Mostovi in bogovi

SNG Maribor, Stara dvorana, Maribor

7.12.2021 ob 20:00

Nakup vstopnic

Avtor: Nejc Gazvoda po motivih zgodb Toneta Partljiča

Režija: Aleksandar Popovski

Zabavna, nora in presenetljiva mariborska epopeja

Po motivih novel, zbranih v knjigi Ljudje iz Maribora (2017), romana Sebastjan in most (2014) in romana Pasja ulica (2013) Prešernovega nagrajenca Toneta Partljiča je Nejc Gazvoda ustvaril dramsko besedilo z naslovom Mostovi in bogovi. Uprizoritev je dramski poklon Mariboru, njegovi zgodovini, prebivalcem in mariborski legendi, neutrudnemu mestnemu kronistu, ki bo v letu 2020 praznoval svoj osemdeseti jubilej. Tone Partljič v svojih zgodbah z izdelanim občutkom za situacijo in humor subtilno in inteligentno pod drobnogled jemlje posameznike iz bogate mariborske zgodovine in jih literarno oblikuje s pretanjenim občutkom za tegobe človeka in časa. Nejc Gazvoda, letošnji Grumov nagrajenec, ki je navdih za Mostove in bogove jemal pri Fellinijevih mojstrovinah Amarcord in Roma, zgodbe o mestu in njegovih mostovih – povezovalci dveh bregov, s katerih so Mariborčani skakali, se na njih ljubili, jih gradili, jih preklinjali, občudovali, se z njimi bahali in preko njih potovali z enega na drugi breg, na tuje in spet domov – vodi skozi majhne "bogove", snovalce svojih usod, ki s svojimi življenji pišejo svoje in mestne zgodbe. 

Uprizoritev, ki s parado barvitih likov in njihovih zabavnih, tragičnih, napetih, čudovitih zgodb z dodatkom nadrealističnih trenutkov povezuje posamezne zgodbe v gledališko celoto, je na oder postavil umetniški direktor mariborske Drame Aleksandar Popovski.  

Zasedba

Vinko - Petja Labović
Pisatelj, Sošolec, Franci, Šepetalec - Davor Herga
Žandar, Novinar, Član, Delavec - Nejc Ropret
Jakob, Slavko Topolovec, Režiser - Peter Boštjančič
Ciganka, Mariborčanka, Herta Haas, Jasmina - Eva Kraš
Gustek, Marko, Vodja - Vojko Belšak
Kneginja Obolenska, Mariborčanka, Ravnateljica - Nataša Matjašec Rošker
Vojak, Govorec, Žan, Član - Viktor Hrvatin Meglič
Vojak, Prevajalec, Martin - Kristijan Ostanek
Medicinska sestra, Mariborčanka, Jana - Maša Žilavec
Marija, Mariborčanka, Priska Haas - Ksenija Mišič
Predsednik pisateljev, Žare, Sebastijan - Matija Stipanič
Mariborčanka, Mihaela - Mirjana Šajinović
Julijana, Mariborčanka, Kristina - Mateja Pucko
Marija, Sošolka, Inspicientka - Irena Varga

Scenograf Aleksandar Popovski, dramaturg Nejc Gazvoda, kostumografka Jelena Proković, skladatelj Marjan Nečak, avtor videa Rok Predin, lektorica Mojca Marič, asistentka režiserja Nina Kuclar Stiković, asistentka kostumografke Katarina Šavs, asistent scenografa Matic Gselman