjemni interpretaciji violinistke Božene Angelove ob boku razširjene zasedbe slovenskih in tujih glasbenikov.
 
Trenutno poteka vpis abonmajev na blagajni SNG Maribor, cene so ugodne: abonma za šest koncertov stane po redni ceni 42€, 16€ je cena za dijake in študente, 30€ za abonente SNG Maribor ali Narodnega doma Maribor ter 36€ za upokojence in invalide.