4 elements

SNG Maribor, Velika dvorana, Maribor

17.06.2022 ob 19:30

gostuje Balet Narodnega gledališča Brno

Nakup vstopnic

Štiri razburljive koreografije o ženskah in moških, o redu in elementarni spontanosti.
Koreografi: Lukáš Timulák, Jiří Kylián, Nacho Duato

4 Elements je večer sodobnega baleta, ki predstavlja koreografije najbolj priznanih koreografov. Ballet NdB je prvič sodeloval z eno najbolj priznanih osebnosti sodobnega baleta – z Nachom Duatom. Njegova koreografija Gnawa je impresivna predstava z glasbo, značilno za severnoafriško regijo in sosednje Sredozemlje. Gnawa je polna plesne in glasbene moči, čutne elegance, organskega ritma Mediterana ter plastične in dinamične koreografije Nacha Duata.

V tem večeru si lahko ogledate tudi dve izjemni koreografiji Jiříja Kyliána Sarabande in Falling Angels. Moški in ženski elementi so predstavljeni z mojstrskimi kompozicijami vsakega naslova. Falling Angels prikazuje ženske, plesalke, njihovo ambicijo po popolnosti in njihovo podrejenost ženski psihi v različnih življenjskih situacijah. Po drugi strani je Sarabande čisto moška zadeva. Koreograf v nekaterih pogledih šovinistično gleda na moško agresivnost, ranljivo občutljivost in civiliziranost, raziskuje njihovo spolnost, občutke ničvrednosti, pomembnosti ... in neumnosti.

Del baletnega večera je tudi izvirno delo Lukáša Timulaka Skriti red, kjer avtor obravnava strukturo našega bitja, življenje v svetu vidnih in nevidnih vzorcev.