Jubilejna stopetdeseta ponovitev Vilinčka

Objavljeno 20.12.2019
Slovensko narodno gledališče Maribor

V soboto, 21. decembra, bo na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor že stopetdeseta jubilejna ponovitev priljubljene otroške igre Maje Borin Vilinček v režiji Branke Nikl Klampfer. Igrajo Matevž Biber, Davor Herga, Ivica Knez, Eva Kraš, Viktor Hrvatin Meglič in Mateja Pucko.

Vilinček je bil na Malem odru SNG Maribor premierno uprizorjen 20. septembra 2007. Maja Borin, dramaturginja v Drami SNG Maribor, je adaptirala besedilo Vilinček z Lune Bena Minolija, ki je bila od šestdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes uprizorjena skoraj v vseh poklicnih gledališčih, od katere so ostali osnovni motiv kraje hrušk in imena dramskih likov. Posodobila je karakterizacijo likov, kjer ni več delitve na slabe in dobre, dialoge je napisala v pogovornem jeziku, situacije, ki nastajajo zaradi sporov posameznih karakterjev, pa približala otroškemu razumevanju vrstnikov in sveta, v katerem živijo. Domišljija in resničnost, razumevanje in sprejemanje drugačnosti, spoštovanje narave in vseh bitij, s katerimi se srečujemo, se v uprizoritvi združijo v subtilno zgodbo prijateljstva in medsebojne ljubezni.

Predstava, ki si jo je doslej ogledalo že 14.927 gledalcev, od tega 12.393 na domačem odru in 2.534 na gostovanjih, je uvrščena v katalog kakovostnih predstav za otroke in mladino spletne platforme Zlata paličica.