Spektakularna premiera Verdijevega Nabucca

Objavljeno 04.10.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 5. oktobra 2018, v Veliki dvorani premierno izvedla Verdijevo opero Nabucco pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Filippa Tonona. Nastopili bodo Genadij Vaščenko, Miro Solman, Ivan Tomašev, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Marko Mandir, Dušan Topolovec in Valentina Čuden ter statisti, zbor in orkester mariborske Opere.

Velikan italijanske romantične opere, Giuseppe Verdi, je o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja.

Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni "portret" o usodi nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod "orlovskih" krempljev habsburške monarhije.

Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor. V tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel, ki ga je na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon. Ta podpisuje tudi scenografijo, kostumografijo in oblikovanje luči. Kostumografinja je še Carla Galleri, asistentki kostumografov pa Caterina Faedda in Suzana Rengeo, zborovodkinja je Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič.

Po premieri bo Nabucco na sporedu še 7., 9., 11., 13. oktobra, 29. in 31. decembra 2018 ter 3. in 5. januarja 2019.