Sosedov sin

SNG Maribor, Komorni oder, Maribor

2.07.2021 ob 19:00

Premiera!

Avtor: Josip Jurčič

Režija: Mateja Kokol

Uprizoritev ob 140-letnici Jurčičeve smrti

Josip Jurčič – tisti, ki je napisal prvi slovenski roman, tisti, ki je napisal prvo slovensko zgodovinsko tragedijo (prav z njegovim Tugomerjem smo leta 1919 otvorili prvo slovensko poklicno gledališče v Mariboru), in tisti Jurčič, ki je v Mariboru postal urednik Slovenskega naroda (prvega slovenskega političnega dnevnika).

3. maja 2021, na dan Jurčičeve smrti, smo pričeli z vajami za novo uprizoritev, ki jo je po Jurčičevi povesti Sosedov sin priredila dramaturginja Maja Borin. V odrski adaptaciji je ohranjen Jurčičev jezik, a postavitev se iz kmečkega okolja seli v današnji, urbani svet. Tako nasproti staremu jeziku, ki ga izgovarjajo povsem sodobni ljudje, vidimo, kako nespremenjene so dileme znotraj medsebojnih, ljubezenskih, družinskih, statusnih odnosov, ki jih prikazuje Jurčičeva – po mnenju literarnih analitikov – najboljša povest Sosedov sin.

Franica, lepa hči edinka bogatega veljaka Smrekarja, se zaljubi v Štefana, sosedovega nepomembneža, kar jima nekaj časa uspe celo skrivati, vse dokler eden od ljubosumnežev ne objavi njune skrivnosti. Seveda ne mine dolgo, ko mama dobi namig o tem, kaj se dogaja pred njenim nosom, a vzorna hči se dela, da so to "lažne novice", kar mamo pomiri. Smrekar (nevedoč za ljubezenske peripetije) na službeno pot povabi sosedovega sina, ki se mu zdi čisto simpatičen sogovornik, "fejst fant". Stari se Štefanu odpre in v tem zaupljivem ozračju zaljubljenec izjavi, da bi bila Franica najsrečnejša z njim. Staremu se utrga in sramoto hoče utopiti v pijači, a novice potujejo hitreje od pijanca. Smrekar kljub materinim svarilom obračuna s hčerko, trmasto prepričan, da sam najbolje ve, kaj je dobro za "tamalo". In ko je že vse pripravljeno na poroko, Franica poskrbi za preobrat – pobegne s svoje poroke in izgine. Ko jo starša najdeta, njeno življenje visi na nitki. In prav ta čas med življenjem in smrtjo, med prisilo in izbiro, med biti in ne biti … je potreben, da se stvari postavijo tja, kamor spadajo.

Uprizoritev, ki bo na svojstven način gradila most med starim in novim, bo na Komorni oder postavila Mateja Kokol, mlada režiserka, ki bo s svojim subtilnim, poglobljenim in z izjemno odrsko domišljijo podkrepljenim načinom režiranja ustvarila ne le novodobno uporniško družinsko dramo, pač pa bo v humornem duhu spojila življenje, literaturo in gledališče.

Zasedba

Anton Smrekar - Gorazd Žilavec
Smrekarica, Gospodična - Eva Kraš
Franica, njuna hči - Julija Klavžar
Štefan Brašnar, sosedov sin - Viktor Hrvatin Meglič
Družinski prijatelj Smrekarjevih, Plužnik in Peter Pogreznik - Vojko Belšak

Avtorica odrske priredbe in dramaturginja Maja Borin, scenograf Matic Kašnik, kostumografinja Suzana Rengeo, skladatelj in oblikovalec zvoka Aleš Zorec, koreograf Gaj Žmavc, lektorica Mojca Marič, oblikovalka svetlobe Mateja Kokol