VI. Smrt pri Mariji Snežni


Ruski zdravnik Vladimir Semjonov pride leta 1931 v kraje ob Muri in odpre svojo ordinacijo. Kar nekaj let pomaga ljudem, v težkih trenutkih pa poišče uteho v samoti oltarja Marije Snežne, dokler ga v svoje kolesje ne potegne druga svetovna vojna.

📖 Bereta Minca Lorenci in Matevž Biber. 

--

Pisatelj Drago Jančar, eden najmočnejših pisateljskih glasov na Slovenskem, je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega iz zakladnice svojih številnih zgodb iz različnih obdobij izbral deseterico (preberete jih lahko v knjižni izdaji Mnoga življenja, ki je izšla pri Beletrini leta 2018).

Jančarjeva brezčasna kratkoprozna besedila, med katerimi najdemo tako ljubezenske in erotične zgodbe kot tudi zgodbe z njemu tako ljubo zgodovinsko motiviko, v igralskih interpretacijah zažarijo v prav posebnih barvah.

Igralski ansambel mariborske Drame je bralno uprizoril naslednje zgodbe: Premiera na Mali sceni, Joyceov učenec, Zapeljivec, Dekameron iz Zidanega mosta, Zgodba o očesih, Smrt pri Mariji Snežni, Nedelja v Oberheimu, Ultima creatura, Augsburg in Angel ga ni zapustil. Berejo Vojko Belšak, Matevž Biber, Blaž Dolenc, Davor Herga, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez, Žan Koprivnik, Eva Kraš, Petja Labovič, Minca Lorenci, Nataša Matjašec Rošker, Irena Mihelič, Ksenija Mišič, Matej Pucko, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Matija Stipanič, Mirjana Šajinović, Ana Urbanc, Irena Varga, Vladimir Vlaškalič, Gorazd Žilavec in Maša Žilavec.

Jančarjev Dekameron v izvedbi mariborskega igralskega ansambla je poseben projekt, ki je nastal kot darilo Slovencem za lažje preživljanje tesnobnih časov. Dragu Jančarju se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje v tem projektu, saj je gledališču omogočil ta dogodek, ob tem pa z veseljem napovedujemo, da bo Drama SNG Maribor v prihodnji gledališki sezoni pripravila uprizoritev, nastalo po njegovem, z velikim številom nagrad ovenčanim romanom To noč sem jo videl, v režiji Janeza Pipana.