Premiera Puccinijeve opere Madama Butterfly

Objavljeno 01.06.2021
Slovensko narodno gledališče Maribor

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bosta v petek, 4. junija 2021, premierno izvedla opero Giacoma Puccinija Madama Butterfly pod taktirko Stefana Romanija in v režiji Piera Francesca Maestrinija. V naslovni vlogi bo na premieri nastopila Rebeka Lokar, dan kasneje pa bo občinstvo lahko prisluhnilo Sabini Cvilak.

Zgodba o gejši Čočo san, ki se pred poroko z ameriškim mornariškim poročnikom Pinkertonom odreče svoji veri in prevzame zahodne običaje, po treh letih njegove odsotnosti pa spozna, da se je poročil z Američanko, kar tragično zapečati življenje Japonke, sodi med Puccinijeva najtehtnejša glasbenogledališka dela. Skladatelj se je v pretresljivi "glasbeni drami" oziroma "japonski tragediji", kot je sam poimenoval svoje delo, osredotočil predvsem na izdelavo glavnega ženskega lika, ki ga je mojstrsko zasnoval do najmanjše podrobnosti, in tako najpopolnejše predstavil njen psihološki svet.

Madama Butterfly velja za Puccinijevo najljubšo stvaritev, ob snovanju partiture pa je eden najpomembnejših italijanskih opernih skladateljev, ki je s svojim ustvarjalnim delom zaznamoval repertoarje opernih hiš vse do danes, razvil svoj glasbeni slog, ki prepričljivo združuje dramatično silovitost orkestra in emfatični naboj človeškega glasu, pri tem pa fasciniral z mojstrskim podajanjem eksotičnega okolja.

Med slovenskim občinstvom je opera Madama Butterfly zelo priljubljena, o čemer priča tudi pogostost njenih uprizoritev. V Mariboru se je doslej zvrstilo osem produkcij, zadnja je bila v sezoni 2008/2009.

Pod režijo tokratne uprizoritve se podpisuje Pier Francesco Maestrini, ki ga mariborsko operno občinstvo med drugim pozna po režijah Verdijevih oper Aida in Moč usode ter Gounodevega Fausta. Dirigent je Stefano Romani, ki je v mariborski operi že dirigiral Verdijev Nabucco. Scenograf je Nicolas Boni, kostumograf Luca Dall'Alpi, oblikovalec luči Bruno Ciulli.

V naslovni vlogi bosta nastopili sopranistki Rebeka Lokar (4., 6., 8., 10., 12. junij 2021) in Sabina Cvilak (5., 9., 11. junij 2021), kot Benjamin Franklin Pinkerton tenorista Renzo Zulian (4., 6., 8., 10., 12. junij 2021) in Martin Sušnik (5., 9., 11. junij 2021), v ostalih vlogah pa Irena Petkova, Jaki Jurgec, Dušan Topolovec, Bogdan Stopar/Tomaž Planinc, Alfonz Kodrič, Jernej Luketič, Klavdija Kuzkin, Sebastijan Čelofiga, Bojan Hinteregger, Dada Kladenik in Lucija Krašovec. Med nepogrešljivimi glasbeni izvajalci operne mojstrovine sta tudi Simfonični orkester SNG Maribor in Zbor Opere SNG Maribor, ki se jima pridružuje še Baletni ansambel SNG Maribor. Po premieri 4. junija 2021 bo opera na sporedu še 5., 6., 8., 9, 10., 11. in 12. junija 2021.