Somrak bogov v tekmovalni selekciji 34. festivala »Gavelline večeri«

Objavljeno 18.10.2019
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo jutri, 19. oktobra 2019, s Somrakom bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića gostovala v Zagrebu v tekmovalni selekciji 34. festivala "Gavelline večeri". V gledališki priredbi znamenitega Viscontijevega filma, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča in ki jo je napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, igrajo Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vojko Belšak, Kristijan Ostanek, Davor Herga, Eva Kraš, Matevž Biber, Žan Koprivnik in Miloš Battelino.

Viscontijev film Somrak bogov (1976) v ospredje postavlja kompleksno in obenem simptomatično zgodbo družine bogatih industrialcev, pravzaprav lastnikov industrijskega imperija von Essenbeck. Družino, ki z velikim bogastvom in s produkcijskim potencialom do neke mere obvladuje tudi razmerja moči v državi, sestavljajo izrazito močne, a hkrati tudi ranljive osebnosti, zapletene v kompleksno razvejana, pogosto tudi patološka razmerja, nad vsemi pa dominirata volja do moči in želja po posedovanju bogastva, pa tudi eksistence drugih.

Besedilo je prevedla Mojca Marič, dramaturg je Ivor Martinić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektorja Mojca Marič in Janez Bostič, skladatelja Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec. Somrak bogov je od premiere septembra 2018 uspešno gostoval doma in v tujini na festivalih ter prejel več nagrad.

O FESTIVALU
34. festival "Gavelline večeri" poteka od 11. do 23. oktobra v gledališču GDK Gavella v Zagrebu. Nastal je leta 1973 in trajal do 1991, ko je ugasnil zaradi vojnih razmer. Leta 2005 so ga revitalizirali. V letošnjem tekmovalnem programu je po izboru Dražena Ferenčine, Sonje Kovačič in Enesa Vejzović 11 predstav, od katerih se 10 poteguje za nagrade, ena pa bo ob zaključku festivala izvedena izven konkurence. Festival v enajstih večerih omogoča ogled in primerjavo repertoarnih vrhuncev gledališč iz Zagreba, Splita, Varaždina, Sarajeva, Beograda, Ljubljane in Maribora, ki so v prejšnji sezoni izstopali in pokazali navdih ter spretnost ustvarjalcev, da živahno komunicirajo z občinstvom, raziskujejo možnosti in doseg dramskega gledališča danes, pa naj gre za priredbe klasičnih dram, sodobnih tekstov ali pretvorbo filmskih del v gledališke. Članice žirije so Gea Vlahović, Anica Tomić in Biserka Ipša, ki bodo izbrale najboljšo predstavo, najboljšo režijo ter najboljšo žensko in moško vlogo. Dobitniki nagrad 34. festivala "Gavelline večeri" bodo znani ob zaključku v sredo, 23. oktobra 2019.