Uspešnica Kdor poje, zlo ne misli v Veliki dvorani SNG Maribor

Objavljeno 10.09.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama HNK Zagreb bo v petek, 14. septembra 2018, ob 20. uri v Veliki dvorani SNG Maribor gostovala z uspešnico Kdor poje, zlo ne misli.

Uprizoritev, navdihnjena po scenariju Kreše Golika za istoimenski film, ki velja za enega najbolj gledanih filmov v zgodovini hrvaške kinematografije, je nastala po predlogi Dnevnika malega Perice Vjekoslava Majerja iz leta 1942. Režiser Rene Medvešek je ustvaril gledališki potpuri, ki rekonstruira izumirajoči dobri duh Zagreba in sledi evropski gledališki praksi, ki kultne filme obravnava kot kulturno blago, z željo, da bi navdihnili nove generacije gledalcev.

Zgodba se dogaja na Gornjem gradu med obema svetovnima vojnama, kjer družina Šafranek živi v svojem vsakodnevnem purgerskem udobju - od izpolnjevanja častniških obveznosti do obiskov kavarn in odhodov na izlete. Vsakodnevni ritem, ki ga redno beleži mali Perica, je zmotil prihod šarmantnega samca, gospoda Fulirja. Služabnik Franjo neuspešno poskuša svoji ženi dokazati, da je pametnejši in sposobnejši, kot je v resnici. Skriva, da je šleva, ki ne upa šefa zaprositi za prosto uro, obžaluje zamujeno, saj je želel postati letalec, rad pije ter se konstantno sklicuje na meščanske norme. Ana Šafranek veni v zakonu z moškim, ki niti ne opazi, kako gospod Fulir dvori njegovi ženi. Anine moralne ograde počasi popuščajo pred šepetanji gospoda Fulirja, ki bo razkrinkan in bo na koncu prisiljen poročiti klepetavo teto Mino.

Zgodbo o vsakdanu znanih in priljubljenih oseb, ki se zbirajo ob mizi kot središčni točki meščanskega življenja, v Medveškovi scenskoglasbeni zgodbi obogati program radia, nameščenega v shrambi. Ta tehnološki čudež prodira skozi stene in greje ozračje zagrebških domov. Kot je zapisal prvi kronist zagrebškega radia, Rudolf Habeduš Katedralis, lahko naslutimo, kaj se je dogajalo, ko so na griški nebeški svod prodrli do tedaj povsem neznani prišleki - vsiljivci, morda celo osvajalci: radijski valovi. Ta lajna brez žice kot nevidni gost zabava, obvešča, poučuje, razgalja, umirja, tolaži ter včasih celo prevzame in straši svoje poslušalce.

Igrajo Zrinka Cvitešić (Ana Šafranek), Dušan Bućan (Franjo Šafranek), Krešimir Mikić (Gospod Fulir), Ivana Boban (Teta Mina), Ivan Colarić (Gospod Ivo), Ivan Glowatzky (Munda), Dušan Gojić (Gospod Bajs), Nikša Kušelj (Gospod Krsto), Dora Lipovčan (Gospodična Mandl), Vanja Matujec (Gospa Božena), Iva Mihalić (Mademoiselle Branka), Vlasta Ramljak (Gospa Bajs), Barbara Vicković (Teta Marijana), Silvio Vovk (Gospod Varićak) in Mirta Zečević (Teta Beta).