Premiera Giordanove opere Andrea Chénier

Objavljeno 03.04.2019
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 5. aprila 2019, v Veliki dvorani premierno uprizorila opero Umberta Giordana Andrea Chénier pod taktirko Lorisa Voltolinija in v režiji Sarah Schinasi. V naslovni vlogi bo nastopil Renzo Zulian, kot njegova izvoljenka Maddalena di Coigny pa Sabina Cvilak.

Andrea Chénier, četrto izmed dvanajstih opernih del, ki jih je ustvaril Umberto Giordano (1867-1948), eden izmed najmlajših predstavnikov generacije italijanskega opernega verizma, se je od svoje praizvedbe v milanski Scali izkazalo kot ena izmed najsmelejših in v glasbenodramskem smislu najprepričljivejših oper poznega 19. stoletja.

Kompleksna vsebina opere razpira problem uporništva umetnika, francoskega poeta Chénierja, in njegov pacifizem, ki postane nezdružljiv z ideologijo Robespierrove vladavine terorja po izbruhu francoske buržoazne revolucije. Chénierjevo življenje pa visi na nitki tudi zaradi sporne ljubezenske zveze s sovražnico novega režima, z mlado plemkinjo Maddaleno di Coigny, v katero je zaljubljen tudi nekdanji hišni upravitelj dvorca družine Coigny, Carlo Gérard, ki je zdaj eden najglasnejših zagovornikov revolucije.

Novo uprizoritev opere Andrea Chénier, v kateri ne manjka pretresljivih glasbenih izpovedi, kafkovsko obarvanih sodnih procesov in celo plesnih točk z razkošne zabave pariške aristokracije, v sodelovanju z operno hišo iz Trsta režira Sarah Schinasi, dirigent je Loris Voltolini, scenograf William Orlandi, kostumograf Jesús Ruiz, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent dirigenta Matija Fortuna, asistent režije Tim Ribič in asistent scenografa Andrea Colombo.

Nastopajo Renzo Zulian, Siniša Hapač (5., 7. in 13. 4. 2019), Jaki Jurgec (9. in 11. 4. 2019), Sabina Cvilak (5., 7., 9., 11. in 13. 4. 2019), Irena Petkova, Anna Evtekhova, Dada Kladenik, Luka Brajnik, Sebastijan Čelofiga, Darko Vidic, Dušan Topolovec, Bogdan Stopar, Alfonz Kodrič, Bojan Hinteregger ter zbor in orkester Opere SNG Maribor.

Po premieri bo Andrea Chénier na sporedu še 7., 9., 11. in 13. aprila 2019.