Medeja na 32. festivalu Grad teatar v Budvi

Objavljeno 09.07.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri z gostovanjem na 32. festivalu Grad teatar v Budvi uprizorila Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića in tako zaključila aktualno sezono. Nastopili bodo Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

 

Evripidova Medeja v režiji enega najbolj provokativnih, nekompromisnih, avtorsko najmočnejših režiserjev bivše Jugoslavije Oliverja Frljića od premiere januarja 2017 navdušuje tako doma kot na gostovanjih v tujini. Z njo je mariborska drama nedavno gostovala v Puli in Reki na Hrvaškem, pred tem na Festivalu narodnih gledališč v Podgorici v Črni gori in na velikem gostovanju v Kolumbiji, na znamenitem 16. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, kjer so izvedli serijo kar šestih predstav. Že pred tem je Medeja na 32. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu osvojila dve nagradi: grand prix za najboljšo uprizoritev in nagrado za najboljšo žensko vlogo, ki jo je prejela Nataša Matjašec Rošker.

Režiser Oliver Frljić je o uprizoritvi dejal: "Beroč Medejo sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način."

Prevajalec je Marko Marinčič, dramaturg Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kostumografinja Sandra Dekanić, izbor glasbe Oliver Frljić, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec, lektor Janez Bostič.

 

Festival Grad teatar v Budvi (Črna gora) v poletnih mesecih oživlja mediteranski duh starega mestnega jedra in vsak svoj trg, pa tudi dele izven samega centra, pretvarja v prizorišča na odprtem, kjer gledalci in celo naključni mimoidoči postanejo del umetniškega dogajanja. Festival vsako leto obišče 15.000 ljudi. Od ustanovitve leta 1987 je festival zasnovan kot presek sodobnih umetniških stvaritev, predvsem na področju gledališča, in v svoji 32. izdaji obravnava temo klasike v gledališču danes, a tudi v likovnem, glasbenem in književnem ustvarjanju. Festival od leta 1994 gledališkim ustvarjalcem podeljuje nagrado "Grad teatar", za literarno delo pa nagrado "Stefan Mitrov Ljubiša".

Festival Grad teatar s kakovostjo programa svoj renome potrjuje ne samo kot gostitelj številnih umetniških ansamblov in ustvarjalcev, pač pa tudi s pregledovanjem avtentičnega kulturnega nasledstva Budve in Črne gore ter njegovim implementiranjem v sodobne modele umetniškega ustvarjanja. Med festivalom so organizirani številni pogovori z umetniki tako kot okrogle mize ali strokovna srečanja, katerih teme so vezane na pregled sodobnega kulturno-umetniškega ustvarjanja in modelov poslovanja v kulturnem sektorju danes.