Premiera Grmač v režiji Nine Rajić Kranjac

Objavljeno 27.09.2019
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je prav na dan, ko obeležujemo stoto obletnico prve slovenske uprizoritve v mariborskem gledališču, Jurčičevega Tugomerja iz leta 1919, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Daneta Zajca Grmače v režiji ene najprodornejših režiserk mlajše generacije Nine Rajić Kranjac. Igrajo Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić k. g., Nejc Cijan Garlatti, Žan Koprivnik, Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Minca Lorenci, Gorazd Žilavec, Liza Marijina in Orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Grmače Daneta Zajca (1929–2005), zadnja drama, uprizorjena za čas njegovega življenja in napisana v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, tematizira uničenje ali razpad družine (rodu) in s tem določene skupnosti v celoti. Grmače bi lahko povzeli kot medgeneracijsko tragedijo konca "arhaične vaške skupnosti", ki dreza v nevralgične točke slovenske zgodovine in mapira njeno psihogeografijo samozavrtosti, užitka v samospodbijanju, nenehnega prelaganja krivde in odgovornosti, samopomilovanja, demonizacije drugih, sramote glede nezmožnosti vzpostavitve pristnega stika, vključno z jalovostjo izdajstev in maščevanj, samoizgubljanja v domnevni onkrajnosti, predvsem pa poudarja nebogljenost tistih, ki se imajo za odreševalce.

"Grmače (v naši rekonstrukciji) razkrivajo, kaj se zgodi z občutljivim posameznikom, če ni sprejet, če je zaničevan in manipuliran, če je njegova drugačnost zatrta ali nenehno predstavljena kot bolezen ali šibkost. Odpor, ki ga tak teror lahko povzroči, bo tak, da se bo prej ali slej ukinil; in če bi bila njegova vrnitev iz zasmrtja možna, se ne bi vrnil kot vseodpuščujoči odrešenik, ampak kot maščevalec, krvnik in rabelj. Kar je dobil, bi stoterno delil. Na koncu pa tudi svojo blodnjo uvidel," je za gledališki list zapisal Tibor Hrs Pandur, ki z Nino Rajić Kranjac podpisuje odrsko priredbo.

Dramaturg je Tibor Hrs Pandur, scenografka Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, lektorica Mojca Marič in oblikovalec svetlobe Borut Bučinel.