IX. Augsburg


šŸ“– Berejo Vojko BelÅ”ak, Blaž Dolenc in Mirjana Å ajinović. 

Protagonist te prečudne zgodbe, polne zgodovinskih slik, si predstavlja potovanje v Augsburg skozi prizmo mnogih prevratov in sprememb. Le kam ga bo pripeljalo?

--

Pisatelj Drago Jančar, eden najmočnejŔih pisateljskih glasov na Slovenskem, je na povabilo umetniŔkega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih Ŕtevilnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico (preberete jih lahko v knjižni izdaji Mnoga življenja, ki je izŔla pri Beletrini leta 2018).

Jančarjeva brezčasna kratkoprozna besedila, med katerimi najdemo tako ljubezenske in erotične zgodbe kot tudi zgodbe z njemu tako ljubo zgodovinsko motiviko, v igralskih interpretacijah zažarijo v prav posebnih barvah.

Igralski ansambel mariborske Drame je bralno uprizoril naslednje zgodbe: Premiera na Mali sceni, Joyceov učenec, Zapeljivec, Dekameron iz Zidanega mosta, Zgodba o očesih, Smrt pri Mariji Snežni, Nedelja v Oberheimu, Ultima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil. Berejo Vojko BelÅ”ak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Žan Koprivnik, Eva KraÅ”, Petja Labovič, Minca Lorenci, NataÅ”a MatjaÅ”ec RoÅ”ker, Irena Mihelič, Ksenija MiÅ”ič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Å ajinović, Ana Urbanc, Irena Varga, Vladimir VlaÅ”kalič, Gorazd Žilavec in MaÅ”a Žilavec.

Jančarjev Dekameron v izvedbi mariborskega igralskega ansambla je poseben projekt, ki je nastal kot darilo Slovencem za lažje preživljanje tesnobnih časov. Dragu Jančarju se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje v tem projektu, saj je gledaliŔču omogočil ta dogodek, ob tem pa z veseljem napovedujemo, da bo Drama SNG Maribor v prihodnji gledaliŔki sezoni pripravila uprizoritev, nastalo po njegovem, z velikim Ŕtevilom nagrad ovenčanim romanom To noč sem jo videl, v režiji Janeza Pipana.