Premiera avtorskega projekta Igorja Pisona Drugibutalci

Objavljeno 20.11.2018
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 23. novembra 2018, v Stari dvorani premierno uprizorila avtorski projekt Igorja Pisona Drugibutalci. Igrajo Minca Lorenci, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez in Matija Stipanič.

Fran Milčinski (1867-1932), pronicljiv in duhovit opazovalec slovenskega javnega življenja, je v Butalcih (1899) kot humoristični kronist obdelal tipične slovenske majhnosti, ki se imajo za velike, in norosti, ki trdijo, da so pametne.

Drugibutalci so novonastalo besedilo tržaškega režiserja Igorja Pisona. Čeprav imajo z Butalci Milčinskega bolj malo skupnega, imajo z njimi strukturalno in ontološko podobnost, to je način mišljenja in delovanja. Drugibutalci so namreč po avtorjevih besedah nastali "na podlagi zapiskov, citatov in izbruhov". Ne odvijajo se "v Butalah, ampak tukaj in zdaj. Butalost se je z leti stopnjevala in razvijala, mi smo le njene priče".

Igor Pison je ustvaril predstavo, ki odseva duh današnje družbe. Drugibutalci nam namreč na intelektualno-humoren način prikazujejo družbo, polno nesmisla in monologov, kjer govorimo, a se ne slišimo in tudi nimamo kaj dosti povedati, kjer iščemo zgodbo, a je več ne najdemo, kjer se sprašujemo, kdo smo, pa ne vemo natančno.

Dramaturg Vili Ravnjak je pred premiero za gledališki list zapisal, da: "Butalce lahko interpretiramo (tako od Milčinskega kot od Pisona) kot bistroumno satiro s konkretnimi socialnopolitičnimi, predvsem pa psihosocialnimi razsežnostmi. […] Pisonovi Drugibutalci so univerzalna metafora današnjega globalnega sveta, ki je ostal 'brez smisla in smeri'."

Režiser Igor Pison, dramaturg Vili Ravnjak, scenografinja Petra Veber, kostumografa Petra Veber, Igor Pison, oblikovalka svetlobe Petra Veber, korepetitorka Dada Kladenik, lektorici Metka Damjan in Mojca Marič.