V soboto premiera Mačke na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja

Objavljeno 13.05.2021
Slovensko narodno gledališče Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 15. maja 2021, v Stari dvorani premierno uprizorila kultno ameriško dramo Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja. Nastopili bodo Liza Marijina, Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Blaž Dolenc, Minca Lorenci in Kristijan Ostanek.

Ameriški dramatik Tennessee Williams (1911–1983) sodi med najboljše dramatike dvajsetega stoletja. Je mojster dramske forme ibsenovskega tipa, pisec briljantnih dialogov, predvsem pa izjemno pronicljiv upodabljalec kompliciranih človeških usod in čustveno nabitih življenjskih situacij.

Mačka na vroči pločevinasti strehi, napisana leta 1955, velja za eno najboljših dramskih besedil v zvrsti psihološko realistične dramatike. V njem je izjemno sugestivno in suvereno upodobljen svet primarnih človeških strasti, globoko zaraščenih v telesa dramskih oseb. Drama je osupljiv skupinski portret toksičnega družinskega okolja navidezno ugledne in urejene družine, ki je v resnici kloaka čustvene hladnosti in odtujenosti, skrajnega in brezobzirnega egoizma, sovraštva, gnusa in medsebojnega prezira.

Režiser Jan Krmelj je pred premiero dejal: "Tekst berem kot portret egoizma in utesnjenosti, s katerima se soočajo vsi člani družine. In zagovor iskrenosti, ki je pogoj sobivanja, pogoj za odsotnost nasilja, ki si ga skozi stoletja podajamo kot baklo. In predvsem to, da je najbrž najmočnejši faktor konfliktov samozanikanje, problem, ki je samo naš, a ga pozunanjimo in prenesemo na druge, vidimo v njih vir svoje bolečine."

Prevajalka je Tina Mahkota, dramaturg Vili Ravnjak, scenograf in oblikovalec svetlobe Jan Krmelj, kostumografinja Špela Ema Veble, lektorica Mojca Marič, skladatelj Gašper Torkar, tekstovne intervencije so delo Jana Krmelja.

Mačka na vroči pločevinasti strehi je uprizorjena s posebnim dovoljenjem University of the South, Sewanee, Tennessee.