Spletna premiera Skupaj sami v režiji Nejca Gazvode

Objavljeno 22.03.2021
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 26. marca 2021, izvedla spletno premiero sodobne drame o tem, kako epidemija nenačrtovano združi razseljeno in odtujeno družino izpod peresa Nine Kuclar Stiković Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače v režiji Nejca Gazvode. Igrajo Maša Žilavec, Vojko Belšak, Julija Klavžar, Gorazd Žilavec, Žan Koprivnikin Matevž Biber.

Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače je dramsko besedilo mlade dramaturginje Nine Kuclar Stiković, ki je nastalo na pobudo umetniškega vodje Aleksandra Popovskega kot odziv na pandemijo, ki je predrugačila naš svet. Igra, ki je postavljena v čas epidemije, le-te ne preizprašuje z zdravstvenega, temveč z družbenega, družinskega in človeškega vidika. Že razseljena družina se je zaradi nastale ekonomske situacije ob ustavitvi sveta primorana združiti pod isto streho. V domače gnezdo, kjer sta živela samo še mama in najmlajši sin, bodoči maturant, se postopoma vrnejo še najstarejši sin, hčerka s fantom in oče, ki je družino pred časom zapustil.

Bizarna sedanjost, spomini na družinsko preteklost in slutnja negotove prihodnosti se kažejo v intimnih zgodbah družinskih članov, ki so se po dolgem času prisiljeni soočati drug z drugim. Drama Skupaj sami pa odpira tudi najtemnejšo plat koronskega časa – preko izseljene babice odpira vprašanja družbene osamitve in osamljenosti pa tudi odtujenosti in brezbrižnosti. Do skrajnih meja prignana materialistična družba poleg virusov z razkužilno repetitivnostjo naučenih izgovorov zatira še zadnje ostanke empatičnosti, humanosti, solidarnosti in pristnosti v medčloveških odnosih. Materializem, egocentrizem, alkoholizem, ekshibicionistične erupcije nepotešenih spolnih fantazij, oprezanja, poniževanja, zaničevanja, nasilni izbruhi … vse to in še več škropi iz prenasičenega družinskega akvarija.

Dramaturginja je Nina Kuclar Stiković, scenografinja Urša Vidic, kostumografinja Katarina Šavs, oblikovalec svetlobe David Andrej Francky, lektorica Metka Damjan, svetovalec za borilne veščine Tomaž Barada, asistentka kostumografije Ana Janc.

Predstavo si bo po premieri mogoče ogledati še v soboto, 27. in v nedeljo, 28. marca 2021. Vstopnice so naprodaj na www.sng-mb.si.