Predstavitev monografije in priložnostne poštne znamke

Objavljeno 20.09.2019
Slovensko narodno gledališče Maribor

Ob stoletnici Slovenskega narodnega gledališča Maribor sta izšli knjižna monografija Slovensko narodno gledališče v Mariboru 1919–2019 in priložnostna poštna znamka. Obe so na svečani predstavitvi v Kazinski dvorani predstavili javnosti.

Knjižna monografija Slovensko narodno gledališče v Mariboru 1919–2019 predstavlja vodnik skozi stoletje trajajočo dinamiko umetniškega razvoja (sprememb, prelomnic) in ključnih osebnosti, ki so zaznamovale delovanje Drame, Opere in Baleta. Poleg tega prinaša oris predzgodovine mariborskega gledališkega ustvarjanja od druge polovice 18. stoletja.

"Tako kot je raznoroden SNG Maribor, so različni tudi članki v tej monografiji oz. pristopi njihovih avtorjev. Prispevki so pisani tako v znanstvenokritičnem kot v poljudno esejističnem slogu. Pisci so si izbrali svojo optiko gledanja, zato so njihovi zgodovinski poudarki precej različni, eni se osredotočajo na analizo repertoarnih tendenc in umetniških konceptov, drugi na ključne dogodke in osebnosti, nekateri združujejo oboje. Zaradi omejenosti s prostorom pa so bili vsi primorani pisati čim bolj zgoščeno, zato so nekatere stvari tudi izpuščene ali zgolj omenjene, nakazane," je povedal urednik monografije Vili Ravnjak.

Prav na dan stoletnice, 27. septembra 2019, bo Pošta Slovenije izdala priložnostno poštno znamko z nazivno vrednostjo 1,17 EUR, ki jo je zasnoval oblikovalec Peter Rojc. Velikost znamke je 42,60 mm x 29,82 mm, natisnjena je v štiribarvnem offset tisku po 25 znamk, zobčenje je grebenasto 14 : 14, izšla je v nakladi 40.000 znamk, kot običajno pa jo spremlja še ovitek in žig prvega dne.