Spletna premiera Romea in Julije v režiji Aleksandra Popovskega

Objavljeno 11.02.2021
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo na valentinovo izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov izpod peresa Williama Shakespeara Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. V naslovnih vlogah bosta nastopila Žan Koprivnik in Julija Klavžar, igrajo še Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Matevž Biber, Vojko Belšak, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović.

Najslavnejša ljubezenska zgodba vseh časov Romeo in Julija je hkrati tudi ena največkrat uprizarjanih tragedij velikega angleškega barda, prvega med svetovnimi dramatiki, večnega dramskega klasika, čigar dela predstavljajo železni del repertoarjev gledališč po vsem svetu.

Usode tragične ljubezni med Romeom in Julijo ne zaznamujejo njuna dejanja, ampak družba, v kateri živita. Družba, ki ju predstavljata njuni družini, prepojeni z medsebojnim sovraštvom. Juliji, ki je pripravljena za svojo ljubezen pri rosnih 13 letih poseči na sam smrtni rob, spodrsne v času – zbudi se prepozno ali Romeo pride prehitro. Kdaj bo družino/družbo/državo dohitelo spoznanje, da sovraštvo ne more roditi ne sprave ne miru?

Umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski pravi: "Veste, kaj je razlog, da Romeo ne dobi pisma, v katerem Fra Lorenco piše o načrtu z Julijo? Zaradi kuge v Mantovi. Zgodovina se ponavlja v svoji najslabši različici. A hkrati se skozi zgodovino ponavlja tudi ljubezen."

Prevajalec je Srečko Fišer, avtorja priredbe Aleksandar Popovski in Nina Kuclar Stiković, dramaturginja Nina Kuclar Stiković, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostumografinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nečak, koreograf Žigan Krajnčan, lektorica Mojca Marič, oblikovalec svetlobe Aleksandar Popovski, asistent režije Luka Marcen, asistent scenografije Matic Gselman, asistentka kostumografije Nina Čehovin.

V Drami SNG Maribor je bila ta slovita tragedija na sporedu samo dvakrat; prvič leta 1929 in drugič leta 1951.

Vstopnice za spletno premiero Romeo in Julija, ki bo v nedeljo, 14. februarja 2021, ob 20. uri, je mogoče kupiti na spletni strani SNG Maribor. Premiera v Stari dvorani pa bo takoj, ko bodo v dvorane spet lahko vstopili gledalke in gledalci.