Marberjev Od blizu že desetletje navdušuje občinstvo

Objavljeno 05.02.2020
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v četrtek, 6. februarja 2020, odigrala jubilejno ponovitev od desetletnici premiere uprizoritve Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića.

Marberjeva Od blizu je ena najuspešnejših sodobnih dram na temo razmerij, saj se v njej na duhovito-inteligenten način prepletajo tragikomične zgodbe štirih izjemno kompleksnih karakterjev: pisatelja Dana, fotografinje Anne, zdravnika Larryja in striptizete Alice, ki jih upodabljajo Matevž Biber, Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan in Eva Kraš. V na videz banalni zgodbi o ljubezenskih in seksualnih odnosih štirih ljudi se skriva surova analiza naše družbe, ki razkriva načine, kako izkoriščamo druge, obravnava ljubosumje in moško zaverovanost vase, laži, ki jih govorimo sebi in tistim, s katerimi smo najbolj intimni.

Dramo, ki so jo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor premierno uprizorili 5. februarja 2010, je prevedla Tina Mahkota, scenograf in avtor videa je Dragutin Broz, kostumograf Leo Kulaš, glasbeni opremljevalec Dino Mustafić, koreograf Mark Boldin, oblikovalec svetlobe Franci Rampre, lektor Janez Bostič in oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

Doslej si jo je na 83 ponovitvah ogledalo 6548 gledalcev, ob gostovanjih na odrih po Sloveniji pa je gostovala še v Italiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in v Srbiji ter prejela številne nagrade. Na 45. Festivalu Borštnikovo srečanje 2010 je Eva Kraš prejela nagrado za mlado igralko, Dragutin Broz nagrado za celostni prostorski koncept, Leo Kulaš nagrado za kostumografijo, Tina Mahkota pa nagrado za prevod in jezikovno adaptacijo teksta. Uprizoritev je na festivalu Zlatni lav v Umagu 2010 prejela nagrado ‘grand prix zlatni lav’, nagrado publike, Nataša Matjašec Rošker in Branko Jordan pa sta prejela nagrado ‘zlatni lav’ za vlogo Anne in Larryja. Za vlogo Anne je Nataša Matjašec Rošker prejela tudi Severjevo nagrado in nagrado Veljko Maričić za žensko vlogo na 17. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki.