Pester božični spored na družbenih omrežjih

Objavljeno 22.12.2020
Slovensko narodno gledališče Maribor

Letošnji veseli december in predvsem božične praznike, ki si jih bomo prav gotovo zapomnili po socialni distanci in zaprtih gledaliških dvoranah, bodo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor polepšali s serijo treh 'streamingov'. Božični koncert Zbora Opere, glasbenoplesno uprizoritev Nanine pesmi in Božični baletni gala koncert si bo mogoče ogledati na družbenih omrežjih Facebook in Youtube kanalu Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

V četrtek, 24. decembra 2020, si boste iz Stare dvorane SNG Maribor lahko ogledali Božični koncert Zbora Opere pod vodstvom Zsuzse Budavari Novak, s solisti opernega zbora Terezijo Potočnik, Moniko Bezjak, Bogdanom Stoparjem, Markom Mandirjem ter Olgo Pečeny za klavirjem in Domnom Marnom na klarinetu. Slišali boste številne melodije božičnih skladb, ki so jih skozi stoletja ustvarjali avtorji, katerih imena so sčasoma utonila v pozabo, a so se v kolektivnem spominu posameznih kultur ohranile zaradi svoje priljubljenosti, ki se je velikokrat še povečevala z izvedbami v novih glasbenih podobah oziroma aranžmajih. V Operi SNG Maribor so prepričani, da bo izbor ušesu prijetnih božičnih napevov in tradicionalnih koledniških pesmi iz različnih kulturnih okolij Evrope kljub neljubim okoliščinam, ki nam vsem prepričujejo skupno druženje in spremljanje glasbenih dogodkov v koncertni dvorani, polepšal marsikatere trenutke.

Na sam božični dan v petek, 25. decembra 2020, bosta Slovensko narodno gledališče Maribor in Cankarjev dom izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu na znamenita besedila Frana Milčinskega – Ježka. Izhodišče projekta, v katerem nastopajo Nana Milčinski, Bojan Maroševič ter mariborski baletni ansambel, je glasbena slikanica Nanine pesmi, ki predstavlja manj znano Ježkovo poezijo. Uprizoritev slika zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta. Praznični 'streaming' preko Facebook strani obeh institucij je božično darilo vsem našim otrokom.

V soboto, 26. decembra 2020, na dan neodvisnosti in enotnosti, pa bo mariborski baletni ansambel izvedel Božični baletni gala koncert, s katerim prinaša najprepoznavnejše koreografske uspešnice mariborskega Baleta, ki so postale zaščitni znak najvidnejših baletnih solistov in ansambla Baleta SNG Maribor. Pod umetniško odličnostjo in slogovno raznovrstnost odlomkov iz koreografij tako klasičnih baletov (Don Kihot, Gusar, Hrestač) kakor tudi sodobnejših dramskih baletov, kot so Romeo in Julija, Pepelka, Peer Gynt, in kreacij v zvrsti sodobnega baleta (Cantata, Zimski tango, N. N.) se tako podpisujejo mednarodni in domači baletni ustvarjalci, kot so med drugimi legendarni baletni mojster Marius Petipa, Jean-Christophe Maillot, David Nixon, Mauro Bigonzetti ter priljubljena domača koreografa Edward Clug in Valentina Turcu. Plešejo Catarina de Meneses, Ionut Dinita, Tijuana Križman Hudernik, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Davide Buffone, Alexandru Pilca, Matteo Magalotti, Tomaž Golub, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Jan Trninič, Tetiana Svetlična, Olesja Hartmann Marin, Sytze Jan Luske, Tiberiu Marta, Monja Obrul, Mina Radakovič, Evgenija Koškina in Luka Ostrež.

V Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor upajo, da boste med spremljanjem resnično bogatega koreografskega izbora, ki vas bo nedvomno popeljal v čarobni svet plesne fantazije, vsaj za hip pozabili na vsakdanje skrbi in tegobe ter da se bomo kmalu lahko spet srečali v našem gledališču.